Studiematerial

Omställning till mer digitala aktiviteter

Vill du ”gå” en kurs, cirkel, få hjälp med din utrustning och svar på frågor kontakta först och främst din närmaste SeniorNet-klubb.

Vår omställning fortsätter. Många klubbar har möten, träffar, kurser, mobiljuntor och seminarier främst via Zoom eller andra digitala verktyg. Även praktisk support ges digitalt via Zoom eller Teamviever och givetvis via telefon.

Utbudet är också öppet inom hela nätverket, så du kan vara medlem i en klubb men kan också ta del av andra klubbars aktiviteter. En god möjlighet nu när verksamheten genomförs i huvudsak digitalt.

Av omsorg om varandra är fysiska möten inomhus inställda. Det finns all anledning att fortsatt vara särskilt försiktiga. Men som sagt den digitala verksamheten bara ökar och ger också nya möjligheter.

Exempel på  SeniorNet klubbarnas utbud i dessa tider.


Vårt ITForum är igång!

Välkommen till ITForum som är en mötesplats för att diskutera och lösa IT-relaterade problem. Du når forumet via Forumdörren på vår webbplats. https://seniornet.se/forumdorren/

Du behöver vara medlem i SeniorNet Sweden för att kunna läsa och göra inlägg. Avsikten är att medlemmar hjälper varandra.

ITForum är indelad i fyra områden: Allmänna IT-frågor, PC (Windows, Mac/IOS och Linux), Smarta mobiler (Android och iPhone) och Surfplattor (Android, iPad och ChromeBook).


Bidra med aktuellt studiemateraial

Studiematerial är ett levande material och behöver uppdateras hela tiden. Lämna gärna synpunkter och uppslag till kansli@seniornet.se med rubriken Studiematerial. Och dela gärna med dig av aktuellt utbildningsmaterial till andra.


Studiematerial på webben

Webben är en tillgång för studiematerial och frågor. Googla! Sök på Youtube! När du ser en mikrofon-symbol i mobilen eller datorn, klicka på den för att se om du kan söka med rösten.

På nätet finns Eforum som handhas av IDG. PC för Alla hör också till dem. Eforum är ett diskussionsforum med inriktning på datorer och teknik. Här kan du få hjälp med de flesta av dina it-relaterade problem eller få goda råd inför ett it-inköp. För att även ställa egna frågor ska du vara medlem i eforum och medlemskapet är gratis.


Studier – gratis online

Få nya kunskaper i en digital värld; Google Digitalakademin

Digitala jag – Din utbildning i digitala vardagskunskaper; Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen.

Elements of AI är en nätutbildning  och beskriver grunderna i artificiell intelligens.
Kontakta Rolf Severin, SeniorNet Göteborg eller Gunilla Brattberg, SeniorNet Kungsholmen, om du har frågor om utbildningen. De har nämligen genomfört den och fått sitt certifikat  för Elements of AI.


Office utbildning via Aktiv.se – populär medlemsförmån

Du som medlem har fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10.En mycket uppskattad utbildning av medlemmar som provat på.

SeniorNet Sweden har ett avtal med Aktiv.se, vilket gör detta möjligt. Licensen gäller under fyra år och bekostas av SeniorNet Sweden och är därmed en ny gratisförmån för medlemmar. 

Du kan logga in på upp till fyra enheter exempelvis: dator, laptop, surfplatta och mobil.


För handledare; Handledarguiden

Nyfiken på att bli handledare? Eller har du utbildat i många år?

I vår Handledarguide finns information och stöd till dig om hur man drar igång en träff men såklart även för dig som är erfaren utbildare och som vill bli ännu bättre.

Är du en sån som direkt vill dyka ner i kunskapsbanken så kan du göra det. Annars följer du bara vår guide, steg för steg! Lycka till!

Handledarguiden är resultatet av vårt  PTS-finansierade utbildningsprojekt.

Kontakt: Mikael Balte mikael.balte@seniornetsollentuna.se

Grunder i att lära ut film på Youtube


Studieförbundet Bilda – cirkelledare på distans

Att välja videoverktyg https://www.bilda.nu/samverkan-med-oss/verktygslada/att-valja-videomotesverktyg/

Att vara cirkelledare på distans https://www.bilda.nu/cirkelledare/att-vara-ledare-pa-distans/

Leda digital verksamhet Inspirationshäfte pdf


Wow! Lustfyllt lärande

Lustfullt lärande. Vad kan vi som sysslar med olika former av kunskapsförmedling, bildning och upplevelser göra? Hur kan vi hjälpa människor att orientera sig i en värld som ter sig allt mer komplex? Och hur ska vi själva skapa samarbeten och navigera i allt detta?
Ta del av rapporten Wow, Lustfullt lärande av Kairos Future och Tekniska Museet.

