SeniorNet Botkyrka testar 3D-skrivare

Berättat av Olov Östberg och Owe Eriksson

Vid årsstämman 2016 beslöt SeniorNet Botkyrka att ta en närmare titt på vad man kan åstadkomma med en 3D-skrivare. Var det rent av dags att köpa en skrivare? Den lär ju bygga på samma principer som när man murar med tegelstenar, sätter kakel, spritsar grädde och stöper ljus. Dvs. att man efter ett specificerat mönster successivt tillför byggnadsmaterial s.k. additiv tillverkning.

Priserna på 3D-skrivare för hemmabruk går raskt nedåt, samtidigt som prestandan blir allt bättre. SeniorNet Botkyrka testar en Flashforge Finder, som köps färdigmonterad (ca 5000 kr från Claes Ohlsson). Till detta kommer filament (trådrullar) á ca 200 kr styck. Det finns en stor uppsättning trådkvaliteter och trådfärger, men den aktuella skrivaren kan bara skriva från en rulle åt gången.

Det krävs ett gott handlag för utformning av designmodeller för det som skall skrivas ut, menlyckligtvis finns det en stor uppsättning gratismodeller av nyttiga och roliga prylar att ladda ned till skrivaren. Thingiverse är exempel på en webbplats där 3D-are lägger upp och delger varandra CAD filer.

En sådan färdig modell är ”10-kronan” som passar till butikernas kundvagnar. Efter tryck på start börjar skrivaren surra svagt,trådmunstycket rör sig enligt modellprogrammet och successivt byggs den beställda kundvagnspolletten upp.

Det tog 29 min att skiva ut polletten, minskas tjockleken  och omfånget på polletten blir det betydligt kortare utskriftstid. Det som tog mest tid att utveckla var att få till loggan som ligger inristad i polletten (är bättre än det syns på bilden).

En mycket intressant, nyttig och stimulerande demonstration. Nu kan man prata 3D skrivare med barnbarnen, det var den allmänna meningen. Samtidigt stod det klart för alla att modell konstruktionen är det kritiska delen i 3D-skrivandet. SeniorNet Botkyrka kommer att upprepa demonstration ytterligare ett par gånger och delar gärna med sig av de trevliga erfarenheterna till andra klubbar.

Bilden nedan är från SeniorNet Botkyrkas fredagsträff i Hallunda 2017-03-03. 3D-experten Vladimir Shliapnikov får frågor från mycket intresserade åskådare.