Office 365

Office 365 är en prenumerationstjänst där du hyr programpaketet i stället för att köpa det. Du betalar per månad eller per år, och kan sedan ladda ned och installera. Så länge du fortsätter betala fungerar programmen. Men skulle du välja att sluta så stängs funktionerna. Du kan då bara läsa filerna, inte skapa nya eller redigera.

Läs om skillnaderna mellan Office 365 och Office 2016?

Foto: FlicrCC

På senare år har Openoffice och Libreoffice erbjudit alla viktiga funktioner för proffsig ordbehandling, kalkyl, presentation med mera till det fördelaktiga priset noll kronor. Det är en av anledningarna till att Microsoft nu satsar på nya sätt att erbjuda sin programsvit.

Är Office 365 värt pengarna? Det finns ju alternativ samt webbaserade kontorsprogram som Google Docs och Microsofts egna enklare webbaserade Office Online. I längden blir en prenumeration som du betalar löpande dyrare än en engångskostnad (om du istället väljer att köpa programmet), men faktum är att du får väldigt mycket för pengarna. Är du prenumerant får du också alla nya uppdateringar av Office-paketet, så det blir ingen extra kostnad när nästa Office kommer ut.

Office 365 innehåller internetbaserade funktioner som molnlagring i OneDrive (tidigare SkyDrive), i vissa fall gratis samtalsminuter via Skype, och möjlighet att använda programmen (Word, Excel Powerpoint, OneNote, Outlook, Access för PC och Publisher) utan att de ens är installerade.

Se vidare:

Uppdaterat i september 2016 av Kansliet