E-hälsomässan 2022 i Kista

Några noteringar från e-hälsomässan i Kista 9 juni – lösningar för offentlig sektor och e-hälsa

Nu har jag hållit i en robotkatt. Märklig upplevelse. Den spinner, jamar, rör på sig och både känns och ser verklig ut. Trycksensorer gör att den reagerar när du tar i den. Funderar på att köpa en ”hemmakatt” till mina barnbarn. Nu kostar den 2 900 kronor, den första robotsälen som togs fram i Japan kostade runt 100 000 kronor.
På mässan visade utställare upp en rad produkter som man menar höjer livskvaliteten för människor med extra behov. Robotkatten är bara ett exempel.
Fick en känsla när jag gick runt på e-hälsomässan i Kista att mycket av det som är produkter för äldreboenden lika gärna kan användas på förskolan. Stora digitala pekskärmar med träningsmoment för att öva färdigheter. Man blir ”barn” på nytt! Men det ligger nog något i att fortsätta vara nyfiken och testa förmågan gärna med teknikens hjälp.
Ett givet budskap på mässan är att digitaliseringen effektiviserar arbetet ”Nyckeln ligger i att bygga en organisation med flexibla processer som möjliggör ett effektivt samarbete utifrån ett helhetsperspektiv”. Så marknadsför flera företag sina tjänster och IT-lösningar.
”Övervaknings” eller trygghetssystem som de kallas finns det många av. Företagen har olika modeller för kameraövervakning, larm, hälsokontroller, digital läkemedelssignering och kommunikation. Många delar kopplas ihop.
SKR har utsett 10 modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering. Karlstad som är en av kommunerna erbjuder äldre eller funktionshindrade som är i behov av hjälp att övernatta i en digitaliserad lägenhet för att testa all tänkbar utrustning som man kan ha användning av. Medicin robot, påminnelsepanel, röststyrning av lampor, blinkande ljus istället för signaler, läsplattor med installerade appar för olika rutiner och så mycket annat. Avsikten är att visa på möjligheterna för att minska det motstånd mot tekniken som ändå finns hos både berörda och personal.
Stora utmaningar ligger i säkerheten. Säker kommun, säkerhet i skolan, trygga och smarta städer, säkra och hållbara samhällen. I framtidens smarta samhällen finns sensorer överallt. Så komplext så jag vågar mig inte på att skriva om det.
Fastnade lite ofrivilligt vid en monter med en hängiven försäljare som lanserade en vattenflaska som talar om hur mycket vatten du ska dricka och när. Sensorstyrd förstås och kopplad till en klocka. Ja tänk om det vore så enkelt att få ett längre liv och må så mycket bättre om man bara blir påmind om och när man ska dricka rätt mängd vatten, vare sig för mycket eller för lite!
Forskning visar att man får en relation till sina robotar. Jag har en relation till min dator som jag både gillar och skäller på när den inte gör som jag vill. Så varför inte ha en robotkatt!
Som alltid är det omöjligt att på några timmar greppa en så stor mässa. Hade också bara en gratisbiljett till själva mässan.
BS