Aktuellt


Aktuellt från klubbarna 2019

SeniorNet mail – nyhetsbrev från Seniornet Sweden


Nyheter 2019


Framtidens hälsoteknik  – var med och påverka i en testpanel den 28 maj

Ett antal utvalda företag presenterar nya produkter och lösningar i mindre grupper där du får ställa frågor och berätta vad som är viktigt för dig.

Tid : 28 maj klockan 13 – 16
Plats: Serafen, Bolinders plan 1, Stockholm. Anmäl dig HÄR.

SeniorNet-medlemmar har även tidigare varit testpanel i seniorträffar om framtidens hälsoteknik arrangerade av Stockholm Digital Care.

Har du frågor kontakta Malin Fransson, malin.edlund.fransson@ri.se eller tel 0738-003955. 

Sprid gärna inbjudan till andra seniorer som kan vara intresserade.
2019-04-24


 Färre äldre blir lurade – men bedragarna tar till nya metoder

Polisen har de senaste månaderna arbetat intensivt med att få ner antalet telefonbedrägerier, vishing. Bedragarna tar nu till nya metoder för att lura till sig pengar.

Vishing går ut på att personer blir uppringda och lurade att ge ut sina pin- och svarskoder från bankdosan eller logga in på sitt bank-id och därmed släppa in bedragaren på sin internetbank. Bedragarna tömmer sedan alla konton snabbt och effektivt.

Polisen genomför för närvarande en fokusvecka för att stärka allmänhetens förmåga att motstå dessa bedrägerier.

SeniorNet Sweden fortsätter samarbeta med polisen för att genom klubbarnas viktiga insatser nå ut till medlemmarna  med information och råd om hur vi alla ska skydda oss på bästa sätt.

Källa: Färre äldre blir lurade men bedragarna tar till nya metoder, Polisen
2019-04-08


SeniorNet Swedens årsstämma 2019 i Örebro

Årets evenemang började med en middag på Örebro slott den 7 april. Ett sjuttiotal medlemmar runt om i landet deltog.

Årsstämman genomfördes den 8 april och alla årsmöteshandlingar klubbades. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018. Två nya ledamöter valdes in i styrelsen Ann-Sofi Colliander, SeniorNet Växjö och Lars Bogren, SeniorNet Södermalm. Årsstämman 2019, handlingarna finns på en medlemssida.

Efter årsstämman höll Jan O Olsson, Polisens Nationella IT-brottscentrum en mycket uppskattad genomgång av: Bedrägerier och hemskheter på nätet.

Ett stort TACK till SeniorNet Örebro som stod som värd för dessa två  mycket lyckade dagar.
2019-03-08


EU PÅVERKAR DITT LIV!

Tycker du att miljön, klimatet, demokrati, mänskliga rättigheter eller ekonomi är viktiga frågor? Vill du påverka vilka som ska bestämma i EU:s riksdag?

GDPR är bara en av EU:s många lagar som vi som förening är direkt berörd av och följer. Vi har exempelvis upprättat en GDPR-policy för att skydda våra medlemmars identitet.

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Du får ett röstkort i brevlådan senast den 8 maj och där står vilken vallokal du ska gå till.  Du kan också förtidsrösta redan från 8 maj på olika platser i kommunerna.

https://eu.riksdagen.se/vad-ar-eu/eus-institutioner/europaparlamentet/#
2019-03-31


Ny lag om tillgänglighet till digital offentlig service

Från den 1 januari 2019 gäller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Den ställer krav på webbplatser och mobila applikationer i offentlig sektor så att de blir mer tillgängliga, framför allt för personer med funktionsnedsättning.

De som berörs av lagen är till exempel myndigheter, landsting, och kommuner. När kraven i lagen ska vara uppfyllda varierar beroende på om det till exempel är en ny eller befintlig webbplats.

