Almedalsveckan 2019

Kom Fråga Lyss och Trivs

Samtalar med en äldre gotländska utanför färjeterminalen i Visby när jag väntar på en buss som ska ta mig till Hemse folkhögskola och kursen Almedalsveckan. Kvinnan berättar om att hon och flera andra ska överraska en mycket god vän som fyller 80 år just idag.

– Vi gotlänningar håller oss borta från Almedalsveckan, det är så mycket folk, säger hon.

Hon berättar om att mannen gick bort för ett år sedan men att hon har valt att vara aktiv och är omgiven av goda vänner och grannar. Hon har en fin bostad alldeles i närheten, en 2:a på 80 kvm med terrass, där hon bott i 23 år – Jag har haft tur, den kostar nästan ingenting för mig nu, men skulle jag köpa idag så kostar lägenheten flera miljoner, säger hon. Att hon trivs i Visby, det är uppenbart. Hon medger också att Almedalsveckan är bra för Region Gotland.

Almedalsveckan rubriceras som världens största demokratiska mötesplats för samhäll­s­frågor. Det är de åtta riksdagspartierna som är huvudarrangör och region Gotland är värd.

Startskottet var när Olof Palme, dåvarande utbildningsminister, talade till folket från en mobil scen i utkanten av Almedalen. Annonsen som bjöd in till talet gick under ledorden Kom Fråga Lyss och Trivs. Året var 1968 och uppmaningen lever än idag. Alla evenemang i det officiella programmet under Almedalsveckan är kostnadsfria och öppna för alla.

Min kurs om Almedalsveckan

Riksdagsledamoten Hanna Westerén kommer i lånad klänning 1) till vår introduktion för kursen. Hon uttrycker sin besvikelse över att statsminister Stefan Löfven inte är närvarande under veckan. Han har istället prioriterat en turné på platser runt om i Sverige; exempelvis Ullared, menar hon.

Hanna Westerén poängterar att Almedalsveckan är viktig för regionen och refererar till att det pågår en debatt om arrangemangets vara eller inte vara i framtiden; bland annat mot bakgrund av att antalet evenemang tenderar att minska. Ställt mot detta tycks antalet besökare öka. Hanna Westerén vill se en utveckling/förändring av Almedalsveckan. Hon vill begränsa slutna gruppsamtal och öppna upp för mer dialog samtidigt som hon med oro talar om att problemet med grupper som sprider skräck måste kunna hanteras.

1) Det är en arrangör som lånar ut kläder, fina klänningar, långbyxor och mycket annat, så man kan ha nya kläder varje dag. Du lånar och lämnar igen nästa dag. I slutet av veckan har du möjlighet att köpa kläderna om du har tur och är först i kön.

Partiledartal

Det är något visst att vara på plats och lyssna på partiledarnas tal. Att känna av stämningen och notera vad publiken gillar. Sedan kollar jag även utsändningarna i efterhand och noterar vad journalisterna kommenterar.

Partierna har var sin partidag och i år är schemat: 30 juni Miljöpartiet, 1 juli Moderaterna, 2 juli Vänsterpartiet, 3 juli Liberalerna, 4 juli Centerpartiet, 5 juli Socialdemokraterna, 6 juli Kristdemokraterna och 7 juli Sverigedemokraterna.

Samtliga partiledartal finns på SVT Forum; https://www.svtplay.se/sok?q=almedalen

Talen i textform: http://www.almedalsveckan.info/tal

Ulf Kristersson drog 3 600 lyssnare, Nyamko Sabuni 3 100, Per Bolund 1 600, Annie Lööf 800, Jimmie Åkesson 800, Ebba Busch Thor 700, Magdalena Andersson 600 och Jonas Sjöstedt 300.

http://www.almedalsveckan.info/nyhetsarkiv?m=2019-07

Huvudämnen 2019

Almedalsveckan delas inte upp i teman i förväg. Det är arrangörerna som ansöker och också styr innehållet. Men jag hittar en sammanställning uppdelad på ämneskategorier och när det gäller antalet seminarium/träffpunkter toppar:

Hållbarhet
Klimat/miljö
Digitalisering
Vård och omsorg
Näringsliv

Digitalisering är en av huvudfrågorna och AI-evenemangen är påtagligt många.

