Seminarier via Zoom – arrangerade av SeniorNet Sweden

Digitala seminarier våren 2024


Föreningsseminarium  våren 2024

2 februari  klockan 10 – 12
26 april klockan 10 -12

Inbjudan skickas till föreningarna minst ett par veckor innan seminariet.


Medlemsseminarium våren 2024


Sätt guldkant på livet –  välbesökt seminarium 12/4 2024

Digitalt seminarium med Malin Perlheden, journalist och författare till böckerna ”DIGItant”. På dagens seminarium  “Sätt guldkant på livet” deltog nära 400 uppkopplade personer.

Malin Perlheden, journalist och författare noterade snabbt att våra deltagare knappast är digitala nybörjare.

Säkerhet på nätet både engagerar och väcker frågor. Bedrägerierna fortsätter att öka, så det finns all anledning att vara uppmärksam och sunt misstänksam.

Sammanfattning av seminariet Sätt guldkant på livet 12/4

Presentation Sätt guldkant på livet_Seniornet2024


Fotografering

“Bättre bilder med enkla medel” – seminarium 1/3 2024

Stort intresse hos över 400 deltagare vid seminariet 1/3 2024  ”Bättre bilder med enkla medel”.
David Brohede, fotograf, utbildare och psykolog, höll en mycket uppskattad föreläsning om fotografering, gav sina bästa tips och svarade på massor av frågor.
Ur innehållet: Lyft fram ditt motiv, Så komponerar du mer varierat, Skapa intressanta porträtt med enkla medel och Så förbättrar du dina bilder direkt i mobilen
SeniorNet Sweden

Volontärseminarium 9/2 2024
“Har jag inte svar på frågorna är de underbara”

Facilitator och föreläsare på dagens Volontär-seminarium 9/2 var Gunnar Söderberg. Han gav närmare 200 deltagare/resurspersoner runt om i landet en riktig pepp och påfyllning i verktygslådan inför vårterminen.
Du som deltog fick också uppdraget att berätta för andra om vad du tog med dig, vilket också gör att du säkerligen minns mer och till och med mår bättre (hjärnan belönas) när du delar med dig och hjälper andra.
I ett inlägg på vår Facebooksida  finns ett sammandrag av föreläsningen.
Du kan också läsa sammanfattningen här Volontärseminarium 9 feb 2024


Program hösten 2023


Så påverkas du av AI-revolutionen
Seminariet ”Så påverkas du av AI-revolutionen med Mattias Inghe, PC för alla, den 8 december, samlade över 500 uppkopplade deltagare. Chatten gick varm så det är helt klart ett ämne som engagerar.

Ai kan exempelvis göra teknik smartare och säkrare – Ge dig nya sätt att söka information och lösningar – Hjälpa dig att vara kreativ och produktiv. Det händer något nytt hela tiden, fler och fler funktioner, bättre bilder etcetera. AI  kommer ändra mer och mer hur man jobbar. Risker och möjligheter ställs mot varandra.

AI-revolutionen, presentation 8 dec, Mattias Inghe. Seniornet december – AI


Bli en säkrare och mer medveten internetanvändare! 13/10 2023

Se Digitalidag med Internetstiftelsen 13 oktober 2023 igen. Föreläsningarna finns inspelade och tillgängliga var och en för sig  på Youtube. Länk till föreläsningarna
Medverkade i programmet gjorde: Björn Appelgren, moderator,  Ulli Samuelsson, Anton Lif, Lotta Mauritzson, Katarina Graffman och Emma Engström.
Du kan se sändningen efterhand och får använda den fritt i föreningens arbete. En fantastisk och uppskattad förmiddag. Många superlativer över innehållet i programmet.
Stort tack till Digitalidag och Internetstiftelsen som gjorde detta möjligt.
SeniorNet Sweden

Digitala seminarium våren 2023

Bli säker! digitalt seminarium om säkerhet med Karl Emil Nikka


Seminariet ät tillgänglig på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=gu0-5XpkuKc

Säker webbhandel och säkra lösenord var temat på SeniorNet Swedens välbesökta och oerhört uppskattade digitala seminarium våren 2023.
Runt 700 seniorer var uppkopplade! Karl Emil Nikka höll en fantastisk föreläsning och svarade på många frågor.
Några tydliga budskap:
Webbhandel: Följ inte uppmaningar som kommer via mejl eller sms. Googla in på butikens webbplats men klicka inte på Annonser. Kontrollera att du är inne på webbplatsens huvuddomän.
Kortuppgifter: Ha ett särskilt kort för e-handel, med begränsat belopp insatt.
Lösenord ska vara Unika – Inte läckta – Långa – Opersonliga. Ha inte samma lösenord på flera platser.
Stort tack till Karl Emil Nikka
Det strömmade in uppskattning i chatten vid seminariet, här är några kommentarer
• Helt fantastik föreläsning! Väldigt klar och så viktig.
• Utsökt o pedagogiskt. TACK!!
• En av de bättre föreläsningar jag har deltagit i!


