Digital bildbehandling

Digital bildbehandling – introduktion

Det finns många olika sätt vi kan bearbeta våra digitala bilder. I det som beskrivs i nedanstående länk  ska vi gå igenom de viktigaste delarna från det att vår bild ligger på datorn till dess att den ska publiceras oavsett om det är på en webbsida eller i broschyr.

Det bästa är att ta riktigt bra bilder direkt med digitalkameran och se till att alla inställningar vid inläsningen av en bild är optimerade. Men våra bilder behöver ofta justeras eller manipuleras på något sätt innan vi kan använda dem som vi tänkt. Givetvis måste vi se till att de har rätt pixel- eller utskriftsstorlek, lämpligt format och en bra beskärning. Utöver det gäller det att vi justerar bilden så att den ser så bra ut som möjligt. Mycket av detta arbete sker idag i bildbehandlingsprogrammen, eller de så kallade ”digitala mörkerrummen”. ( Källa: Linneuniversitetet)

Fotoredigering och design

Många av oss äldre minns det trollska ljuset i fotolabbet. Detta var hos många beläget i badrummet, en garderob eller i ett mörklagt kök. Vi minns det magiska ögonblicket  i den röda lampans sken, när bilden, som efter belysning i  förstoringsapparaten, osynligt fastnat på det papper som badade i den ganska illaluktande framkallningsvätskan.  Plötsligt som genom ett trolleri  visade sig vårt foto först i svagt grått men snart var den där  –  bilden, den som vi tog på vårt barn eller älskade för några veckor sedan.

Så är det inte nu. Det finns massor av program för bildbehandling och de senaste kamerorna har inbyggda program för att redigera och fixa till bilderna bara minuten efter att du har fotograferat ditt motiv.  De gamla principerna gäller dock fortfarande.

GIMP

Gnu Image Manipulation Program, ett gratisprogram för fotoredigering som liknar Photoshop.
Översatt till svenska GIMP
GIMP är en plattforms-bildredigerare tillgänglig för GNU / Linux, OS X, Windows och flera operativsystem. Den är gratis programvara, du kan ändra källkod och distribuera dina ändringar.
Oavsett om du är grafisk designer, fotograf, illustratör eller forskare, ger GIMP dig avancerade verktyg för att få ditt jobb gjort. Du kan ytterligare förbättra din produktivitet med GIMP tack vare många anpassningsalternativ och tredjeparts-plugin/tilläggsprogram.

Fotoredigering för nybörjare

Picasa har ersatts av Google Foto.
På Youtube finns gamla instruktionsfilmer för Picasa.

Foton i Microsoft Windows

Fotogalleriet var ett valfritt program som kunde installeras i Windows 8 och äldre Windows-versioner. Det har ersatts av appen Foton i Windows 10.

Moderskeppet erbjuder grundkurser för nybörjare i Adobes redigeringsprogram för foto och bild

Äldre grundkurser erbjuds också i:

  • Elements 11-14
  • Lightroom
  • Raw
  • InDesign

Högskolekurs i digital bildbehandling

Kursen bestod av 7,5 högskolepoäng. Nu kan du på egen hand lära dig arbeta med dina foton på samma sätt som professionella fotografer.
Kursens mål är att du ska kunna bildbehandla och förbättra dina egna foton med hög kvalitet och noggrannhet. Du ska förstå varför du gör det och på vilka sätt din behandling påverkar bildberättandet.
Medlemskap i Moderskeppet krävs för att delta i kursens lektioner

Uppdaterat september 2017 av Solvig Grönstedt