Det är totalt 3 525 evenemang, 1 599 unika arrangörer och 6 670 medverkande i evenemang på Almedalsveckan 2019. Källa: Delstatistik Almedalsveckan 2019. Antalet besökare är över 40 000.

Deltagarorganisationer 2019 

Intressant att Ideella organisationer ligger på andra plats trots diskussionen om höga kostnader för att vara arrangör.

Företag
Ideell organisation
Stat/kommun/landsting
Massmedier
Samarbete, flera organisationstyper

De stora pensionärsföreningarna har montrar och deltar i flera seminarier. PRO har exempelvis en pågående en namninsamling för att få gehör för att representation i Region Gotlands pensionärsråd.

Hur ”angripa” jättearenan?

Mina besök på seminarier och träffar blev en mix av stora, intressanta och komplexa frågor; Riksdagen och EU – kan vi påverka? Energiförsörjning – kommer vi ha tillräckligt med el i hela landet för att kunna möta den snabba utvecklingen mot ökad användning av el-kraft?  Kina komplexet. Världens största ekonomi. Har vi varit för naiva? Kina har upphandlat infrastruktur i Sverige men Sverige kan inte göra upphandlingar i Kina. Hur ser Kina på grön energi? Digitalisering och AI – var går gränsen för vår frihet? Barnen i islamismen – ytterst svåra dilemman. Cecilia Uddén delger sina upp­levelser från Al Hol lägret i lägret i Norra Syrien? Betalnings­hjälpen åker på turné för att hjälpa äldre med digitala betalningar. Vem äger våra samlade patientdata?

Underbart att kunna besöka evenemang och också diskutera upplevelserna tillsammans med gruppen. Bara några exempel på seminarier/träffar som kom i min väg:

Riksdagen och arbetet i EU – hur hänger det ihop?

Nyligen var det val till Europaparlamentet. Sveriges riksdag ska se till att EU faktiskt gör vad EU ska göra. I seminariet medverkar Riksdagens talman Andreas Norlén som är riktigt underhållande. Han får också frågor om regeringsbildningen. Väl värt att lyssna på.

Digitaliserad Gud – är roboten en medmänniska?.  Seminariet handlar om hot och möjligheter men också om etik och moral med Artificiell intelligens. Var går gränsen för våra kroppar, vår frihet när det digitala tar över? I panelen: Susanne Wigorts Yngvesson författare och professor i etik vid Enskilda Högskolan, Mats Lindgren, VD, Kairos Future och Emanuel Karlsten, journalist i Sändaren.

Hur ser ansvaret ut för barn i konfliktsituationer?

Cecilia Uddén, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Mellanöstern, har träffat både IS-kvinnor som påstår att de ångrar sig, i hopp om att de ska få återvända till sina hemländer i Europa, och kvinnor som tvärtom säger att IS inte kommer att dö och de ska uppfostra sina barn till nästa generations jihadister. Cecilia Uddén SR, rapporterar från mellanöstern.

Betalningshjälpen – hur du kan betala med kort, handla på nätet och betala med mobilen
Målsättningen är öka äldres tillgänglighet till digitala betalningslösningar.  Det ambulerande utbildningscentret kommer i sommar turnera runt i Sverige och besöka 15 platser – med startskott i Almedalen.

Betalaningshjälpen är ett initiativ från Mastercard som i samarbete med Sveriges banker och SPF Seniorerna vill informera om nya sätt att sköta betalningar.Pressmeddelande från Mastercard om Betalningshjälpen 1 juli 2019.

Utöver Betalningshjälpen har Mastercard även ett panelsamtal om ”Hur ska Sveriges äldre inkluderas i framtidens digitala betalningssystem?”

Vem äger patientdata?
Mycket av vården av äldre och multisjuka sker gemensamt mellan kommunerna och regionerna. Ändå är det av integritetsskäl svårt att dela information mellan de olika vårdgivarna. Hur vill patienterna att patientdata ska hanteras och vad är möjligt enligt lagstiftningen. Webb­sändning från Region Skåne.

Är personliga hälsodata vägen till förebyggande vård?
Hur ska man flytta vården från slutenvård på sjukhus till mer förebyggande primärvård? Ligger lösningen i data som kommer från patienterna och som fångas upp av digitala vårdsystem, vilket man gör i Storbritannien. Hur skulle en sådan lösning kunna se ut i Sverige? Ett spontant besök på ett intressant evenemang som livesänds. Kläderna hinner också torka någorlunda, efter skyfallet som överraskade.