DIGG har fått i uppdrag att se till att lagen får genomslag.
https://webbriktlinjer.se/

Vi som ideell förening omfattas inte direkt av lagen men vi bör ändå verka för att succe­ssivt öka vår tillgänglighet på olika sätt.
2019-03-28


SeniorNet mail nr 2 – 24 mars  2019

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet:
Årsstämma och verksamhetsmöte 7-8 april i Örebro,  Utbildningsprojektet igång,  Desinformation, propaganda och näthat – gör motstånd, ALL DIGITAL Week, Ny lag om tillgänglighet,  Earth Hour 30 mars,  Emojier 20 år, Skydda dig mot falska samtal med mera.
SeniorNet mail nr 2 – 24 mars


Styrelsemötet 18 mars 2019 

Det senaste styrelsemöte var den 18 mars 2019. Huvudfrågorna på dagordningen var även denna gång kopplade till årsstämman och verksamhetsmötet.

En verksamhetskonferens om framtidsfrågor planeras i november 2019. Status i utbildningsprojektet som nu är igång rapporterades.
Protokollet från mötet är justerat och finns utlagt på webben (medlemssida).

Styrelsens protokoll 2019.
2019-03-28


Källkritikens dag 13 mars 2019

Viralgranskaren firade Källkritikens dag bland annat på ABF-huset i Stockholm den 13 mars. På scenen fanns viralgranskare, Facebook och Sveriges kulturminister.

Under den första föreläsningen berättade Åsa Larsson, redaktör och en av grundarna, om vad Viralgranskaren sett på nätet under sina fem år på den svenska fejk-arenan.

Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren, visade hur man kan undersöka en bilds ursprung. Jack Werner pratade om vandringssägner och hur vi människor förhåller oss till påhittade historier.

Alla föreläsningar från Källkritiken dag 2019 är inspelade.
Källa: Metro: Viralgranskaren


 Inbjudan till SeniorNet Swedens årsstämma 2019 i Örebro

Årets evenemang börjar med en middag på Örebro Slott den 7 april klockan 19. Årsstämman äger rum den 8 april klockan 9-12 på City konferens, Klostergatan 23, Örebro.

Efter årsstämman följer ett verksamhetsmöte för diskussion om aktuella frågor. Inbjuden gästföreläsare är Jan O Olsson, Polisens Nationella IT-brottscentrum. Presentationen som är oerhört uppskattad handlar om hemskheter på nätet.

Gör din anmälan här senast 19 mars 2019.
Alla handlingar till årsstämman publiceras inom kort i enlighet med stadgarna.

Har du frågor kontakta SeniorNet Swedens kansli. Välkommen
Uppdaterad 2019-03-04


Styrelsemötet 13 februari 2019 

Vårens andra styrelsemöte var den 13 februari 2019.

Huvudfrågorna på dagordningen var kopplade till förberedelser och färdigställande av underlag inför årsstämman. Protokollet från mötet 13 februari är justerat och utlagt på medlemssidan.

Styrelsens protokoll 2019.
2019-03-03


 Solvig Grönstedt nominerad i Kungsholmen till ”Min lokala hjälte”

Tidningen Mitt i Stockholm har dragit i gång satsningen Min lokala hjälte 2019.

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Är det kanske grannen som sandar isiga gångvägar, din kollega som räddat liv, eller vännen som outtröttligt arbetar ideellt?

Glädjande är att Solvig Grönstedt, SeniorNet Kungsholmen, är en av de som redan nominerats i Stockholm. Läs mer om nomineringen av Solvig.

– Så stolt jag blir! Men de kunde nämnt SeniorNet Kungsholmen, säger Solvig Grönstedt.

Efter sommaren är det dags för juryn att utse en vinnare.
Källa: Mitt i – min lokala hjälte 2019 
2010-02-23


SeniorNet mail nr 1 – 5 februari  2019

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet: Seminarium om kontanter, beviljat anslag av PTS för utbildningsprojekt, Underlag till årsstämman  och program till verksamhetsmötet 7 – 8 april 2019 i Örebro, Städa på webbplatsen, Källkritik angeläget tema, Årsrapport från Digidel, Office-utbildning fritt tillgänglig med mera.

Safer Internet Day 5 februari – för ett säkrare surfande 

EU-initiativet Safer Internet Day startade 2004 och har sedan dess lyfts av organisationer och företag i olika länder med syfte att främja ett säkrare internet, med särskilt fokus på barn och unga.