Digitalhjälpen

Umgås, handla mat, betala räkningar, se på TV eller läsa tidningen. Det mesta som du kan göra i det verkliga livet kan du även göra digitalt. På Digitalhjälpen hittar du tips om användbara tjänster och praktiska guider för att komma igång.

I tider av isolering är digital inkludering viktigare än någonsin. Därför finns Digitalhjälpen. En sida med vägledning och tips som hjälper seniorer att förstå och använda digitala tjänster och verktyg.

Källa: PTS https://www.pts.se/sv/digitalhjalpen/


Försök inte lura mig – serie och utbildningsmaterial

UR Samtiden – Försök inte lura mig : Telefonbedrägerier/UR

Bedrägerier är ett av de vanligaste brotten i Sverige. 2019 var ett av sex anmälda brott ett bedrägeri. Bedragare riktar inte sällan in sig på äldre människor. Hör starka berättelser från människor som drabbats av bedrägerier.

Dessutom ger polisens bedrägeriexpert Lotta Mauritzson konkreta råd så att du stärks i din förmåga att stå emot försöken till brott. Inspelat den 7 september 2020 i Villa Sköntorp, Solna. Arrangör: Polisens nationella bedrägericenter.

Försök inte lura mig, UR-play 

Försök inte lura mig, utbildningsmaterial , Polisen


Seniorsurfarna säsong 2 på UR-play

I den nya roliga och lärorika säsongen av Seniorsurfarna är deltagarna inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl-Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Precis som förra säsongen är Kattis Ahlström vägvisare.

Den 9 februari släpptes alla sex avsnitt på UR-play och SVT-play, samt en perfekt lärarhandledning och Seniorsurfarskolan. Seniorsurfarna sänds i SVT1 klockan 21.00 med start 9 februari (6 avsnitt).

Seniorsurfarna 2 programlista premiär
På UR-play hittar du:
Seniorsurfarna säsong 2
Seniorsurfarskolan
Lärarhandledning.pdf


Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan på UR-play

UR-Play Seniorsurfarna
UR-Seniorsurfarskolan
UR-studiehandledning

 

Säsong 2 av Seniorsurfarna publicerades i februari 2021.

 


Betalningshjälpen – om digitala betalningar och tjänster

På Betalningshjälpen visas exempel på hur du handlar på nätet, betalar räkningar, betalar med kort online och i butik, skickar pengar, och lite annat så att du kan hantera din digitala vardag.

Vad betyder Blippa, Swisha, BankID, säkerhet, internetbank och andra ord i den digitala världen? För digitala betalningar behöver du  tillgång till din banks internetbank. Kontakta också din bank för att få hjälp med BankID. Betalningshjälpen är ett initiativ, skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några större banker.
Länk till Betalningshjälpens webbplats.

Annonsbilaga, om Betalningshjälpen. i DN. Så kan vi minska äldres digitala oro


Mobilt BankID

Information finns på bankernas webbplatser

Instruktionsfilmer finns på Youtube.

Dumma frågor om internet podcast, Internetstiftelsen, Hur funkar BankID och Swish.


Oneline-guide för seniorer, Telia privat, hemma i folknätet

Är du senior så har du säkert inte missat råden från Folkhälsomyndigheten om att undvika sociala sammanhang. Här är Telias  tips om hur internet kan hjälpa dig att ljusa upp tillvaron i hemmet, oavsett om du sitter i självvald isolering eller helt enkelt vill förbättra vardagen lite.

Det finns även praktiska guider längst ned på hemsidan.

Länk till webbplatsen: https://www.telia.se/privat/aktuellt/hemma-i-folknatet/online-guide-for-aldre

Innehåll:
GÖR VARDAGEN ENKLARE MED MOBILT BANKID – VIDEOSAMTAL MED BARN OCH BARNBARN
– TRÄNA I HEMMET – SPELA SPEL ONLINE MED ANDRA – HANDLA MAT – GÅ MATLAGNINGSKURSER – TRÄFFA VÅRDEN ONLINE – LÅNA BÖCKER – GÅ MED I EN FACEBOOK-GRUPP – SE FILMER OCH SERIER – ALLA ÄR VÄLKOMNA I DET DIGITALA LIVET.


Tillämpningar

Uppdaterat i nov 2020