Aktuellt från klubbarna

 NYHETER FRÅN KLUBBARNA 2018


SeniorNet Uppsalas årstämma 2018  går av stapeln den 22 februari 

Alla medlemmar i SeniorNet Uppsala är välkomna till  årsstämman 2018 den 22 februari kl. 13.30. på Storgatan 11.

Verksamhetsberättelsen och dagordning hittar du under Årsstämma 2018. Klubben bjuder på fika.

Under året har bland annat datorhjälpen, där medlemmar kommit för att få hjälp med olika problem, blivit mycket populär. Ordförande framför ett särskilt tack till de duktiga ledare som ställt upp.

SeniorNet Uppsala
2018-02-06


 SeniorNet Botkyrkas nya  program våren 2018  

Lär dig mer om datorer, smarta telefoner, plattor eller annan digital utrustning. Bli bättre på att kommunicera digitalt.

SeniorNet Botkyrkas program innehåller kurser, cirklar, datorstuga och verkstad, öppna möten och fredagsträffar med aktuella teman.

Nytt är öppen ”mobiljunta” där man träffas runt bordet med sina mobiler för att lära sig mer.

SeniorNet Botkyrkas program våren 2018.
SeniorNet Botkyrka
2018-02-06


 SeniorNet Nacka presenterar vårens program 

SeniorNet Nacka har uppstartsmöte  den 30 januari.kl. 14.00 i Boo Folkets Hus.Vårens program och kursutbud kommer att presenteras och klubben bjuder som vanligt på gott fika.

Vårens medlemsträffar består som tidigare av en blandning av intressanta föreläsningar och datorhjälp då alla hjälper varandra.Ett stort utbud av kurser  erbjuds och anmälan är öppen. Datorhjälpen på biblioteken börjar redan nästa vecka,

SeniorNet Nackas kurser våren 2018.
SeniorNet Nacka
2018-01-19


SeniorNet Norrmalm startar  vårterminen 2018

SeniorNet Norrmalm öppnar vårterminen 2018 med Nybörjarkurser för dig som är ny användare eller funderar på att skaffa dig en dator och

PC-akuten är igång där klubben besvarar frågor och hjälper till med det praktiska, allt från krånglande lap-tops till uppdateringar och nya Windows 10.

Nytt för i vår är att klubben   också kan hjälpa dig som har en  Mac.

För dig som har lite mer datorvana finns i PC-träffen. 
SeniorNet Norrmalms Kalendarium.
SeniorNet Norrmalm 
2018-01-19.


NYHETER FRÅN KLUBBARNA 2017


SeniorNet Huddinge  – Nyheter inom IT-området 

Stor applåd för Janne Wedlund och Sven Niklasson som så entusiastiskt berättade om nyheter i den digitala världen, på öppet hus den 7 december 2017 i Huddinge.

De presenterade ett smörgåsbord av spännande och användbara nyheter exempelvis: VR-glasögon för att kunna se virtual reality. Ta vara på gamla kort via en fotofilmskanner. Hörlurar utan proppar i öronen, ljudet transporteras via kindbenet. Olika sorters kameror; bilkamera och actionkamera. CamScan för att skanna dokument via smart telefon. Och mycket annat. Prylarna är dessutom relativt billiga.
IT-nyheter 2017-12-07 pdf.
SeniorNet Huddinge
2017-12-07


SeniorNet Växjö bjöd in till julfest i november

SeniorNet Växjö hade sin julfest den 29 november i Öjaby församlingshem. Festen lockade 130 medlemmar som  bland annat åt en välsmakande  jul-landgång. Ellen Sjömålen, Sagomuseet i Ljungby, berättade om Tomtar och Troll och Harald Leandersson hade gjort ett julmusik-quiz som alla försökte lösa. Se bilder från festen. Foto: Göran Pålsson Klicka här.

SeniorNet Växjö är nu 988 medlemmar. Grattis!
SeniorNet Växjö
2017-12-04


SeniorNet Göteborg – välbesökt månadsträff i november

SeniorNet Götebors senaste månadsträff den 23 november 2017 lockade 120 besökare. Ämnet för dagen var information om Hemfixare samt genomgång av mobilt bankID med Swish.

