Studiebank

Digitalare tillsammans!

Vill du ”gå” en kurs, cirkel, få hjälp med din utrustning och svar på frågor kontakta först och främst din närmaste SeniorNet-förening.

Många lokala föreningar har möten, träffar, kurser, mobiljuntor och seminarier även via Zoom eller andra digitala verktyg. Även praktisk support kan ges digitalt via Zoom eller Teamviever och givetvis via telefon.

Utbudet är också öppet inom hela nätverket, så du kan vara medlem i en förening men kan också ta del av andra föreningars aktiviteter.


Zoom special – för alla som vill använda  Zoom

SeniorNet Sweden vill bidra till att alla som vill ska kunna använda videoverktyg för att delta och medverka i digitala kurser, cirklar, caféer, träffar, föreläsningar och möten, både nu under pandemin och även i fortsättningen.

Vi väljer Zoom som verktyg för att ha en bas för information och utbyte. Vi är glada för det stora  engagemanget på våra gemensamma digitala träffar. En särskilt positiv effekt är vi med lätthet kan ses och ha en dialog inom hela nätverket oavsett bostadsort.

Stort tack till alla som bidrar till materialet och alla som deltar och gör att att mötena blir så lyckade.
Länk till Zoom special maj 2021.
Kontakt: Per Tegevi, SeniorNet Örebro teknik@telia.com


Office utbildning via Aktiv.se – populär medlemsförmån

Du som medlem har fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10.En mycket uppskattad utbildning av medlemmar som provat på.

SeniorNet Sweden har ett avtal – fram till 22 oktober 2022 –  med Aktiv.se, vilket gör detta möjligt. Licensen bekostas av SeniorNet Sweden och är därmed en ny gratisförmån för medlemmar. 

Du kan logga in på upp till fyra enheter exempelvis: dator, laptop, surfplatta och mobil.


För handledare; Handledarguiden

Nyfiken på att bli handledare? Eller har du utbildat i många år?

I vår Handledarguide finns information och stöd till dig om hur man drar igång en träff men såklart även för dig som är erfaren utbildare och som vill bli ännu bättre.

Är du en sån som direkt vill dyka ner i kunskapsbanken så kan du göra det. Annars följer du bara vår guide, steg för steg! Lycka till!

Handledarguiden är resultatet av vårt  PTS-finansierade utbildningsprojekt.
Kontakt: Mikael Balte mikael.balte@seniornetsollentuna.se
Grunder i att lära ut; film på Youtube


Studieförbundet Bilda – cirkelledare på distans

Att välja videoverktyg https://www.bilda.nu/samverkan-med-oss/verktygslada/att-valja-videomotesverktyg/
Att vara cirkelledare på distans https://www.bilda.nu/cirkelledare/att-vara-ledare-pa-distans/
Leda digital verksamhet Inspirationshäfte pdf


Wow! Lustfyllt lärande

Lustfullt lärande. Vad kan vi som sysslar med olika former av kunskapsförmedling, bildning och upplevelser göra? Hur kan vi hjälpa människor att orientera sig i en värld som ter sig allt mer komplex? Och hur ska vi själva skapa samarbeten och navigera i allt detta?
Ta del av rapporten Wow, Lustfullt lärande av Kairos Future och Tekniska Museet.
https://www.tekniskamuseet.se/lustfyllt-larande/

Digitalare tillsammans med DigiCare Tillsammans

DigiCare Tillsammans är en digital mötesplats med syftet att ge alla Sveriges seniorer en roligare vardag genom sociala och intressanta videoträffar. Helt kostnadsfritt.

Du deltar utan kostnad via  appen DigiCare Tillsammans

Kommande SeniorNet träffar via appen DigiCare Tillsammans

Länk till kommande träffar via DigiCare Tillsammans.


Digitalhjälpen, PTS

Umgås, handla mat, betala räkningar, se på TV eller läsa tidningen. Det mesta som du kan göra i det verkliga livet kan du även göra digitalt. På Digitalhjälpen hittar du tips om användbara tjänster och praktiska guider för att komma igång.

I tider av isolering är digital inkludering viktigare än någonsin. Därför finns Digitalhjälpen. En sida med vägledning och tips som hjälper seniorer att förstå och använda digitala tjänster och verktyg.

Charlotte Aleman och Andreas Richter enheten för digital delaktighet, Post- och telestyrelsen (PTS) berättade om ”Digitalhjälpen” och allmänt om PTS verksamhet på vårt seminarium den 21 maj.
PTS Digital delaktighet Andreas 
PTS Digitalhjälpen och Bryt isoleringen Charlotte 
Källa: PTS https://www.pts.se/sv/digitalhjalpen/


Försök inte lura mig – serie och utbildningsmaterial

UR Samtiden – Försök inte lura mig : Telefonbedrägerier/UR

Bedrägerier är ett av de vanligaste brotten i Sverige. 2019 var ett av sex anmälda brott ett bedrägeri. Bedragare riktar inte sällan in sig på äldre människor. Hör starka berättelser från människor som drabbats av bedrägerier.

