Mobiltelefoner

Köpa mobiltelefon utan abonnemang

Det finns olika avancerade mobiltelefoner. Om du bara ska använda telefonen till att ringa och skicka sms med så räcker kanske en billigare modell.

En smartphone har många funktioner utöver telefonin. Med den kan du fotografera, surfa på internet, skicka epost, spela spel, skapa fotoalbum, se på video/TV Play, lyssna på radio eller läsa tidningar. Dessutom finns det mängder av appar (små program) att ladda ned till telefonen.

En smartphone har en tryckkänslig pekskärm där ikoner (symboler) ersätter gamla tiders knappar. Genom att trycka lätt på dem når du de olika apparna/programmen. När du måste skriva – t.ex. i en dialogruta som kräver text – visas ett tangentbord automatiskt på nedre delen av skärmen.

Här kan man läsa om alla obegripliga förkortningar: https://www.mobiltelefoni.se/forkortningar.

Köpa mobiltelefon med abonnemang

Abonnemangen brukar löpa på 24 månader. Under den tiden avbetalar du telefonen. I abonnemanget kan ett visst antal fria samtal och en viss mängd surf ingå. Efter de 24 månaderna, när telefonen är färdigbetald, sjunker abonnemangskostnaden.

Prisjämförelse av mobilabonnemang
Prisjämförelse kontantkort

Surfa till lägre kostnad

Om du har ett bredbandsabonnemang med obegränsad surf och en router, så bör du ansluta mobilen till routerns wi-fi när du är hemma för att slippa tära på telefonabonnemangets/kontantkortets surfmängd. Routerns namn och lösenord brukar finnas på en klisterlapp under routern och ska anges i mobilens Inställningar. Du måste skydda routern och hemmanätverket.

Saknar surfplattan/datorn abonnemang? Du kan dela ut en hotspot i mobilen och surfa på plattan/datorn via mobilen. Hastigheten blir lite lägre och det tär på mobilens batteri.

Uppdaterat i november 2018 av Kansliet