I år inföll Safer Internet Day den 5 februari. Statens medieråd uppmärksammar dagen genom att tipsa vårdnadshavare, pedagoger och andra nära-barn professionella om metodmaterial som tagits fram inom kampanjen No Hate Speech Movement.

Här finns pedagogiska verktyg och kunskapsunderlag som rör mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, jämställdhet och kritiskt tänkande vid användning av medier.

Ta del av Medierådets verktyg för ett säkrare nät.
Se även MIK för mig, ett utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet från Statens Medieråd.
2019-02-03


Riksdagsseminarium om kontanter i framtiden

Konsekvenser av ett kontantlöst Sverige, diskuterades vid ett riksdagsseminarium den 31 januari. Sverige kan bli världens första kontantlösa land. Vad händer i så fall vid en större kris eller katastrof och hur blir det för de över en miljon invånare som inte är uppkopplade? Forskare på KTH räknar med att kontanterna kan vara helt borta år 2023.

Medverkade gjorde Björn Eriksson, Kontantupproret, Peter Persson (S), riksdagsledamot, Lotta Finstorp (M), Christina Tallberg, PRO, m fl. Arrangör: nätverket Kontantupproret.

SeniorNet Sweden stödjer Kontantupproret. Kontakt: Krister Carlsson.

Ta del av seminariet som är inspelat i SVT Forum 1 februari 2019. Inslaget finns ca 4:28 in i programmet.
Uppror närmar sig genombrott, skriver Senioren.se direkt efter seminariet.
2019-02-03


Samverkan för ökad Medie- och informationskunnighet, MIK

Statens medieråd ska på regeringens uppdrag utveckla former för att förstärka samverkan av insatser för medie- och informationskunnighet, MIK.

Syftet är att Sveriges medborgare ska kunna navigera i en alltmer komplex och digitaliserad värld. Statens medieråd ska även utveckla former för att samla in och sprida kunskap på området.

En lägesrapport ska lämnas till Regeringskansliet senast den 30 maj 2019.

Rapport: Medie- och informationskunnighet i den digitala tidsåldern. 
2019-02-01


Office utbildning via Aktiv.se – ny populär medlemsförmån

Du som medlem har fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10. Se exempel på avsnitt från Aktiv.se

Mycket uppskattad utbildning av medlemmar som provat på.

SeniorNet Sweden har  ett avtal med Aktiv.se, vilket gör detta möjligt. Licensen gäller under fyra år och bekostas av SeniorNet Sweden och är därmed en ny gratisförmån för medlemmar. Du kan logga in på upp till fyra enheter exempelvis: dator, laptop, surfplatta och mobil.

Kontakta din lokala klubb om du behöver hjälp med inloggningen eller har frågor om själva utbildningen.
Läs mer om utbildningen och hur du registrerar dig.
Uppdaterad 2019-01-28


Viralgranskaren firar Källkritikens dag 13 mars 2019

Bluffar och påståenden som inte visade sig stämma. Historier som var för bra för att vara sanna, politisk propaganda, konstiga tävlingar eller viralsajter som inte går att lita på.

Det finns små och väldigt stora konsekvenser av brist på källkritik. Den bristen vill Viralgranskaren försöka göra något åt och firar Källkritikens dag den 13 mars.

Det är dels en nationell dag och dels ett gratisevenemang i Stockholm öppet för allmänheten med föreläsare och panelsamtal från klockan 17.30.

Lyssna på vad viralgranskarna har sett under sitt arbete med den svenska fejkarenan? Gillar du att lyssna på Jack Werner? Har du frågor du skulle vilja ställa till Facebook? Och vilka bluffar sprids om Sverige i andra länder? Anmäl dig här!

Källa: Metro Viralgranskaren
Metro Källkritikens dag
2019-01-23


SeniorNet Sweden tilldelas anslag av PTS för utbildningsprojekt

Nu har Post- och telestyrelsen, PTS, beslutat om vilka projekt som får finansiering för att öka den digitala kompetensen för personer med särskilda behov och utsatta grupper. Av 45 inkomna ansökningar har sju beviljats finansiering.

