Film och TV

SVT Öppet Arkiv

På SVT:s sajt Öppet Arkiv kan du se mängder av gamla SVT-favoriter via internet. Till en början fanns där 500 timmar material att titta på men genom att man nu tecknat nya upphovsrättsavtal kommer det att succesivt öka till 10 000 timmar. Till stor glädje för många! På SVT Play Öppet arkiv hittar du fullt med guldkorn från förr i tiden. Titta och njut!  

Filmarkivet

En skatt av unikt arkivmaterial hittar du hos Filmarkivet. Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Massor av filmer finns upplagda. På filmarkivet.se har du möjlighet att se rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt; främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle. En oändlig skatt som räcker länge! Rekommenderas!

Se på TV när du vill via Play-tjänster

Här visas ett urval av Play-tjänster.

Strömmade tjänster för film och TV-serier

M3 har testat de största tjänsterna för strömmade film och tv-serier. Man har tittat på utbud, bildkvalitet, appar och smarta funktioner.

Hyr styckvis film på nätet

Videobutikernas era är över. Nu kan du istället hyra/köpa film styckvis eller teckna ett abonnemang via nätet.

Filmtjänster på nätet

Nästan alla filmtjänster på nätet lider av ett branschproblem – leverantörernas vilja att kontrollera flödet. För att maximera vinsterna vill filmbolagen portionera ut sitt material i olika tidsperioder kallade fönster. Det exakta fönstret för en film beror på hur avtalen ser ut i det aktuella landet. Dessutom styr populariteten. Har en film floppat i USA kan den till exempel gå direkt till dvd i Sverige. Ungefär så här kan det se ut:

  • Biofönstret; Premiär. Under en eller ett par månader visas filmen i salonger runt om i landet.
  • Flyg- och hotellfönstret; Nästa steg på listan; direkt efter att – ibland innan – biodörrarna stängt kan du se filmen på flyget till New York eller hyra den på ett hotell i Manilla.
  • Dvd- och Blurayförsäljning; Tre till sex månader efter biopremiären är det dags att ge konsumenter tillgång till filmen hemma.
  • Dvd-uthyrning; Några veckor efter att försäljningen kommit i gång dyker filmen även upp på hyrhyllorna. 7–8 månader kan ha förflutit sedan filmen visades på bio.
  • Webbuthyrning; När butiksförsäljningen lugnat ner sig är det dags för webbtjänsterna som hyr ut filmer styckvis.
  • Prenumerationstjänster, fönster 1; När alla andra vägar är uttömda är det slutligen möjligt för Netflix, Viaplay, HBO och C More att erbjuda materialet i sina prenumerationstjänster. Ofta betalar ett av företagen för att få första tjing.
  • Prenumerationstjänster, fönster 2; Efter ytterligare några månader försöker leverantören att få med även andra aktörer på tåget och filmen blir mer allmänt tillgänglig.
  • Tv-fönstret; Har du missat filmen genom alla led har du efter ett par år chansen att se den på tv.

Uppdaterat i januari 2019 av Kansliet