Studiebank

Digitalare tillsammans!

Vill du ”gå” en kurs, cirkel, få hjälp med din utrustning och svar på dina frågor så finns hjälpen nära dig i din lokala SeniorNet-förening.

Lokala föreningar har möten, träffar, kurser, mobiljuntor och seminarier på  plats och även digitala möten via Zoom eller andra digitala verktyg.

Utbudet är också öppet inom hela nätverket, så du kan vara medlem i en förening men kan också ta del av andra föreningars aktiviteter.


SeniorNet Studera – pressmeddelande 15 sept 2022

SeniorNet Sweden lanserar studieportalen seniornetstudera.se den 19 september 2022. Pressmeddelande 

Seniornetstudera.se är vår studieportal där vi samlar tips, kurser och videoklipp för dig som vill orientera dig i den digitala tillvaron.

SeniorNet Sweden har tilldelats medel av Infrastrukturdepartementet för att utveckla portalen med syftet att bidra till Digital delaktighet.

Samarbetspartner för att ta fram portalen är Funka som är experter på digital  tillgänglighet.

Länkar
SeniorNet Studera
Funka.com


Support för alla

Kanel Digital

Kanel Digital är ett gratis möte i videotjänsten Zoom som är öppet för alla seniorer (55+) varje tisdag kl 13 till 15.

För dig som känner dig osäker på Zoom erbjuder vi gratis nybörjarkurser.

SeniorNet Södermalm svarar för Kanel digital.

https://snso.se/support/kaneldigital/

Tisdag 27 september 2022 startar Kanel Digital igen.


Digital coach utbildning

Digitalidag har tillsammans med Post- och telestyrelsen (PTS) skapat en digital utbildningsplattform för att bli digital coach, och nu är den lanserad! Hoppas att så många som möjligt vill gå utbildningen och hjälpa fler att ta sina första digitala steg!https://pts.se/…/digitala-coacher-kan-bidra-till…/

Utbildningen syftar till att ge ett grundläggande stöd kring vad som är bra att tänka på när man stöttar och coachar digitala nybörjare. Utbildningen tar mellan 30 – 60 minuter att genomföra och efter avslutad utbildning får man ett digitalt diplom som man kan sprida på sociala medier!

Plattformen för utbildningen hittar du HÄR.


Zoom special – för alla som vill använda  Zoom

SeniorNet Sweden vill bidra till att alla som vill ska kunna använda videoverktyg för att delta och medverka i digitala kurser, cirklar, caféer, träffar, föreläsningar och möten.

Vi väljer Zoom som verktyg för att ha en bas för information och utbyte.  En särskilt positiv effekt är vi med lätthet kan ses och ha en dialog inom hela nätverket oavsett bostadsort.

Stort tack till alla som bidrar till materialet och alla som deltar och gör att att mötena blir så lyckade.
Länk till Zoom special maj 2021.
Kontakt: Per Tegevi, SeniorNet Örebro teknik@telia.com


Office utbildning via Aktiv.se – populär medlemsförmån

Du som medlem har fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10/11. En mycket uppskattad utbildning av medlemmar som provat på.

SeniorNet Swedens  nuvarande avtal sträcker sig till 22 oktober 2022 –  med Aktiv.se. Avtalet kommer därefter uppgradras och förlängas.  Licensen bekostas av SeniorNet Sweden och är därmed en ny gratisförmån för medlemmar. 

Du kan logga in på upp till fyra enheter exempelvis: dator, laptop, surfplatta och mobil.


För handledare; Handledarguiden

Nyfiken på att bli handledare? Eller har du utbildat i många år?

I vår Handledarguide finns information och stöd till dig om hur man drar igång en träff men såklart även för dig som är erfaren utbildare och som vill bli ännu bättre.!

Handledarguiden är resultatet av vårt  PTS-finansierade utbildningsprojekt.
Kontakt: Mikael Balte mikael.balte@seniornetsollentuna.se


Snabbkurser i säkerhet – Internetstiftelsen

Vill du eller någon du känner bli säkrare på nätet? Bli en medveten internetanvändare och surfa säkrare med hjälp av Internetstiftelsens snabbkurser!