Glädjande är att SeniorNet Sweden har beviljats ett större anslag för ett projekt med syftet att ta fram en IT- handledarutbildning.

Målet är att nya och befintliga handledare inom hela nätverket runt om i landet ska få pedagogiskt stöd och verktyg för att kunna möta behoven hos medlemmar med varierande förkunskaper och förutsättningar.

Projektet genomförs i samarbete med Funka. Projektledare är Mikael Balte, SeniorNet Sollentuna. Arbetsgrupper kommer bemannas av personer från flera klubbar.
13,7 miljoner för ökad digital kompetens. PTS pressmeddelande
2019-01-22


Viralgranskaren – vad är sant, falskt och bedrägerier?

Dina personuppgifter och klick och likes är intressanta för bedragare, men det är även företag som vill åt dem. Lär dig att vara uppmärksam på vad du klickar ja till på nätet.

Facebook exempelvis kryllar av tester och tävlingar. Du lockas med att vinna prylar, resor eller shopping. Du tänker kanske att det är oskyldigt, men det kan vara en av många blufftävlingar.

Det bedragare vill är att du inte ska förstå vad du går med på när du klickar, gillar eller anger dina personuppgifter.

Jakten på dina personuppgifter via tester och tävlingar, Metro. 
Så går du lättare på en lögn om du tror att det är så, Metro.

Källa: https://www.metro.se/viralgranskaren
2019-01-02


Nyord 2018 – Språk och folkminnen

I nyordslistan 2018 finns  ord med digital anknytning exempelvis:
cyberhygien – rutiner för sund it-säkerhet
digifysik – kombinerar digital närvaro och fysisk närvaro.
dm:a – skicka direktmeddelande på Instagram, Facebook och Twitter etc.
e-krona – Föreslagen digital centralbanksvaluta som man ska kunna handla med/ett komplement till kontanter
explainer – Kort film eller bildsekvens som förklarar ett visst skeende och som visas på nätet
spårpixel – skicka direktmeddelande på exempelvis Instagram, Facebook och Twitter
techlash – reaktion mot företags dominans på internet och mot teknologins stora betydelse i vardagslivet
https://www.svt.se/nyorden-2018
Källa: Språk och folkminnen nyord
Språk och folkminnen/Nyordslistan.pdf
2019-01-01


Nyheter 2018


Viralgranskarens handbok – bedrägerier

Dina personuppgifter och klick och likes är intressanta för bedragare, men även företag som vill åt dem. Lär dig att vara uppmärksam på vad du klickar ja till på nätet. Metro presenterar idag sex avsnitt ur ”Viralgranskarens handbok – källkritik och självförsvar på nätet” av journalisterna Linnéa Jonjons och Åsa Larsson.

Facebook exempelvis kryllar av tester och tävlingar. Du lockas med att vinna prylar, resor eller  shopping. Du tänker kanske att det är oskyldigt, men det kan vara en blufftävling. Det bedragare vill är att du inte ska förstå vad du går med på när du klickar, gillar eller anger dina personuppgifter.
https://www.metro.se/viralgranskaren
2018-12-07


Vilseledda och lurade äldre – vad gör jag nu? Seminarium i SVT Forum

Ett seminarium om bedrägerier mot äldre – om försäkringsläget, stöd till vittnen och drabbade och ett avslutande panelsamtal med politiker, organisationer och myndigheter sändes i SVT-Forum den 22 oktober. Arrangör är Polisen i samverkan med organisationerna PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren.

Ta del av seminariet som består av tre innehållsrika delar via SVT Play:
Vilseledd och lurad.
Social engineering.
Försäkringar och vittnesbörd samt panelsamtal.

Telefonbedrägerier – skydda dig. Polisen.se
2018-10-24


Frivilligdagen den 5 december – årets volontär är SeniorNetare!

Gunilla Sätterberg, SeniorNet Botkyrka, blev korad till Årets volontär och hyllad under festligheter på Frivilligdagen.

Volontärbyrån uppmärksammar frivilligdagen varje år och lyfter fram 3 miljoner volontärer i landet. Dessutom koras Årets volontär.

