Studiebank

Digitalare tillsammans!

Vill du bli mer digital? Behöver du hjälp med din utrustning och vill ha svar på dina frågor om internettjänster så finns hjälpen nära dig i din lokala SeniorNet-förening.

Lokala föreningar har möten, träffar, kurser, mobiljuntor och seminarier både på plats och digitala möten via Zoom eller andra digitala verktyg.

Utbudet är också öppet inom hela nätverket, så du kan vara medlem i en förening men kan också ta del av andra föreningars aktiviteter.

Nedan finns ett urval av tillgängliga portaler och utbildningsmaterial.


SeniorNet Studera – en studieportal för dig som senior

SeniorNet Sweden har med hjälp av medel från Infrastrukturdepartementet utvecklat portalen SeniorNet Studera med syftet att bidra till Digital delaktighet.

Samarbetspartner för att ta fram portalen är Funka som är experter på digital  tillgänglighet.

Länk
SeniorNet Studera

Ett underlag är nu framtaget med tips och råd till lokala föreningar på hur man kan använda utbildningsportalen. På portalen har vi samlat innehåll från olika håll, både för nybörjaren och den som är nyfiken.
Presentation SeniorNetStudera lokalaforeningar_230221

Kontakt
Har du förslag eller frågor om webbplatsen, skriv gärna till:

För handledare; Handledarguiden (länk)

Nyfiken på att bli handledare? Eller har du utbildat i många år?

I vår Handledarguide finns information och stöd till dig om hur man drar igång en träff men såklart även för dig som är erfaren utbildare och som vill bli ännu bättre.!

Handledarguiden är resultatet av vårt  PTS-finansierade utbildningsprojekt.
Kontakt: Mikael Balte mikael.balte@seniornetsollentuna.se


Office utbildning via Aktiv.se – populär medlemsförmån (länk) 

Du som medlem har fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10/11 samt Molntjänster och Teams  En mycket uppskattad utbildning av medlemmar som provat på.

SeniorNet Sweden har ett avtal med Aktiv.se. Licensen bekostas av riksorganisationen och är därmed en gratisförmån för dig som medlem. 

Du kan logga in på upp till fyra enheter exempelvis: dator, laptop, surfplatta och mobil.’


Grundkurs i AI

Vad är AI och hur används tekniken på olika ställen i samhället? Hur lär sig en AI och kan den tänka som en människa? Vad finns det för möjligheter och risker med datorer som blir allt mer självständiga? Här får du lära dig grunderna om AI – artificiell intelligens.

Källa: Internetstiftelsen, internetkunskap

Länk till Grundkurs i AI


Digital coach utbildning – Digitalidag och PTS

Digitalidag har tillsammans med Post- och telestyrelsen (PTS) skapat en digital utbildningsplattform för att bli digital coach. Hoppas att så många som möjligt vill gå utbildningen och hjälpa fler att ta sina första digitala steg! https://pts.se/…/digitala-coacher-kan-bidra-till…/

Utbildningen syftar till att ge ett grundläggande stöd kring vad som är bra att tänka på när man stöttar och coachar digitala nybörjare. Utbildningen tar mellan 30 – 60 minuter att genomföra och efter avslutad utbildning får man ett digitalt diplom som man kan sprida på sociala medier!

Plattformen för utbildningen hittar du här


Snabbkurser i säkerhet – Internetstiftelsen

Vill du eller någon du känner bli säkrare på nätet? Bli en medveten internetanvändare och surfa säkrare med hjälp av Internetstiftelsens snabbkurser!

Ta någon av de snabba kurserna i säkerhet på nätet. På så sätt kan du bli en mer medveten internetanvändare och förebygga att bli lurad av bedragare.

Snabbkurser

Ny satsning från internetstiftelsen ska göra oss säkrare på nätet

Ny satsning från Internetstiftelsen ska göra svenskarna säkrare på nätet


Tips och råd till äldre! Stöldskyddsföreningen

Bedrägerier och brott mot äldre har ökat kraftigt under de senaste åren. För att du ska känna dig tryggare – i mobilen, hemtelefonen och hemmet har vi tagit fram tips och råd. Råden riktar sig till dig som äldre och dig som anhörig som vill hjälpa nära och kära.

https://sakerhetskollen.se/senior


Är du säker online? Stöldskyddsföreningens guider

Här har Stöldskyddsföreningen samlat några guider för säkerhet online.

https://sakerhetskollen.se/sakerhetsguider


Digitalare tillsammans med DigiCare Tillsammans

DigiCare Tillsammans är en digital mötesplats med syftet att ge alla Sveriges seniorer en roligare vardag genom sociala och intressanta videoträffar. Helt kostnadsfritt.

Du deltar utan kostnad via  appen DigiCare Tillsammans

Kommande SeniorNet träffar via appen DigiCare Tillsammans

Länk till kommande träffar via DigiCare Tillsammans.


Zoom special – för alla som vill använda  Zoom

SeniorNet Sweden vill bidra till att alla som vill ska kunna använda videoverktyg för att delta och medverka i digitala kurser, cirklar, caféer, träffar, föreläsningar och möten.

Vi väljer Zoom som verktyg för att ha en bas för information och utbyte.  En särskilt positiv effekt är vi med lätthet kan ses och ha en dialog inom hela nätverket oavsett bostadsort.

