Studieportal

Digitalare tillsammans!

Behöver du hjälp med din digitala utrustning eller vill ha svar på dina frågor om internettjänster så finns hjälpen nära dig i din lokala SeniorNet-förening.

Lokala föreningar har möten, träffar, IT-kurser, mobiljuntor och seminarier både på plats och digitala möten via Zoom eller andra digitala verktyg.

Utbudet är också öppet inom hela nätverket, så du kan vara medlem i en förening men kan också ta del av andra föreningars aktiviteter.

Nedan finns ett urval med tips om utbildningsmaterial:


SeniorNet Studera – vår studieportal

För dig som vill bli mer hemma i den digitala världen.

Välkommen! Här finns information och tips för digitala nybörjare, för nyfikna och för en mer erfaren nätsurfare.  Innehållet kan även passa som kursmaterial. Lär dig i din egen takt med SeniorNet Studera!

Länk
SeniorNet Studera

Kontakt
Har du förslag eller frågor om webbplatsen, skriv gärna till:

För handledare; Handledarguiden (länk)

Nyfiken på att bli handledare? Eller har du utbildat i många år?

I vår Handledarguide finns information och stöd till dig om hur man drar igång en träff men såklart även för dig som är erfaren utbildare och som vill bli ännu bättre.!

Handledarguiden är resultatet av vårt  PTS-finansierade utbildningsprojekt.

Kontakt: Mikael Balte mikael.balte@seniornetsollentuna.se


Gunilla svarar och förklarar

SeniorNet Kungsholmen ger i utskick/nyhetsbrev till sina medlemmar bra information om en rad  IT-relaterade frågor. I varje utskick finns en rubrik “Gunilla svarar och förklarar” och Gunilla Brattberg som är författare har dessutom gjort en sammanställning  av samtliga avsnitt för 2022 respektive 2020/2021.  Dessa sammanställningar är också tillgängliga för alla medlemmar i hela SeniorNet-nätverket.

Du loggar in med SeniorNet medlemsnummer och ditt lösenord för att kunna se materialet.

Klicka här för att komma till Gunilla svarar och förklarar på SeniorNet Kungsholmens hemsida.
Gunilla svarar och förklarar 2023 (länk direkt till sammanställningen för 2023) 


I nya säsongen av Seniorsurfarna – återträffen återvänder elva folkkära kändisar till Kroksta Gård. Programledaren Kattis Ahlström får tillsammans med tittarna möjlighet att ta tempen på deras digitala resa.
Hur har det gått sen sist? Har de blivit bedrägeri-resistenta? Lärt sig använda emojis, BankID och Swish?
Seniorsurfarna – återträffen sänds i SVT1 på torsdagar och  finns tillgänglig digitalt på UR Play https://urplay.se/serie/235901-seniorsurfarna-atertraffen
Serien består av sex avsnitt som sänds varje torsdag fram till 16:e maj. Utbildningsmaterial för egenstudier publiceras på UR Play i samband med varje avsnitt.

Källa: Pressmeddelande UR


Office utbildning via Aktiv.se – populär medlemsförmån (länk) 

Du som medlem har fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10/11 samt Molntjänster och Teams  En mycket uppskattad utbildning av medlemmar som provat på.

SeniorNet Sweden har ett avtal med Aktiv.se. Licensen bekostas av riksorganisationen och är därmed en gratisförmån för dig som medlem. 

Du kan logga in på upp till fyra enheter exempelvis: dator, laptop, surfplatta och mobil.’


Grundkurs i AI

Vad är AI och hur används tekniken på olika ställen i samhället? Hur lär sig en AI och kan den tänka som en människa? Vad finns det för möjligheter och risker med datorer som blir allt mer självständiga? Här får du lära dig grunderna om AI – artificiell intelligens.

Källa: Internetstiftelsen, internetkunskap

Länk till Grundkurs i AI


Digital coach utbildning – Digitalidag och PTS

Digitalidag har tillsammans med Post- och telestyrelsen (PTS) skapat en digital utbildningsplattform för att bli digital coach. Hoppas att så många som möjligt vill gå utbildningen och hjälpa fler att ta sina första digitala steg! https://pts.se/…/digitala-coacher-kan-bidra-till…/

Utbildningen syftar till att ge ett grundläggande stöd kring vad som är bra att tänka på när man stöttar och coachar digitala nybörjare. Utbildningen tar mellan 30 – 60 minuter att genomföra och efter avslutad utbildning får man ett digitalt diplom som man kan sprida på sociala medier!

Plattformen för utbildningen hittar du här


Snabbkurser i säkerhet – Internetstiftelsen

Vill du eller någon du känner bli säkrare på nätet? Bli en medveten internetanvändare och surfa säkrare med hjälp av Internetstiftelsens snabbkurser!

Ta någon av de snabba kurserna i säkerhet på nätet. På så sätt kan du bli en mer medveten internetanvändare och förebygga att bli lurad av bedragare.