Se intervjun i TV4  Morgon ”Jag öppnar världar för människor”. Se även en artikel i Mitt i Botkyrka. Det finns även flera inlägg på Facebook SeniorNet Sweden.
– Jag är stolt och glad ordförande i SeniorNet Sweden. En av alla våra ideellt engagerade har utsetts till årets volontär av Volontärbyrån. Stort grattis, säger Rose-Marie Frebran.
På bilden: Civilminister Ardalan Shekarabi och Gunilla Sätterberg.
2018-12-05.


SeniorNet mail nr 7 – 3 december  2018

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet: Årsstämma  och verksamhetsmöte 7 – 8 april 2019 i Örebro, Tillgång till Office-utbildning på nätet – ny medlemsförmån, Polisen uppmärksammar vårt arbete, Fadderverksamhet, Frivilligdagen 5 december, Internetdagarnas livesändningar, medlemskap  i julklapp med mera.

Office utbildning via Aktiv.se – ny medlemsförmån

Du som medlem har nu fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10.

SeniorNet Sweden har nyligen skrivit ett avtal med Aktiv.se, vilket gör detta möjligt. Avtalet innefattar upp till 4500 licenser.

Licensen gäller under fyra år och bekostas av SeniorNet Sweden och är därmed en ny gratisförmån för medlemmar.

Du kan logga in på upp till fyra enheter exempelvis: dator, laptop, surfplatta och mobil. Kontakta din lokala klubb om du behöver hjälp med inloggningen eller har frågor om själva utbildningen.

Läs mer om utbildningen och hur du registrerar dig.
2018-11-15


Styrelsemötet den 26 november 2018 

Höstens sista styrelsemöte var den 26 november 2018.

Huvuddelen av styrelsemötet handlade om planeringen inför årsstämman och verksamhetsmötet 2019. Tidpunkten är 7- 8 april och platsen är Örebro.

Läs mer om styrelsemötet 26 november 2018. 

Protokollet läggs ut på medlemssidan så snart det är justerat.  Styrelsens protokoll.
2018-12-02


Styrelsemötet den 22 oktober 2018 

Höstens tredje styrelsemöte i SeniorNet Sweden var den 22 oktober 2018. Några frågor på agendan: 12-månaders debitering av medlemsavgiften kvarstår, SeniorNet Södermalm framför förslag om utveckling, GDPR och lokala personuppgiftsbiträdesavtal, tillgång till webbutbildning på Aktiv.se – en ny medlemsförmån. Årsmötet 2019 i Örebro 7-8 april.

Läs mer om styrelsemötet 22 oktober  2018. 
Protokollet är nu justerat och finns på medlemssidan: Styrelsens protokoll.
Uppdaterad 2018-11-04.


 SeniorNet mail nr 6 – 28 oktober 2018

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet:
Årsmöte och verksamhetsmöte 7- 8 april 2019 i Örebro, Tillgång till Office-utbildning på nätet – ny medlemsförmån, Vilseledda och lurade äldre, seminarium om bedrägerier, Tänk säkert! – skydda din viktigaste information, SeniorNet Sweden på Seniormässan, Digitala miljövänner tar hand om el-skrot på rätt sätt med mera.

SeniorNet mail nr 6 – 28 oktober 2018
2018-10-28


Vilseledda och lurade äldre – vad gör jag nu? Seminarium i SVT Forum

Ett seminarium om bedrägerier mot äldre – om försäkringsläget, stöd till vittnen och drabbade och ett avslutande panelsamtal med politiker, organisationer och myndigheter sändes i SVT-Forum den 22 oktober.

Arrangör är Polisen i samverkan med organisationerna PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren.

Ta del av seminariet som består av tre innehållsrika delar via SVT Play:
Vilseledd och lurad.
Social engineering.
Försäkringar och vittnesbörd samt panelsamtal.

Telefonbedrägerier – skydda dig. Polisen.se
2018-10-24


Digital teknik för social delaktighet bland äldre personer

Av Kunskapsstödet Digital teknik för social delaktighet bland äldre personer framgår att digitala verktyg kan vara ett sätt att öka äldre personers sociala deltagande, självständighet och trygghet.

