Litteratur

Bibliotek

Stockholms stadsbibliotek

Den viktigaste förmedlaren av litteratur till alla intresserade på alla nivåer är självklart våra bibliotek. Vad skulle vi vara utan dem. Vi bifogar här listor över Sveriges Folk- och Länsbibliotek, Specialbibliotek och länkar till kultursidor på nätet som handlar om litteratur. Biblioteken har en också svarstjänst via webben som heter Bibblan svarar där du kan ställa alla olika frågor om litteratur.

Numer kan du enkelt låna hem din favoritbok direkt över internet. Ladda ned en e-bok eller lyssna på en ljudbok med strömmande ljud. Allt du behöver är ett lånekort på något av de anslutna biblioteken. Se vidare:

Kungliga biblioteket (KB) är Sveriges nationalbibliotek. Sedan den första lagen om pliktleveranser stiftades 1661 har i stort sett alla publikationer som utgivits i Sverige samlats in och arkiverats. Numera gäller det även musik, såväl fiktiv som icke-fiktiv film samt radio- och teveutsändningar. Här sparas allt material för framtida generationer, oavsett innehåll och form – ingenting får kastas. Lagen om pliktleveranser har utökats till att gälla visst e-material och delar av den svenska webben. Samlingarna består av cirka 18 miljoner objekt och över sju miljoner timmar ljud och rörlig bild. Biblioteket har allt ifrån handskrifter och böcker till radiosändningar, filmer och dataspel. KB samordnar det svenska biblioteksväsendet samt administrerar och utvecklar den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS.

Readly

En månadsprenumeration kostar 99 kr och ger dig obegränsat med tidskrifter och böcker.

Ztory

En månadsprenumeration kostar 99 kr och innehåller många tidskrifter inklusive ett par dagstidningar.

Storytel

Storytel är en svensk ljudbokstjänst, grundad 2005, som möjliggör lyssning av ljudböcker via strömning direkt i mobilen eller via webben. Du kan lyssna obegränsat på ljudböckerna i tjänsten för en fast månadsavgift. Storytel har samarbetsavtal med de största teleoperatörerna i Sverige och Danmark vilket innebär att användaren inte betalar något extra till teleoperatören för datatrafik. Samarbetsavtal med de flesta stora ljudboksförlagen gör att användaren alltid har tillgång till ett stort ljudboksbibliotek direkt i Storytel-spelaren.

Litteraturbanken

Hos Litteraturbanken kan du läsa och söka i svenska klassiska verk och ladda ned digitala versioner av böckerna gratis. Du kan söka på författare eller titlar.

Litteratur i fokus

På webbsidan Litteratur iFokus kan du läsa recensioner, artiklar och intervjuer av författare, diskutera och tipsa om litteratur med mera. Sidan drivs som en ”community” där man registrerar sig som medlem (gratis) och kan sedan själv lägga upp artiklar och länkar man hittat eller delta i diskussioner. Läsa på sidan kan du göra även som icke-medlem. Här kan du informeras och inspireras till egna diskussioner och inlägg på SeniorNets Forum.

Uppdaterat i februari 2019 av Kansliet