Ta någon av de snabba kurserna i säkerhet på nätet. På så sätt kan du bli en mer medveten internetanvändare och förebygga att bli lurad av bedragare.

Snabbkurser

Ny satsning från internetstiftelsen ska göra oss säkrare på nätet

Ny satsning från Internetstiftelsen ska göra svenskarna säkrare på nätet


Digitalare tillsammans med DigiCare Tillsammans

DigiCare Tillsammans är en digital mötesplats med syftet att ge alla Sveriges seniorer en roligare vardag genom sociala och intressanta videoträffar. Helt kostnadsfritt.

Du deltar utan kostnad via  appen DigiCare Tillsammans

Kommande SeniorNet träffar via appen DigiCare Tillsammans

Länk till kommande träffar via DigiCare Tillsammans.


Funkabutiken.se, lär dig handla online


Digin.nu, webbplats om digital inkludering


Digitalhjälpen, PTS

Umgås, handla mat, betala räkningar, se på TV eller läsa tidningen. Det mesta som du kan göra i det verkliga livet kan du även göra digitalt. På Digitalhjälpen hittar du tips om användbara tjänster och praktiska guider för att komma igång.

I tider av isolering är digital inkludering viktigare än någonsin. Därför finns Digitalhjälpen. En sida med vägledning och tips som hjälper seniorer att förstå och använda digitala tjänster och verktyg.

Charlotte Aleman och Andreas Richter enheten för digital delaktighet, Post- och telestyrelsen (PTS) berättade om ”Digitalhjälpen” och allmänt om PTS verksamhet på vårt seminarium den 21 maj.
PTS Digital delaktighet Andreas 
PTS Digitalhjälpen och Bryt isoleringen Charlotte 
Källa: PTS https://www.pts.se/sv/digitalhjalpen/


Studieförbundet Bilda – cirkelledare på distans

Att välja videoverktyg https://www.bilda.nu/samverkan-med-oss/verktygslada/att-valja-videomotesverktyg/
Att vara cirkelledare på distans https://www.bilda.nu/cirkelledare/att-vara-ledare-pa-distans/
Leda digital verksamhet Inspirationshäfte pdf


Wow! Lustfyllt lärande

Lustfullt lärande. Vad kan vi som sysslar med olika former av kunskapsförmedling, bildning och upplevelser göra? Hur kan vi hjälpa människor att orientera sig i en värld som ter sig allt mer komplex? Och hur ska vi själva skapa samarbeten och navigera i allt detta?
Ta del av rapporten Wow, Lustfullt lärande av Kairos Future och Tekniska Museet.
https://www.tekniskamuseet.se/lustfyllt-larande/

Seniorsurfarna 3 –  om digital delaktighet

Seniorsurfarna säsong 3 har premiär 23/2  kl 20  i SVT2.  Alla sex avsnitt finns på UR Play med studiematerial som är fritt att använda.

Årets seniorsurfare är  Ann Westin, Michael Segerström, Viveca Lärn och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.

Kattis Ahlström är  vägvisare och hon  tar hjälp av olika experter bl a  influeraren Christina Schollin och politikerprofilerna Ulf Adelsohn samt Jan Eliasson.

Syftet är att inspirera till att bli bättre på digitala färdigheter, källkritik och att upptäcka många av de tekniska hjälpmedel som finns idag.

Seniorsurfarna 3 – UR-play
Seniorsurfarskolan 3 – UR-play
Seniorsurfarna 3 – infomaterial, UR 

Februari  2022


Seniorsurfarna säsong 2 på UR-play

I den roliga och lärorika säsongen av Seniorsurfarna är deltagarna inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl-Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Precis som förra säsongen är Kattis Ahlström vägvisare.

Den 9 februari släpptes alla sex avsnitt på UR-play och SVT-play, samt en perfekt lärarhandledning och Seniorsurfarskolan.