Kunskapsstödet som är en publikation är utgiven av Folkhälsomyndigheten i samverkan med Socialstyrelsen, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, Forte och Myndigheten för delaktighet.

SeniorNet omnämns som exempel på ideella aktörer, stöd och vägledning.
Källa: Folkhälsomyndigheten,
Digital teknik för social delaktighet bland äldre personer.
2018-10-23


Enkät om Falska nyheter och Källkritik – ett gymnasiearbete

Sofia och Sandra är två elever som går på den samhällsvetenskapliga linjen på Hulebäcksgymnasiet strax utanför Göteborg. Just nu arbetar de med en studie om källkritisk granskning och spridningen av falska nyheter. En av  frågeställningarna handlar bland annat om det skiljer sig mellan åldrarna i hur bra man källkritiskt granskar. En målgrupp för studien är personer över 50.

Svara gärna på enkäten för att stödja initiativet. Den tar bara någon minut att besvara och innehåller inga känsliga frågor och är även anonym.
Länk till Enkät om Falska nyheter och Källkritik – ett gymnasiearbete.

Vi kommer få ta del av resultatet.
2018-10-25


Internetdagarna 19 – 20 november 2018 i Stockholm

På Internetdagarna  anordnas olika evenemang. Som besökare anmäler du dig till det evenemang som intresserar dig mest och följer det en hel dag. På morgon och eftermiddag har du möjlighet att gå och se årets keynote-talare.

Plats: Stockholm Waterfront

Tillsammans med Internetstiftelsen arrangerar Digidelnätverket ett evenemang som äger rum dag två den 20 november och heter “Digital kompetens – en demokratifråga!”
Läs mer om programmet.

SeniorNet Sweden är engagerad i Digidelnätverket.
Internetdagarna 19 – 20 nov 2018.
2018-10-13


Prova-på-dag med Talande Webb hos Funka

Har du svårigheter med att läsa, förstå eller se texter på webben? Du är inte ensam. Det finns tekniska hjälpmedel.

Talande Webb får webben att fungera för många. Med hjälp av uppläsning, förstoring, fokus, visuell markering och med stöd på olika språk kan du få det läs-stöd du behöver.

Tid: Prova på-dagen är den 30 oktober 2018, klockan 14.00.
Plats: Funkas huvudkontor, Tegnérgatan 23, våning 6, Stockholm.

Anmäl dig i förväg senast den 25 oktober till: ebba.myrsten@funka.com,
Läs mer om Talande webb på Funkas webbplats.

2018-10-05


Nominera till årets volontär, senast 29 oktober

Dags att nominera till Årets volontär, en utmärkelse för att hylla det ideella engagemanget. Vem vill du ge chans att få stå i strålkastarljuset på Frivilligdagen den 5 december? Nominera någon som engagerar sig ideellt i just din organisation. Lämna din nominering senast 29 oktober 2018 till Volontärbyrån.
Källa: Volontärbyrån.


Tänk säkert!
Den 1 oktober inledde Sverige informationssäkerhetsmånaden som är ett EU-initiativ och syftar till att öka medvetenheten om viktinformationssäkerhet i hela Europa.

Genom att tänka på hur du agerar på nätet och genom enkla åtgärder så kommer du långt. Här nedan hittar du massor av tips om hur du kan skydda din information på ett bra sätt.

Kampanjen Din säkerhet webbsida. MSB, Verksamt.se, Polisen.
Mediagalleriet innehåller en rad ”ironiska” filmer; Tänk säkert Roger, Tänk säkert Siri m fl.

Källa: Nu startar informationssäkerhetsmånaden. MSB
2018-10-01


Oktober-uppdateringen av Windows10. Källa Microsoft.


SeniorNet Sweden utställare på Seniormässan i Stockholm 

Det var ett stort besökstryck på vår monter på Seniormässan den 2 – 4 oktober i Stockholm.

Det är glädjande att det finns ett så stort intresse för vår verksamhet över hela landet. Behovet av att få hjälp – för att att kunna hänga med i den digitala utvecklingen – är markant. Stort tack till alla som besökte oss och för alla trevliga och givande samtal. Vi välkomnar varmt nya medlemmar och handledare till våra klubbar.