SeniorNet Sweden på Almedalsveckan

SeniorNet Sweden medverkade i ett par seminarier under veckan.

Delaktighet i en digital tid den 3 juli.

Webbsändning av semiariet från DIGG.
Arrangör: Digidelnätverket.

Det är ett 40-tal besökare på plats på Gotlands Museum. Programmet spelas in och finns tillgängligt på webben. Sten Grack presenterar SeniorNet Sweden och exemplifierar genom att referera till aktiviteter vid SeniorNet Nacka och samarbeten med bland annat biblioteken.

Medverkar gör Terese Raymond, Nationell koordinator, Digidelnätverket, Emily Nordqvist, digitaliseringsrådet, Ann Hellenius, Digitaliseringsrådet och Scandic Hotel Groups, Sten Grack, SeniorNet Nacka och Elin Wihlborg, Linköpings universitet.

Teresa Raymond släpper nyheten om en ny textsamling som publiceras i höst. Tillsammans med Digitaliseringsrådet ger Digidelnätverket ut en samling texter för överblick och inspiration. Det går redan nu att förbeställa ett digitalt exemplar genom att fylla i ett formulär på https://digidel.se/delaktighet/.

Information finns på Digidels webbplats: https://digidel.se/nyheter/almedalen-panelsamtal-om-delaktighet/Digidel har också en länklista med ett axplock av övriga programpunkter med referens till delaktighet i en digital tid.

Kan digitala verktyg minska den ofrivilliga ensamheten hos seniorer den 4 juli?
Arrangörer är Digidelnätverket, Studieförbundet Bilda, SeniorNet Sweden, Riksförbundet Pensionärsgemenskap och Hela människan den 4 juli.

Bilda sänder live från seminariet som är 45 minuter.

https://digidel.se/nyheter/almedalen-panelsamtal-om-delaktighet/

Är Almedalen för dyrt?

För arrangörer är priserna för lokaler/platser generellt höga. Det innebär bland annat att föreningar och mindre organisationer kan ha svårt att boka/köpa en plats. SeniorNet Sweden valde därför att medverka i ett par seminarier som arrangerades av Digidelnätverket.

Men för mig som bokat ett boende/kurs utanför Visby och också utnyttjat kollektivtrafiken; fick jag tillgång till ett enormt smörgåsbord av aktuella föreläsningar, seminarier, debatter och aktiviteter utan att det kostar någonting. Jag blev också bjuden på frukost, kaffe, kakor, fruktsallad, dryck, glass, och mycket mer av arrangörerna. När det regnade delade man ut regncapes och när det var varmt drycker av olika slag. Rena toaletter utan avgift finns det gott om. Gratis dagstidningar, informations­material och böcker delades ut på många ställen.  Så jag upplevde en lärorik, kul och mycket prisvärd vistelse på Almedalsveckan.

Övrigt

Alla är hjälpsamma och visar vägen bland alla smågator i Visby. Trängsel, inget problem för mig.

Jag gav lite upp att välja ut i programmet i förväg vad jag ville ta del av och hängde istället med kurskompisar och var öppen för ett flertal spontana besök vilket nog gav mer än om jag bara hade siktat in mig på mina intresseområden. Vädret påverkade också, när det spöregnade och blåste som värst eller var närmare 30 grader varmt gick det helt enkelt inte att vandra alltför långt.

Kul att se och faktiskt också kunna tala med ”kändisar”. Mina kompisar talade en lång stund med talmannen. Jag höll mig dock lite i bakgrunden och glömde att fråga om hans italienska orden. Talade i stället med en tidigare arbetskamrat som numera arbetar med politik på riktigt och också bemannade regeringens tält. För övrigt så bjöd talmannen på goda kakor.

Bekväma skor, ett måste.
Växlande väder!
Rosorna är helt intagande.
Glad att jag åkte hem på torsdag då havet var lugnt.
Mersmak!

Några reflektioner och minnesnoteringar från min intressanta vistelse i Visby på Almedalsveckan.

Almedalsveckan 2019 – några intryck pdf.

Birgitta Strinnlund
2019-07-06

Representanter från Rösträttsmarschen, vid invigningen av

Almedalsveckan 2019. Foto: Region Gotland/Petra

Bilder från Visby

  

 

Foto:BS