Oscar, 19 år, från Hemfixare berättade om möjligheten att få tekniksupport i hemmet och Irene Hagalm, senior, avslutade mötet med dikten Tomten av Viktor Rydberg.

SeniorNet Göteborg
2017-11-23


SeniorNet Botkyrka –  Fredagstäff om hur man skriver en släktbok

Ulla Comerús berättar om hur hon har lagt upp sin släktbok ”Winding – en släkt i byn Getabol  och gårdarna runtikring” på SeniorNet Botkyrkas fredagsträffar i november. Getabol ligger i Värmland.

– Skynda att intervjua äldsta släktingarna , släktingarnas vänner och grannar, samla och låna bilder, fråga, fråga, var  inte blyga, säger Ulla Comerús.

– Du kanske bidrar till historien, du kanske gläder kommande släkten, kanske någon sänder dig en tacksamhetens tanke, avlutar hon.
Släktboken – presentation 2017-11-17


SeniorNet Sollefteås medverkan vid ny föreningsmässa

En mässa för ideella föreningar arrangerades för första gången den 23 september 2017 på Hullsta Gård i Sollefteå. Syftet var att det samlade föreningslivet skulle få tillfälle att visa upp sin verksamhet och kunna knyta nya kontakter. SeniorNet Sollefteå var en av de femtio föreningarna som medverkade på mässan.

Det var ABF, Sollefteå kommun och Föreningen Norden som stod bakom mässan som kommer vara årlig med hänsyn den blev både välbesökt och givande.
Föreningsmässa i Sollefteå september 2017.
SeniorNet Sollefteå
2017-11-16


SeniorNet Södermalms jubileumsfest den 9 november 2017 

Intresset för SeniorNet Södermalms 20-årsfest blev stort. Alla de 130 platserna tog slut på bara några dagar.

Ordförande Lars Bogren hälsade välkommen och berättade att medlemsantalet nu stigit till 1 044.

Vid VIP-bordet satt, förutom den nuvarande styrelsen, några tidiga medlemmar och de flesta av klubbens tidigare ordföranden. Det var många glada återseenden. Några fick komma upp på scenen och helt kort berätta glimtar från gångna dagar.
Läs mer om SeniorNet Södermalms jubileumsfest 9 november 2017 .
SeniorNet Södermalm
2017-11-14


SeniorNet Karlstad aktiva i 20 år 

SeniorNet i Karlstad har hjälpt seniorer med mobiltelefoner och datorer i 20 år. Den hjälp och det stöd de ger behövs verkligen, speciellt nu när den digitala utvecklingen går fort, skriver KHaktuellt Karlstad.

– Vårt motto är att äldre lär äldre. Det började med att vi hade support för 20 år sedan, nu har vi kurser och föreläsningar varje termin. Många behöver hjälp att hänga med, även de som är duktiga och har stor vana redan för det händer så mycket nytt, säger Rolf Åkesson.

Läs artikeln i KHaktuellt nr 9 2017. 
SeniorNet Karlstad IT-nytt.
2017-11-01


SeniorNet Sollentuna fyller 20 år!

SeniorNet Sollentuna firar 20-års jubileum den 21 november 2017. Klubben har en stor fest i Edsbergskyrkan. Alla medlemmar har fått en inbjudan.

Det blir en trivseldag med trevlig underhållning och god mat i form av en jubileumssupé.
Läs mer om klubbens jubileum

SenorNet Sollentuna
2017-10-24

Ett 60-tal medlemmar i SeniorNet Märsta-Sigtuna  träffades på Cabinen den 10 oktober och firade föreningens 20-årsjubileum.

Den lokala klubbens förste ordförande var Arne Ohlsson, som berättade om hur det gick till när den bildades för 20 år sedan.

Britt Rahm, ordförande,  tackade honom med en blomma . ”På Södergatan 50 vi träffas då och då. Datorer, mobiler och plattor vi lär oss att förstå. Med fler innovationer och teknik som kommer ut, så får vi ju en verksamhet som aldrig kan ta slut.”

SeniorNet Märsta-Sigtuna
2017-10-24


SeniorNet Södermalm fyller 20 år! 

SeniorNet Södermalm firar 20-års jubileum med en hejdundrande fest den 9 november för klubbens medlemmar.