Vi medverkar även på kommande Seniormässor i Göteborg respektive Malmö våren 2019.
Läs mer om Seniormässan 2018 i Stockholm.
2018-10-04


Digital delaktighet – årets tema på e-Medborgarveckan 

eMedborgarveckan 2018 äger rum den 8-14 oktober.

Alla arrangörer tolkar temat efter sin verksamhet med fokus på användarnas/besökarnas behov.

I takt med att allt fler samhällstjänster blir digitala måste också hela befolkningen öka sin digitala kompetens. Digital kompetens är avgörande idag för att delta i samhället.

SeniorNet Sweden är representerad i Digidelnätverkets samverkansledning som arrangerar eMedborgarveckan.
e-medborgarveckan 2018.
Källa: Digidelnätverket
2018-09-14


Svenskarna och internet 2018 – publicerades 3 september

Internetstiftelsen har nu publicerat sin årliga undersökning av våra Internetvanor. Allt fler och allt yngre barn använder Internet på egna surfplattor och mobiler. Men många, främst äldre, står fortfarande utanför det digitala samhället.

500 000 svenskar använder aldrig Internet. Ytterligare 600 000 svenskar använder Internet, men inte varje dag. Man kan alltså säga att 1,1 miljoner har ett digitalt utanförskap.

Läs mer om iiS-undersökningen.
Svenskarna och internet 2018 pdf.
Inslag i Rapport från SeniorNet Södermalm (inslag nr 2 i sändningen).
2018-09-03


 SeniorNet mail nr 5 – 25 september 2018

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.
Ur innehållet:
Verksamheten igång på riktigt!, SeniorNet stödjer Kontantupproret, SeniorNet är utställare på olika mässor runt om i landet, Klubbadministration, eMedborgarveckan, Internetdagarna, Volontärbarometern med mera. Höstens andra styrelsemöte hölls den 17  september 2018.

SeniorNet Sweden ansluter till Kontantupproret

SeniorNet Swedens styrelse ställer sig bakom ”Kontantupproret”. Det kan tyckas lite märkligt eftersom föreningen verkar för att seniorer ska lära sig IT och kunna ta del av de möjligheter som digitaliseringen för med sig.

Bakgrunden är en väl  grundad insikt om att många äldre står helt utanför det digitala samhället och att en övergång till enbart digitala betalnings­lösningar kan få stora konsekvenser för dessa personer.

– Vi finns till för dessa äldre och tar deras oro på stort allvar, säger styrelsens ordförande Rose-Marie Frebran.
PRESSMEDDELANDE-SeniorNet Sweden står bakom Kontantupproret.
2018-09-18


 Verksamheten i full gång med  höstens aktiviteter

Höstens andra styrelsemöte i  SeniorNet Sweden hölls den 17  september 2018.

Läs mer om vad som stod på agendan.

Klubbarna är i full gång med sina kurser och olika aktiviteter för hösten. Under september månad arrangeras ett flertal Seniorveckor runt om i landets kommuner. SeniorNet-klubbarna medverkar i de allra flesta fall i dessa program. SeniorNet är utställare på olika Seniormässor under hösten.

Ta del av vår policy för Trygg hantering av personuppgifter 15 maj 2018. 
2018-09-18


SeniorNet Sweden är utställare på Seniormässan i Stockholm

Besök oss gärna på Seniormässan i Stockholm den 2-4 oktober 2018  där vi är en av utställarna.  Vår monter  har nummer C14:35. Kontaktperson är Angela Berglund.

Seniormässan har öppet alla dagar 9.30-16.00. Du kan köpa biljett i entrén eller förköpa via Tickster. Entréavgiften är 140 kr. Scenprogrammet och många aktiviteter är inkluderat i priset.

Teman  på mässan är: Hälsa, Skönhet, Kultur, Teknik, Boende, Vård, Shopping, UpplevelserochDryck.
Läs mer om Seniormässan i Stockholm.


Valet 9 september 2018

Röstkorten delades ut under perioden 16-22 augusti till alla som har rösträtt i valen den 9 september.

På röstkortet står det vilka val du har rösträtt till och vilket valdistrikt du tillhör.

