Program och appar

Skype  

Skype är en webbaserad gratis tjänst för röst- och videosamtal samt meddelanden. Med Skype kan du ringa via dator, mobil, surfplatta, TV eller till och med din fasta telefon, till dina kontakter på Skype. Du kan skicka meddelanden, chatta och dela filer. Du kan genomföra gruppsamtal. Du kan dela din skärm på datorn så du kan visa det du vill för din samtalspartner. Läs mer.
Skype Wifi utgick i mars 2017.

VLC Mediaplayer

Den förträffliga mediaspelaren VLC Mediaplayer är ett öppet källkodsprogram som spelar upp de flesta mulimedia-filer samt DVD, ljud-CD, VCD och strömmade filer. Finns för alla vanliga operativsystem.

Gratistjänster för att dela foton och filer

Du kan spara plats på din egen dator genom att spara filer och foton på molntjänster. Det gör också att du kommer åt dina filer från vilken annan dator (eller annan enhet) som helst. Du är inte beroende av din egen dator.
Du kan också dela dokument och foton med dem du vill, så fler har tillgång till dem. Många molntjänster har bra kontorspaket som gör det möjligt att redigera dokument direkt i tjänsten. Du behöver då inte ha tillgång till andra installerade kontorspaket utan kan arbeta mobilt.

Smarta program som håller datorn i topptrim

Att hålla din dator uppdaterad med de senaste drivrutinerna är viktigt för både stabilitet och säkerhet. Du bör uppdatera datorn med jämna mellanrum för att alltid ha de senaste säkerhetsuppdateringarna installerade.

Att leta efter uppdaterade drivrutiner för all programvara tar tid. Har du många olika enheter anslutna till din dator som skrivare, webbkamera, mus och grafikkort är det inte så enkelt att hålla reda på allt vad gäller drivrutiner.

Till din hjälp finns flera tjänster och program som automatiskt kollar vilken utrustning du har installerad på din dator och dammsuger sedan internet för att ta reda på om det finns nya uppdaterade drivrutiner att ladda ned.

Men du bör vara på din vakt. Det finns en uppsjö av program som i själva verket är illasinnade och som installerar allt från skadlig kod till virus och trojaner. Ladda endast ned program från kända sajter som https://laddaner.idg.se/, Download.com eller liknande väletablerade tjänster som du litar på.

Bästa gratisprogrammen

PC för alla listar de bästa gratisprogrammen .

Uppdaterat i juni 2019 av Kansliet