Snabbkurser

Ny satsning från internetstiftelsen ska göra oss säkrare på nätet

Ny satsning från Internetstiftelsen ska göra svenskarna säkrare på nätet


Tips och råd till äldre! Stöldskyddsföreningen

Bedrägerier och brott mot äldre har ökat kraftigt under de senaste åren. För att du ska känna dig tryggare – i mobilen, hemtelefonen och hemmet har vi tagit fram tips och råd. Råden riktar sig till dig som äldre och dig som anhörig som vill hjälpa nära och kära.

https://sakerhetskollen.se/senior


Är du säker online? Stöldskyddsföreningens guider

Här har Stöldskyddsföreningen samlat några guider för säkerhet online.

https://sakerhetskollen.se/sakerhetsguider


Digitalhjälpen, PTS

Umgås, handla mat, betala räkningar, se på TV eller läsa tidningen. Det mesta som du kan göra i det verkliga livet kan du även göra digitalt.

På Digitalhjälpen hittar du tips om användbara tjänster och praktiska guider för att komma igång.

Charlotte Aleman och Andreas Richter enheten för digital delaktighet, Post- och telestyrelsen (PTS) berättade om ”Digitalhjälpen” och allmänt om PTS verksamhet på vårt seminarium den 21 maj.
PTS Digital delaktighet Andreas 
PTS Digitalhjälpen och Bryt isoleringen Charlotte 

Länk till PTS https://www.pts.se/sv/digitalhjalpen/


Funkabutiken.se, lär dig handla online (länk)


Digin.nu, webbplats om digital inkludering (länk)


Seniorsurfarna säsong 3  –  om digital delaktighet

Syftet är att inspirera till att bli bättre på digitala färdigheter, källkritik och att upptäcka många av de tekniska hjälpmedel som finns idag.

Seniorsurfarna 3 – UR-play
Seniorsurfarskolan 3 – UR-play
Seniorsurfarna 3 – infomaterial, UR 

 

Februari  2022


Försök inte lura mig – serie och utbildningsmaterial

UR Samtiden – Försök inte lura mig : Telefonbedrägerier/UR

Bedrägerier är ett av de vanligaste brotten i Sverige. 2019 var ett av sex anmälda brott ett bedrägeri. Bedragare riktar inte sällan in sig på äldre människor. Hör starka berättelser från människor som drabbats av bedrägerier.

Dessutom ger polisens bedrägeriexpert Lotta Mauritzson konkreta råd så att du stärks i din förmåga att stå emot försöken till brott. Inspelat den 7 september 2020 i Villa Sköntorp, Solna. Arrangör: Polisens nationella bedrägericenter.
Försök inte lura mig, UR-play
Försök inte lura mig, utbildningsmaterial , Polisen


Betalningshjälpen – om digitala betalningar och tjänster

På Betalningshjälpen visas exempel på hur du handlar på nätet, betalar räkningar, betalar med kort online och i butik, skickar pengar, och lite annat så att du kan hantera din digitala vardag.

Vad betyder Blippa, Swisha, BankID, säkerhet, internetbank och andra ord i den digitala världen? För digitala betalningar behöver du  tillgång till din banks internetbank. Kontakta också din bank för att få hjälp med BankID. Betalningshjälpen är ett initiativ, skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och några större banker.
Länk till Betalningshjälpens webbplats.
Annonsbilaga, om Betalningshjälpen. i DN. Så kan vi minska äldres digitala oro


Online-guide för seniorer, Telia privat, hemma i folknätet

Livet online har mycket att erbjuda alla, även dig som hunnit bli lite äldre. Här samlar Telia sin  bästa tips om hur internet kan hjälpa dig med vardagsärenden, hålla kontakten med nära och kära och ljusa upp vardagen med kultur och nöjen.

Länk till webbplatsen Oneline guide för seniorer : https://www.telia.se/privat/aktuellt/hemma-i-folknatet/online-guide-for-aldre

Innehåll: Gör vardagen enklare med mobilt BankID – Videosamtal med barn och barnbarn – Träna i hemmet – Spela spel online med andra – Handla mat – Gå matlagningskurser – Träffa vården online – Låna böcker – Gå med i en Facebook grupp – Se filmer och serier – Alla är välkomna i det digitala livet.


Studieförbundet Bilda – cirkelledare på distans

Att välja videoverktyg https://www.bilda.nu/samverkan-med-oss/verktygslada/att-valja-videomotesverktyg/
Att vara cirkelledare på distans https://www.bilda.nu/cirkelledare/att-vara-ledare-pa-distans/
Leda digital verksamhet Inspirationshäfte pdf


Mobilt BankID

Information finns på bankernas webbplatser
Instruktionsfilmer finns på Youtube.
Dumma frågor om internet podcast, Internetstiftelsen, Hur funkar BankID och Swish.


Studier – gratis online

Få nya kunskaper i en digital värld; Google Digitalakademin

Digitala jag – Din utbildning i digitala vardagskunskaper; Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen.

Google Digitalakademin: Områden: Digital marknadsföring, data och teknik mm. En rad gratis lärandeinnehåll som är utformade för att hjälpa dig. Du kan lära dig genom att välja enskilda moduler, eller dyka direkt in och ta en hel kurs från slut till slut.

Elements of AI är en nätutbildning  och beskriver grunderna i artificiell intelligens.
Kontakta Rolf Severin, SeniorNet Göteborg eller Gunilla Brattberg, SeniorNet Kungsholmen, om du har frågor om utbildningen. De har nämligen genomfört den och fått sitt certifikat  för Elements of AI.