De personer som var med från början och startade riksföreningen liksom alla klubbens ordförande är inbjudna till festen. De bidrar med minnesvärda episoder och bildmaterial.

Vid dataträffen den 19 oktober berättar klubben både om sin historia och diskuterar verksamhetens framtid. Klubben har idag drygt 1 000 medlemmar.

SeniorNet Södermalm.
2017-10-19


SeniorNet Katrineholm representerar under digitala veckan 

SeniorNet Katrineholm var på stadens bibliotek den 10 oktober för att informera om föreningens verksamhet – att lära äldre digital teknik. Det var  ett relativt gott tillflöde av intresserade som också blev bjudna på kaffe och kakor.

Urban Hedkvist från Radio Sörmland  gjorde en intervju som finns inspelad.

Lyssna på intervjun
Katrineholmsklubbens webb.
2017-10-11


SeniorNet Östersund aktiva under e-medborgarveckan

SeniorNet Östersund bjuder på ett innehållsrikt program under e-medborgarveckan i oktober 2017.

Några exempel: Smartphone och Samsung Android, e-Hälsa, Läs din journal på nätet, Internet, Säkerhet, Kom igång med Windows 10 och iPad/surfplatta. Medverkar gör Conny Lund, Urban Dahlgren och Ann-Mari Jonsson.

SeniorNet Östersunds program 9 – 11 okt. eMedborgarveckan Östersund broschyr 2017
2017-09-30


SeniorNet Södermalm resonerar om digitala kakor

När du surfar på Internet kan du få digitala kakor (cookies) in i din dator.

Det är små textfiler som skapas av den dator som driver en webbplats och som placeras ut på din hårddisk när du internetsurfar. Informationen kan webbplatsdatorn senare återfå och återanvända.

Vill du veta mer om kakor och hur Seniornet Södermalm hanterar  detta klicka här.
2017-09-30


SeniorNet Nacka höststartar 19 september

SeniorNet Nacka har uppstartsmöte den 19 september i Boo Folkets Hus, Orminge Centrum. Författaren Anders Wahlgren, ger en tillbakablick på 40 års stockholmsforskning.

Anmäl dig även till höstens kurser redan nu. Höstens kurser, SeniorNet Nacka.

2017-08-28

 


SeniorNet Karlstad klara med sitt höstprogram

SeniorNet Karlstad har nu jobbat färdigt med höstens utbildningsprogram. Läs mer om utbildningarna på klubbens webbplats.

Programblad SeniorNet Karlstad ht 2017 v2.
SeniorNet Karlstads webb.

2017-08-22


SeniorNet Falun har öppet hus 30 augusti 


SeniorNet Falun  har öppet hus den 30 augusti 2017 för att presentera höstens kurser.

Hösten kursprogram och schema  finns tillgängligt på webben.

2017-08-22

 


SeniorNet Örebros höstaktiviteter

SeniorNet Örebro har öppet hus 29 augusti 2017 för att kommunicera höstens cirkelprogram.

Vill du resa med andra medlemmar? SeniorNet Örebro har bokat ett antal platser på en skärgårdskryssning 4-5 september. .

Ta del av SeniorNet Örebros studieprogram hösten 2017 (pdf).

 


SeniorNet Hässelby-Vällingby klara med höstens utbud

Visst är det sommarlov för SeniorNet Hässelby Vällingby men vecka 36 startar höstterminen och därför är det dags att redan nu ta del av klubbens utbudsfat. 

Höstens program innehåller bl.a. elva studiecirklar och nio tematräffar.

Seniornet program hösten 2017.

 


SeniorNet Malmö håller sommaröppet 

SeniorNet Malmös anställda Andreas och Michaela arbetar hela sommaren.

Föreningens ideella handledare har dock  ledigt 12 juni – 11 augusti från uppgiften med att sköta internetcaféerna, en ledighet de är väl värda!


SeniorNet Växjö – klara med höstens kurser

SeniorNet Växjö hade sitt kurssläpp för höstterminen den 7 juni 2017.
Samma dag var det också öppet hus i Studiefrämjandets lokaler.

Anmälan till kurserna kan ske digitalt på webben, genom att ringa till kansliet eller göra ett personligt besök.

Läs mer om SeniorNet Växjö.


