Musik

Spotify

Spotify är ett svenskt multinationellt företag med en online-musiktjänst för att lyssna till strömmad musik över Internet. Du kan lyssna via dator, surfplatta eller mobil. Programmet finns för Windows och Mac.

Spotify har miljontals låtar, alla kategorier. Du kan söka på artister, låtar eller album, lägga upp spellistor, dela dem, markera favoriter.

Spotify finns i tva varianter: en gratis reklamfinansierad variant för lyssning via webb och dator och en premium-version där man betalar en månadsavgift för att slippa reklam. Användaren skapar ett konto för att använda programvaran. Detta konto kan användas på flera enheter, men användaren kan bara spela musik på en enhet åt gången.

Alla artister är dock inte anslutna till Spotify, så om du vill kunna lyssna på den musik som saknas kan Spotify användas som musikspelare för all musik du har på din hårddisk. Du kan blanda din egen musik med Spotify’s utan att växla program. Den musik som du lagt upp i Spotify kan du som vanligt markera som favoriter m.m. Däremot kan du inte dela den, eftersom den inte laddas upp på Spotify’s servrar utan är bara åtkomlig från den dator där du sparat filen.

Guide för att ladda över din musik till Spotify.

iTunes

iTunes är Apples plats där du som har en Apple-enhet lagrar allt som rör underhållning. Via iTunes kommer du åt musik, film, böcker och appar som du redan har köpt. Här kan du även köpa nytt.

iTunes-spelaren samlar all din musik och dina filmer på ett ställe. Du importerar dina skivor/filmer till iTunes och kan där enkelt söka det du vill ha, ordna samlingen som du själv vill, flytta den till en annan enhet och spela upp den när och var du vill. Du kan spara musik och lyssna offline.

I ditt musikbibliotek har du både artister, album och samtliga låtar listade så du kan sätta samman de spellistor du önskar. Du kan också använda en blandningsfunktion som väljer låtar slumpmässigt åt dig. Genius är en funktion som väljer musiklistor som passar bra ihop åt dig, från din egen katalog.

Det finns funktioner för att titta på extramaterial, läsa låttexter eller noter. Via iTunes Store köper du musik, film, appar, spel, böcker, podcaster, föreläsningar och videor från universitet, museer och kulturinstitutioner med mera. Lagrar man sitt material i iCloud kommer man åt iTunes på alla sina enheter: Mac, PC, iPad, iPhone, iPod, Apple TV.

Google Play Musik

Google Play Musik är Googles motsvarighet till Apples iTunes. Här kan du hitta, spela upp och dela musik och radio på Android-enheter och på webben.

Lyssnar gör du via appen Google Play Musik. All musik lagras online, men du kan spara musik för uppspelning offline.

Deezer

Deezer är en liknande tjänst med musik och radiokanaler.

DAB-radio/digitalradio

Med en DAB-radio kan du t ex lyssna på P2 Klassiskt, P2 Musik, P2 Musik från världen.
Och P4 Plus spelar gamla godingar hela natten lång.

Uppdaterat i februari 2019 av Kansliet