På UR-play hittar du:
Seniorsurfarna säsong 2
Seniorsurfarskolan
Lärarhandledning.pdf


Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan på UR-play

UR-Play Seniorsurfarna
UR-Seniorsurfarskolan
UR-studiehandledning

 

Säsong 1 av Seniorsurfarna.

 

 


Försök inte lura mig – serie och utbildningsmaterial

UR Samtiden – Försök inte lura mig : Telefonbedrägerier/UR

Bedrägerier är ett av de vanligaste brotten i Sverige. 2019 var ett av sex anmälda brott ett bedrägeri. Bedragare riktar inte sällan in sig på äldre människor. Hör starka berättelser från människor som drabbats av bedrägerier.

Dessutom ger polisens bedrägeriexpert Lotta Mauritzson konkreta råd så att du stärks i din förmåga att stå emot försöken till brott. Inspelat den 7 september 2020 i Villa Sköntorp, Solna. Arrangör: Polisens nationella bedrägericenter.
Försök inte lura mig, UR-play
Försök inte lura mig, utbildningsmaterial , Polisen


Betalningshjälpen – om digitala betalningar och tjänster

På Betalningshjälpen visas exempel på hur du handlar på nätet, betalar räkningar, betalar med kort online och i butik, skickar pengar, och lite annat så att du kan hantera din digitala vardag.

Vad betyder Blippa, Swisha, BankID, säkerhet, internetbank och andra ord i den digitala världen? För digitala betalningar behöver du  tillgång till din banks internetbank. Kontakta också din bank för att få hjälp med BankID. Betalningshjälpen är ett initiativ, skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några större banker.
Länk till Betalningshjälpens webbplats.
Annonsbilaga, om Betalningshjälpen. i DN. Så kan vi minska äldres digitala oro


Mobilt BankID

Information finns på bankernas webbplatser
Instruktionsfilmer finns på Youtube.
Dumma frågor om internet podcast, Internetstiftelsen, Hur funkar BankID och Swish.


Online-guide för seniorer, Telia privat, hemma i folknätet

Är du senior så har du säkert inte missat råden från Folkhälsomyndigheten om att undvika sociala sammanhang. Här är Telias  tips om hur internet kan hjälpa dig att ljusa upp tillvaron i hemmet, oavsett om du sitter i självvald isolering eller helt enkelt vill förbättra vardagen lite.

Länk till webbplatsen: https://www.telia.se/privat/aktuellt/hemma-i-folknatet/online-guide-for-aldre

Innehåll: Gör vardagen enklare med mobilt BankID – Videosamtal med barn och barnbarn – Träna i hemmet – Spela spel online med andra – Handla mat – Gå matlagningskurser – Träffa vården online – Låna böcker – Gå med i en Facebook grupp – Se filmer och serier – Alla är välkomna i det digitala livet.


Studiematerial på webben

Webben är en tillgång för studiematerial och frågor. Googla! Sök på Youtube! När du ser en mikrofon-symbol i mobilen eller datorn, klicka på den för att se om du kan söka med rösten.

På nätet finns Eforum som handhas av IDG. PC för Alla hör också till dem. Eforum är ett diskussionsforum med inriktning på datorer och teknik. Här kan du få hjälp med de flesta av dina it-relaterade problem eller få goda råd inför ett it-inköp. För att även ställa egna frågor ska du vara medlem i eforum och medlemskapet är gratis.


Studier – gratis online

Få nya kunskaper i en digital värld; Google Digitalakademin

Digitala jag – Din utbildning i digitala vardagskunskaper; Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen.

Google Digitalakademin: Områden: Digital marknadsföring, data och teknik mm. En rad gratis lärandeinnehåll som är utformade för att hjälpa dig. Du kan lära dig genom att välja enskilda moduler, eller dyka direkt in och ta en hel kurs från slut till slut.

Elements of AI är en nätutbildning  och beskriver grunderna i artificiell intelligens.
Kontakta Rolf Severin, SeniorNet Göteborg eller Gunilla Brattberg, SeniorNet Kungsholmen, om du har frågor om utbildningen. De har nämligen genomfört den och fått sitt certifikat  för Elements of AI.


Tillämpningar 

mars 2022