Internetuppkoppling

Fast eller mobilt? Snabbt eller billigt? Maxtak eller fri surf? Att hitta rätt internetuppkoppling är krångligt och många väljer fel. Den första frågan du bör ställa dig är vilken uppkoppling du vill ha.

Fast bredband

En fast uppkoppling är det vanligaste och vilka alternativ som finns beror på var du bor. En uppkoppling via fiber ger bäst kvalitet och högst hastighet (upp till 1000 megabit per sekund men det är fortfarande ganska ovanligt). Alternativet är att surfa via telefonnätet (adsl) eller kabel-tv-nätet.                          

Mobilt bredband

Med mobilt bredband kan du surfa fritt varsomhelst, under förutsättning att det område du befinner dig i har täckning.
Det finns två tekniker för att surfa mobilt. Det gamla systemet kallas 3G och det nya 4G. 4G ger högre hastighet och stabilare uppkoppling, men det är dyrare och finns inte utbyggt i hela Sverige. Nackdelen med mobilt bredband är att hastighet och stabilitet varierar kraftigt. Vid rätt plats och tid kan du få en fantastisk kvalitet, men det kan även bli riktigt långsamt. Du kan få hjälp att hitta rätt via operatörernas täckningskartor, men för att bli helt säker är det enda du kan göra att pröva dig fram.

Router

En router är en nätverksenhet som används för att koppla samman flera enheter som datorer, surfplattor, smarta telefoner, spelkonsoler m.m. Om du i ditt hem har ett bredbandsabonnemang så dirigerar routern uppkopplingen mellan enheterna så internet är tillgängligt för dem alla oavsett var i hemmet de finns.

Titta under routern. Där står förmodligen det användarnamn och lösenord som du behöver för att låta telefonen och surfplattan koppla upp sig via routerns wifi när du är hemma. Om du har ett obegränsat bredbandsabonnemang till datorn, och om du har separata abonnemang för mobil/surfplatta med begränsat antal GB/månad, så kan det bli billigare att gå via routerns wifi hemmavid.

Uppdaterat i februari 2019 av Kansliet