AI och robotar var temat på det uppskattade seminariet den 24/3 2023

Välbesökt med nära 600 uppkopplade deltagare. Fredrik Löfgren! tog oss med på en en spännande resa genom tidernas tekniska revolutioner ända fram till dagens AI som utvecklas i allt snabbare takt.

Läs mer om Fredrik: https://fredriklofgren.se

Några omdömen
Fantastiskt intressant föreläsning, mycket spännande och helt otroligt vad som komma skall i framtiden.
Tusen tack för ett helt fantastisk föredrag med
framtidsförutsägelser. lite skrämmande, men oerhört intressant, filosofiskt och viktigt!

SeniorNet Sweden firar 25 år i år! seminarium 9 dec 2022

Roligt att så många deltog vid dagens lyckade jubileumsseminarium den 9 december 2022.

Måns Jonasson, internetexpert,  Internetsiftelsen höll en strålande presentation om ”Internet 25 år fram och tillbaka”.

Carl-Olof Strand gav en fin resumé av SeniorNets historia och föreningens tidigaste medlemmar intervjuades. Vi fick även glada tillrop från Seniornett Norge.

Elva glada vinnare i lotteriet får ett presentkort på posten. Mötet avslutades med ett digitalt fyrverkeri. Stort tack till alla som deltog och medverkade i programmet.

Presentation SeniorNet Sweden 25 år 9 dec C-O Strand.


Trendspaning, digitalt  seminarium 21 oktober 2022

Eva Wieselgren är journalist med ny teknik som specialområde. Mellan 2005 och 2020 skrev hon under vinjetten Teknik & trender i Göteborgs-Posten.

Nu är Eva pensionär men tycker fortfarande det är kul att ha koll på ny teknik.  Hon testar, tycker, tipsar och spanar efter nyheter och allt spännande som går att göra med ny teknik.

Framtiden har redan börjat!

Eva Wieselgren inledde med sin resa genom digitala landskapets framväxt och förändring. Från skrivmaskinen till AI och robotar.

Det var en gång som datorerna var inlåsta och det var bara tekniker som fick hantera dem till att huvuddelen av befolkningen har någon form av digital utrustning och i princip hela världen  i sin ficka eller på armen. Intresset för teknik har drivit Eva som är journalist men har ingen teknisk akademisk bakgrund.

– Skälet till den relativt långa historiebeskrivningen är att framtiden börjar nu och utvecklingen har pågått sedan lång tid tillbaka, säger Eva Wieselgren. Svårt är att förutsäga vad och hur det blir.

Några exempel på trender

Prata med mobilen En tydlig trend är att prata mer med mobilen. Hoppa över att skriva. Kommunicera med rösten. Diktera in svar.
Hitta rätt med mobilen Google Maps, Dela min position. Du behöver inte gå vilse, använd mobilen med inbyggd GPS. Ladda ner Min karta, en fjällkarta eller vad du behöver.
SOS Alarm Ladda ner SOS alarm appen för din säkerhet. Anmäl dig som sms-livräddare och du kan rädda liv.
Drönare och robotar  Drönare med hjärtstartare bidrar till att rädda liv. Städrobotar underlättar. Robotar skriver referat. Robotar är säkerhetsvakter. Robotar används redan i äldrevården.
Gratis film via biblioteken Cineasterna film, Biblio e-böcker och ljudböcker och Libby. Du behöver bara ett bibliotekskort. Alla bibliotek har inte tjänsten men du kan skaffa ett bibliotekskort på flera bibliotek.
Metaverse Att uppleva virtuell verklighet innebär att du behöver virtuella glasögon, kostar ca 14 000 kronor idag, kanske de blir billigare i framtiden.
Rörliga Gif bilder Inte lägre populärt. Dödförklarade!
Musik på appar Prenumerera på musik och filmer.

Ett par synpunkter i chatten

Vill slå ett slag för Sms-livräddarnas insatser som snabbt får larm i sin mobil vid hjärtstopp och kan då omedelbart på platsen starta HLR-räddning. Att hjärtstartare kommer med drönare är bra, annars får man leta upp närmaste hjärtstartare i området via hjärtstartarregistret. TACK!
Jätteintressant, både bakgrunden och framtidsspaningen – tack!


Säker som digital idag – önskeprogrammet online 14 oktober 2022

Nu finns alla föreläsningar från ”Säker som digital idag” utklippta var och en för sig och du/din förening kan  använda materialet helt fritt. Programmet arrangerades av Internetstiftelen och sändes online på Digitalidag den 14  oktober.
Teman: Så blev jag digital,  Så skyddar du dig mot nätfiske. Bli säker på sociala medier och Digital källkritik och källtillit.

