Talande webb

Den här webbplatsen använder tjänsten Talande Webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.

Talande Webb är ett hjälpmedel som gör att webben talar. Talande Webb läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal som mp3, förstorar texten och ger dig möjlighet att skärma av för att hålla fokus på det du läser.

Talande Webb fungerar på smarta mobiltelefoner, surfplattor, Mac och PC utan att du behöver ladda ned programmet till din egen dator. Talande Webb är gratis för dig som användare.

Du kommer till verktygsfältet för Talande webb genom att klicka på direktlänken Lyssna i övre högra hörnet på webbplatsen.

Här finns mer information om hur Talande webb funkar.

Att använda Talande webb på webbplatser som inte har direktlänk till Talande webb

  • Gå till Funkaportalens sida.
  • Där hittar du en länk Talande webb. Spara länken Talande webb som Bokmärke/Favorit genom att synliggöra Favoriter/Bokmärkesfältet. Det går till på olika sätt i olika webbläsare.

Internet Explorer 11
Högerklicka på en tom plats till höger om knappen Ny flik överst i Internet Explorer och välj sedan att bocka för
Fältet Favoriter.

Google Chrome
Klicka på Chrome-menyn (3 vågräta linjer) i övre högra hörnet av webbläsarfönstret.
Välj Bokmärken > Visa bokmärkesfältet.

Firefox
Bokmärkesfältet finns nedanför det egentliga verktygsfältet. Det följer med några bokmärken som standard i Firefox Du kan ta bort dessa bokmärken, eller låta dem vara och lägga till egna.

  • När bokmärkesfältet är synligt drar du länken Talande Webb dit med musen. När det är gjort ser du texten Talande webb på webbsidan.
  • När du befinner dig på en webbsida som har talande webb klickar du på länken Talande webb i bokmärkesfältet och då kommer det upp en verktygsrad i övre högra hörnet, men vilket man kan styra den talande webben.

Testa hur det fungerar:

  • Skriv in seniornet.se i adressrutan.
  • Klicka sedan på Talande Webb i bokmärkesmenyn. Då rullas en meny ut på din skärm uppe till höger. Klicka på handen. Överst på SeniorNets skärm får du nu en textremsa och samtidigt är det en röst som läser upp texten.
  • Använd knapparna i menyn för att få fler funktioner. Det går t ex att spara uppläsningen som ljudfil – du blir ombedd att skriva in ett filnamn på ljudfilen .mp3.
  • Klicka på kugghjulet i menyn och se vilka inställningar av Talande Webb som du kan göra. Detta kräver att du registrerat dig för gratistjänsten Talande Webb Plus – Dina inställningar. Välj de inställningar som du vill ha, klicka på den svarta Spara-knappen högt uppe på skärmen  och stäng sedan fönstret med krysset.

Läs mer om funktionerna i Så funkar Talande Webb.

Om du behöver hjälp med detta kontakta din SeniorNet klubb.