Stort tack till alla som bidrar till materialet och alla som deltar och gör att att mötena blir så lyckade.
Länk till Zoom special maj 2021.
Kontakt: Per Tegevi, SeniorNet Örebro teknik@telia.com


Digitalhjälpen, PTS

Umgås, handla mat, betala räkningar, se på TV eller läsa tidningen. Det mesta som du kan göra i det verkliga livet kan du även göra digitalt.

På Digitalhjälpen hittar du tips om användbara tjänster och praktiska guider för att komma igång.

Charlotte Aleman och Andreas Richter enheten för digital delaktighet, Post- och telestyrelsen (PTS) berättade om ”Digitalhjälpen” och allmänt om PTS verksamhet på vårt seminarium den 21 maj.
PTS Digital delaktighet Andreas 
PTS Digitalhjälpen och Bryt isoleringen Charlotte 

Länk till PTS https://www.pts.se/sv/digitalhjalpen/


Funkabutiken.se, lär dig handla online (länk)


Digin.nu, webbplats om digital inkludering (länk)


Seniorsurfarna 3 –  om digital delaktighet

Seniorsurfarna säsong 3 har premiär 23/2  kl 20  i SVT2.  Alla sex avsnitt finns på UR Play med studiematerial som är fritt att använda.

Årets seniorsurfare är  Ann Westin, Michael Segerström, Viveca Lärn och Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.

Kattis Ahlström är  vägvisare och hon  tar hjälp av olika experter bl a  influeraren Christina Schollin och politikerprofilerna Ulf Adelsohn samt Jan Eliasson.

Syftet är att inspirera till att bli bättre på digitala färdigheter, källkritik och att upptäcka många av de tekniska hjälpmedel som finns idag.

Seniorsurfarna 3 – UR-play
Seniorsurfarskolan 3 – UR-play
Seniorsurfarna 3 – infomaterial, UR 

Februari  2022


Försök inte lura mig – serie och utbildningsmaterial

UR Samtiden – Försök inte lura mig : Telefonbedrägerier/UR

Bedrägerier är ett av de vanligaste brotten i Sverige. 2019 var ett av sex anmälda brott ett bedrägeri. Bedragare riktar inte sällan in sig på äldre människor. Hör starka berättelser från människor som drabbats av bedrägerier.

Dessutom ger polisens bedrägeriexpert Lotta Mauritzson konkreta råd så att du stärks i din förmåga att stå emot försöken till brott. Inspelat den 7 september 2020 i Villa Sköntorp, Solna. Arrangör: Polisens nationella bedrägericenter.
Försök inte lura mig, UR-play
Försök inte lura mig, utbildningsmaterial , Polisen


Betalningshjälpen – om digitala betalningar och tjänster

På Betalningshjälpen visas exempel på hur du handlar på nätet, betalar räkningar, betalar med kort online och i butik, skickar pengar, och lite annat så att du kan hantera din digitala vardag.

Vad betyder Blippa, Swisha, BankID, säkerhet, internetbank och andra ord i den digitala världen? För digitala betalningar behöver du  tillgång till din banks internetbank. Kontakta också din bank för att få hjälp med BankID. Betalningshjälpen är ett initiativ, skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några större banker.
Länk till Betalningshjälpens webbplats.
Annonsbilaga, om Betalningshjälpen. i DN. Så kan vi minska äldres digitala oro


Online-guide för seniorer, Telia privat, hemma i folknätet

Livet online har mycket att erbjuda alla, även dig som hunnit bli lite äldre. Här samlar Telia sin  bästa tips om hur internet kan hjälpa dig med vardagsärenden, hålla kontakten med nära och kära och ljusa upp vardagen med kultur och nöjen.

Länk till webbplatsen Oneline guide för seniorer : https://www.telia.se/privat/aktuellt/hemma-i-folknatet/online-guide-for-aldre

Innehåll: Gör vardagen enklare med mobilt BankID – Videosamtal med barn och barnbarn – Träna i hemmet – Spela spel online med andra – Handla mat – Gå matlagningskurser – Träffa vården online – Låna böcker – Gå med i en Facebook grupp – Se filmer och serier – Alla är välkomna i det digitala livet.


Studieförbundet Bilda – cirkelledare på distans

Att välja videoverktyg https://www.bilda.nu/samverkan-med-oss/verktygslada/att-valja-videomotesverktyg/
Att vara cirkelledare på distans https://www.bilda.nu/cirkelledare/att-vara-ledare-pa-distans/
Leda digital verksamhet Inspirationshäfte pdf


Mobilt BankID

Information finns på bankernas webbplatser
Instruktionsfilmer finns på Youtube.
Dumma frågor om internet podcast, Internetstiftelsen, Hur funkar BankID och Swish.


Studier – gratis online

Få nya kunskaper i en digital värld; Google Digitalakademin

Digitala jag – Din utbildning i digitala vardagskunskaper; Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen.

Google Digitalakademin: Områden: Digital marknadsföring, data och teknik mm. En rad gratis lärandeinnehåll som är utformade för att hjälpa dig. Du kan lära dig genom att välja enskilda moduler, eller dyka direkt in och ta en hel kurs från slut till slut.

Elements of AI är en nätutbildning  och beskriver grunderna i artificiell intelligens.
Kontakta Rolf Severin, SeniorNet Göteborg eller Gunilla Brattberg, SeniorNet Kungsholmen, om du har frågor om utbildningen. De har nämligen genomfört den och fått sitt certifikat  för Elements of AI.