Stort tack till arrangören Internetstiftelsen och Digitalidag som gjorde detta superevent möjligt.


 Välfärdsteknik – en nyckel till större frihet 22 april 2022

SeniorNet seminariet om välfärdsteknik den 22 april lockade drygt 350 deltagare.  Seminariet genomfördes digitalt via Zoom .

Tomas Lagerwall och Claes Tjäder som båda har god erfarenhet av temat gav en överblick över vilken teknik som finns och vilka möjligheter den ger.

Samtidigt som  det finns etiska dilemman kring  kameraövervakning  och andra användningsområden.

Boken Välfärdsteknologi – hot eller möjlighet? finns att köpa på ABF-webb för 100 kronor.


Blåst eller bärgad på nätet, seminarium 25/2 2022

Anne-Marie Eklund Löwinder,  rankad som en av landets främsta IT-säkerhetsexperter, föreläste under rubriken ”Blåst eller bärgad på nätet”.

– Internet är en fantastisk källa till nöje, kunskap, sociala kontakter och shopping. Ju mer tid vi tillbringar på nätet, desto mer lockande blir det för kriminella att också hänga där. Det är lätt att bli lurad om man inte vet vad man ska titta efter, säger Anne-Marie.

Sammanfattning av seminariet Blåst eller bärgad på nätet 25 feb, Anne-MarieEklund Löwinder.


Emma Frans om Källkritik  1 oktober  2021

Det är alltid angeläget att bli påmind om vikten av Källkritik. Emma Frans höll en mycket uppskattad föreläsning om “Infodemins tid, att skilja vetenskap från trams” för SeniorNet medlemmar den 1 oktober 2021.
Budskap:
Välj dina källor med omsorg
Var kritisk men lita på trovärdig information
Stå ut med ovissheten och var beredd att ändra dig
Rikta den kritiska blicken inåt

Fundera på vilka personer som påverkar dig

Infodemins tid, Emma Frans – referat okt 2021 


Digital delaktighet med PTS! – populärt seminarium 21 maj 2021.

Charlotte Aleman och Andreas Richter, enheten för digital delaktighet, Post- och telestyrelsen (PTS) berättade om “Digitalhjälpen” och allmänt om PTS verksamhet på vårt seminarium den 21 maj.

PTS Digital delaktighet Andreas
PTS Digitalhjälpen och Bryt isoleringen Charlotte

”Umgås, handla mat, betala räkningar, se på TV eller läsa tidningen. Det mesta som du kan göra i det verkliga livet kan du även göra digitalt” inleder PTS Digitalhjälpen.


Dataspel för nöje, gemenskap och hjärngympa!
23 april 2021

Inger Grottebladprofessionell gamer, berättade om sitt stora engagemang i dataspel på ett mycket uppskattat SeniorNet-seminarium den 23 april.

När Inger gick i pension testade hon barnbarnens favorit Counter Strike. Det gav mersmak och snart var hon med i laget Silver Snipers som blev världsmästare i seniorklassen 2019.

Lär dig ta bättre bilder – fototips och inspiration,
26 mars 2021

Det var en uppskattad föreläsning om fotografering 26 mars, med närmare 200 deltagare. Anna Kagebeck, webbkonsult och fotograf, delade med sig av sina bästa fototips och gav massor av in­spi­ration till att ta bättre bilder.

Ta bättre bilder Anna  Kagebeck 26/3 pdf. Presentationen finns tillgänglig på medlemssidan.


SeniorNet Sweden väljer använda Zoom! 26 februari 2021

SeniorNet Sweden vill bidra till att alla som vill ska kunna använda videoverktyg för att delta och medverka i digitala kurser, cirklar, caféer, träffar, föreläsningar och möten,  både nu under pandemin och även i fortsättningen.

Vi väljer Zoom som verktyg för att ha en bas för information och utbyte. Vi är glada för det stora  engagemanget på våra gemensamma digitala träffar. En särskilt positiv effekt är vi med lätthet kan ses och ha en dialog inom hela nätverket oavsett bostadsort.

Zoomspecial uppdaterad sida om att använda Zoom, maj 2021


Marta Sandén ser en nystart för SeniorNet 26 feb 2021

Marta Sandén är en av eldsjälarna som står bakom SeniorNets tillkomst i Sverige. Hon är vår medlem nr 1 och fortfarande aktiv i SeniorNet-klubben på Södermalm i Stockholm.

Hon berättade om den första banbrytande tiden och delgav oss också tankar om SeniorNets framtid.

Föredraget hölls vid Zoom-mötet med 26/2 2021.

Seniornets historia feb Marta Sanden 26/2 2021
Internetmuseum – Datadamer som digitaliserade världen – marta-sanden.
SeniorNets 20 års jubileum sid 15, minnen från de första åren.

På bilden Karin Åkerblom, Marta Sandén och Seve Ungermark på Global Bangemann Challenge prisutdelningen.