Dessutom ger polisens bedrägeriexpert Lotta Mauritzson konkreta råd så att du stärks i din förmåga att stå emot försöken till brott. Inspelat den 7 september 2020 i Villa Sköntorp, Solna. Arrangör: Polisens nationella bedrägericenter.
Försök inte lura mig, UR-play
Försök inte lura mig, utbildningsmaterial , Polisen


Seniorsurfarna säsong 2 på UR-play

I den roliga och lärorika säsongen av Seniorsurfarna är deltagarna inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl-Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Precis som förra säsongen är Kattis Ahlström vägvisare.

Den 9 februari släpptes alla sex avsnitt på UR-play och SVT-play, samt en perfekt lärarhandledning och Seniorsurfarskolan.

På UR-play hittar du:
Seniorsurfarna säsong 2
Seniorsurfarskolan
Lärarhandledning.pdf


Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan på UR-play

UR-Play Seniorsurfarna
UR-Seniorsurfarskolan
UR-studiehandledning

 

Säsong 1 av Seniorsurfarna.


Betalningshjälpen – om digitala betalningar och tjänster

På Betalningshjälpen visas exempel på hur du handlar på nätet, betalar räkningar, betalar med kort online och i butik, skickar pengar, och lite annat så att du kan hantera din digitala vardag.

Vad betyder Blippa, Swisha, BankID, säkerhet, internetbank och andra ord i den digitala världen? För digitala betalningar behöver du  tillgång till din banks internetbank. Kontakta också din bank för att få hjälp med BankID. Betalningshjälpen är ett initiativ, skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några större banker.
Länk till Betalningshjälpens webbplats.
Annonsbilaga, om Betalningshjälpen. i DN. Så kan vi minska äldres digitala oro


Mobilt BankID

Information finns på bankernas webbplatser
Instruktionsfilmer finns på Youtube.
Dumma frågor om internet podcast, Internetstiftelsen, Hur funkar BankID och Swish.


Online-guide för seniorer, Telia privat, hemma i folknätet

Är du senior så har du säkert inte missat råden från Folkhälsomyndigheten om att undvika sociala sammanhang. Här är Telias  tips om hur internet kan hjälpa dig att ljusa upp tillvaron i hemmet, oavsett om du sitter i självvald isolering eller helt enkelt vill förbättra vardagen lite.

Länk till webbplatsen: https://www.telia.se/privat/aktuellt/hemma-i-folknatet/online-guide-for-aldre

Innehåll: Gör vardagen enklare med mobilt BankID – Videosamtal med barn och barnbarn – Träna i hemmet – Spela spel online med andra – Handla mat – Gå matlagningskurser – Träffa vården online – Låna böcker – Gå med i en Facebook grupp – Se filmer och serier – Alla är välkomna i det digitala livet.


Studiematerial på webben

Webben är en tillgång för studiematerial och frågor. Googla! Sök på Youtube! När du ser en mikrofon-symbol i mobilen eller datorn, klicka på den för att se om du kan söka med rösten.

På nätet finns Eforum som handhas av IDG. PC för Alla hör också till dem. Eforum är ett diskussionsforum med inriktning på datorer och teknik. Här kan du få hjälp med de flesta av dina it-relaterade problem eller få goda råd inför ett it-inköp. För att även ställa egna frågor ska du vara medlem i eforum och medlemskapet är gratis.


Bidra med aktuellt studiemateraial

Studiematerial är ett levande material och behöver uppdateras hela tiden. Lämna gärna synpunkter och uppslag till kansli@seniornet.se med rubriken Studiematerial. Och dela gärna med dig av aktuellt utbildningsmaterial till andra.


Studier – gratis online

Få nya kunskaper i en digital värld; Google Digitalakademin

Digitala jag – Din utbildning i digitala vardagskunskaper; Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen.

Google Digitalakademin: Områden: Digital marknadsföring, data och teknik mm. En rad gratis lärandeinnehåll som är utformade för att hjälpa dig. Du kan lära dig genom att välja enskilda moduler, eller dyka direkt in och ta en hel kurs från slut till slut.

Elements of AI är en nätutbildning  och beskriver grunderna i artificiell intelligens.
Kontakta Rolf Severin, SeniorNet Göteborg eller Gunilla Brattberg, SeniorNet Kungsholmen, om du har frågor om utbildningen. De har nämligen genomfört den och fått sitt certifikat  för Elements of AI.


Tillämpningar (ska uppdateras) 

Uppdaterat i maj 2021 BS