Vanliga frågor och svar


Webbplatsen ser olika ut i olika webbläsare

Det går inte att konstruera en webbplats som ser precis lika ut i alla webbläsare, i alla operativsystem samt på datorer, surfplattor och i smarta telefoner.

Det medför att funktionaliteten och utseendet kan växla något mellan olika plattformar.


Hur ska jag göra när menyn försvinner innan jag hinner klicka på den i min android surfplatta?

Svar:  Håll kvar fingret en stund på den överordnade menyn så blir undermenyn åtkomlig. Om det inte fungerar så gå in på Sidkartan och klicka på önskad sida.


Glömt användarnamn och lösenord?

Fråga: Jag har slarvat bort medlemsnummer, användarnamn och lösenord.

Svar: För inloggning på webbplatsen är användarnamn = medlemsnummer.
Gå  till sidan > Logga in/ut. Där finns instruktion för hur du själv registrerar ett nytt lösenord under förutsättning att du har en registrerad e-postadress. Tryck på Glömt?

Om du inte har en registrerad e-postadress skall du vända dig till klubbadministratören i din klubb. Se vidare SeniorNetklubbar i Sverige och tryck på länken Klubbinfo för din klubb.

Sören Larsson och Solvig Grönstedt


E-postlänkar

När du klickar på en e-postlänk på SeniorNets webbplats öppnas ett e-postprogram (t.ex. Officeprogrammet Outlook), om du har ett sådant i din dator.

Om du däremot använder G-mail och inte har något e-postprogram lokalt i datorn så kan det vara svårare att komma direkt till en plats där du kan skriva ditt mejl. Det finns olika lösningar på detta beroende på vilken webbläsare man använder. Det enklaste är dock att du kopierar e-postadressen och klistrar in den i ditt e-postprogram.


Gemensam e-postadress?

Fråga: Min man och jag har samma e-postadress. Men vi kan inte registrera den på oss båda.

Svar: I vårt system arcMember måste e-postadresser vara unika. Dubbletter skapar flera problem. Många registrera sig av misstag som medlem flera gånger och får nu en varning.

Vi har förståelse för att flera använder en gemensam ”mailadress”. För att kunna ha var sin adress i systemet föreslår vi att skapa en ny adress, t ex @gmail.com med ständig vidarebefordran till den gemensamma.

Har ni redan en gmail-adress kan ni lägga till eller ta bort en punkt på vänster sida om snabel-a @. Exempel: ann.strand@gmail.com och annstrand@gmail.com är samma för gmail, men olika i arcMember.
Ta gärna hjälp av din klubb med detta.
Solvig Grönstedt


Forum

Finns det ingen förhandsgranskning?

Svar: Nej, det finns ingen förhandsgranskning i denna forummodul. Du kan klicka på Redigera och se hur texten ser ut och ändra vid behov och spara den på nytt. Om du vill ta bort inlägget helt så kan du i redigera-läge ta bort texten och ersätta den med en punkt och spara på nytt.

Hur lägger jag in en bild i mitt foruminlägg?

Svar: Det finns två sätt att lägga in bilder. Man kan skicka med bilden som en bilaga (attachment). Se hur man gör det i svaret till hur man infogar en bilaga. Det andra sättet är att klicka på img i listen nedan.

När du gör det får du upp följande ruta:

Här ska du ange url, dvs. webbadressen till bilden. Det förutsätter att bilden finns någonstans på internet. För att få fram adressen högerklickar du på bilden och därefter klickar du på egenskaper i Internet Explorer eller Kopiera länkadress i Google Chrome.  Du kopierar in adressen genom att sätta markören i rutan där det står http:// och därefter trycka på Crtl-tangenten + v. När adressen finns på plats klickar du på OK. Då kommer bilden in i ditt inlägg.

Hur skickar jag en bilaga till mitt foruminlägg?

Svar: Under rutan där du skriver ditt inlägg står det Attachment. Det betyder bilaga. Under denna text finns en knapp där det står Välj fil. Tryck/klicka på den och då öppnar sig utforskaren i din dator där du kan leta rätt på bilden, markera den och sedan klicka på Öppna. Då lägger sig bilden eller dokumentet som en bilaga under inlägget. Om du klickar på bilagan så öppnar den sig.

Hur får jag fram min bild när jag gör ett inlägg i forum?

Svar: När du befinner dig i forum finns den ruta i högerspalten där det står Avatar, en bild som representer en användare på internet, exempelvis i ett webbforum. Om du klickar på Välj bild så kommer det upp en stor ruta där det mitt i står Välj filer. Klicka där och du får upp utforskaren i din dator. Där kan du leta upp den bild du vill ha, lämpligen ett ansikte på dig själv. Markera bilden och klicka på Öppna längst ner till höger. När du har gjort det öppnar ett Mediabibliotek där din bild är markerad högst upp till vänster. Klicka på Välj längst ner till höger. Då kommer du tillbaka till forumrutan med Avatar där du klickar på Uppdatera din bild.

Hur ser jag att det har kommit nya inlägg?

Svar: Klicka på Forum i raden Startsida>Forum (”brödsmuleraden”) över rutan med olika ämnen så ser du vilka ämnen som har nya inlägg sedan du var inne senast.


Chat

Kan jag lägga in min avatar i chatten?

Svar: Nej, det går inte i denna chatversion.

Kan jag redigera mina inlägg?

Svar: Nej, du kan inte redigera, ångra eller ta bort dina chat-inlägg. Om det brådskar får du be en administratör göra det. De försvinner annars efter 12 timmar.

Sparas mina inlägg?

Svar: De sparas under 12 timmar, därefter tas de bort automatiskt från databasen.


 

Se även: Vanliga frågor och svar, medlemssystemet
Se även: Vanliga frågor och svar, webmastrar i klubbkonceptet

Uppdaterad 2017-07-13 BS