 SeniorNet Botkyrka – e- hälsa i samverkan med kommunen

Det är fullsatt i Seniorhuset i Tumba, när Tuva Lund, ordförande i vård- och omsorgsnämnden berättar och svarar på frågor om e-hälsa och äldreomsorg i kommunen.

Anders Magnusson, SPF, och Krister Carlsson, SNB, håller ihop hela programmet och presenterar vad e-hälsobegreppet innebär. Läs mer om Tema: e-hälsa och äldreomsorg, 18 maj 2017.

 


SeniorNet Tyresö – Nytt på IT-fronten 

2017-05-15
SeniorNet Tyresö hade vårens sista Café Ventilen den 4 maj 2017.

Gunilla Schultzén som är tillbaka efter något års uppehåll och levererade åter ett spännande och mycket uppskattat föredrag. Den här gången handlade det om IT-utveckling i framkanten.

Nytt på IT-fronten -17_Gunilla S


 SeniorNet Södermalm – digital kompetens ger möjligheter

– De flesta har barn och barnbarn som gärna delar med sig av sina kunskaper men de flesta ungdomar förstår inte hur äldre lär och att inlärningen är mycket mer långsam. Man måste ha mycket tålamod när man lär ut till äldre, säger Lars Bogren.

Dagen: ”Seniorer blir lärare när jämnåriga vill gå datakurs”. Intervju med Lars Bogren, 2 maj 2017.


SeniorNet Karlstad bor i en herrgårdsmiljö

Seniorhuset i Karlstad.

SeniorNet Karlstad har sin PC-support och all utbildning i Seniorernas hus, Sundsta herrgård, som är ett allaktivitetshus för seniorer i Karlstads kommun.

Bilder från SeniorNet Karlstads studiecirklar.

 


SeniorNet Hässelby- Vällingby – populära Öppet hus

Öppet Hus dagarna är särskilt populära. Handledarna bär namnbrickor för underlätta för de många besökarna.

Det är svårt att vara experter på allt men handledarna hjälper till så gott det går.

Läs mer om Seniornet Hässelby-Vällingby


SeniorNet Nacka lär mer om sociala medier

Sociala medier

Mikael Svensson fick stor uppskattning av SeniorNet Nacka när han föreläste om sociala medier den 4 april 2017.

Visste du att ca 3 miljarder människor i världen använder Internet? Senaste kvartalet hade Facebook 1,7 miljarder personer som loggar in minst en gång i månaden.

Varning för att berätta på sociala medier att du är bortrest. Varning även för att lägga ut en bild på en vinstlott!


SeniorNet Södermalm bjuder in till vårfest och årsmöte

SeniorNet Södermalm bjöd in sina medlemmar till en vårfest som även inkluderar det formella årsmötet den 20 april 2017. Klubben vill på detta sätt knyta personlig kontakt medlemmar emellan, och ha en trevlig afton tillsammans

Läs mer om SeniorNet Södermalms vårfest.


SeniorNet Tyresö – Trådlöst i äldreboenden

SeniorNet Tyresös ordförande har lämnat in ett medborgarförslag som är kommunens dialogverktyg. 

Förslaget handlar om installation av WI-FI (trådlösa nätverk) i kommunens äldreboenden.

 


SeniorNet Botkyrka testar 3D-skrivare

3D skrivare

SeniorNet Botkyrka har tittat närmare på vad man kan göra med en 3D-skrivare. Den bygger  på samma principer som när man murar med tegelstenar, sätter kakel, spritsar grädde och stöper ljus.

Läs mer och gör skrivartestet


Seniornet Nacka – har nu 400 medlemmar. Grattis!

Raili Rickett som nyligen blev medlem nummer 400 i SeniorNet Nackaklubben, får gratulationer och blommor av ordförande Gunilla Wahlberg Åberg.

våren 2017

Läs mer om verksamheten i SenioNet Nacka.

 


 SeniorNet Botkyrka – ”Pektanten”

”Pektanten” Christina Ternström Frostegren, själv pensionär, höjer ett finger för läsplattan och ser den som en mycket bra väg in i det digitala samhället. Lyssna på Pektanten på Youtube.  Hon var på besök på fredagsträffen i Tullinge i februari 2017.