Om du inte har fått ditt röstkort eller tappat det kan du beställa ett nytt eller få en dubblett utskriven i lokalen där du förtidsröstar.  Du kan även beställa material för att rösta med bud eller brev.

Ta del av Valmyndighetens informationskampanj inför valen till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige söndagen den 9 september.

Källa: Valmyndigheten 
Du kan förtidsrösta 22 – 9 september. Hitta lokal för röstmottagning.
2018-08-25


Verksamheten i gång

Höstens första styrelsemöte för SeniorNet Sweden var den 3 september 2018. Läs mer om vad som stod på agendan.

Många klubbar har redan publicerat sina kursprogram och aktiviteter för hösten. Under september månad arrangeras ett flertal Seniorveckor runt om i landets kommuner. SeniorNet-klubbarna medverkar i de allra flesta fall i dessa program.

Ta del av vår policy för Trygg hantering av personuppgifter 15 maj 2018. 


Håll Sverige Rent
Hjälp till att hålla naturen ren! Läs mer om Håll Sverige Rent och missa inte Håll Sverige Rent dagen 15 sept 2018.

Läs även om Återvinning av elavfall
Källa: sopor.nu
2018-09-04.


 DigidelCenter i din kommun?

Regeringen har tilldelat Internetstiftelsen medel som ska användas för att etablera DigidelCenter i ett antal kommuner. Läs mer.

Ansökan om projektmedel är öppen och sista ansökningsdag är den 20 september.

Medel kan sökas av kommuner som helhet eller en kommunal förvaltning. Medlen är avsedda för att täcka kostnader relaterade till att utveckla Digidelcenter och kan vara omkring 1 miljon SEK. Läs mer om utlysningen.

Etableringen syftar till att stärka kommuninvånares möjligheter att öka sin digitala kompetens och få hjälp med digitala tjänster och teknik.

Vad finns i detta för SeniorNet? 

Vår etablerade SenioNet-verksamhet stämmer i stort överens med  DigidelCenter konceptet. Ta reda på om  din kommun är på väg att ansöka om medel. 2018-08-11


Sommar med extrem brandfara

Vi har stor beundran för och vill tacka alla som har bekämpat de stora bränderna runt om i landet och också för alla fantastiska hjälpinsatser.

Men faran är inte över och värmen stannar ett tag till så vi fortsätter vara försiktiga.

SeniorNet i sommar

Vår kanslist Rita är åter på kontoret sedan den 12 augusti 2018. Höstens första styrelsemöte är den 3 september. Ta del av vår policy för Trygg hantering av personuppgifter 15 maj 2018. 

Några sommartips:
Ljudböcker hittar du på strömningssajterna: Storytel, Nextory och Bookbeat. Ladda ner en app i mobilen och betala en löpande avgift för tillgång till hela biblioteket. Ljudböcker finns också att låna gratis på biblioteken.

Titta på film: Test av streamingtjänster för film. M3 Sveriges prylsajt.
Lyssna på årets sommarvärdar i P1 varje dag från 23 juni – 19 augusti. Alla program finns inspelade. Sveriges Radio.

2018-08-01


Styrelsen önskar alla en fin sommar på riktigt!

Hoppas alla får en fin sommar.

Vi återkommer i höst.

Styrelsen SeniorNet Sweden
2018-06-20


Sommarledigt på kansliet

Vår kanslist Rita har sommarledigt och kommer åter den 12 augusti 2018.

Hon önskar alla en trevlig sommar!

SeniorNet Sweden
2018-06-12


Tryggad tillgång till kontanter

Riksbankskommittén har överlämnat sitt delbetänkande till regeringen avseende Riksbankens ansvar för att en väl fungerande kontanthantering i hela landet bör tydliggöras i lag.

Kommittén föreslår bland annat att de stora bankerna ska ges ett ansvar att säkerställa rimlig tillgång till tjänsterna kontantuttag och dagskassersättning i hela Sverige.

Utvecklingen mot minskad kontantanvändning går särskilt snabbt i Sverige. Kommittén anser att den fortsatta utvecklingen måste ske i kontrollerade former.

Tryggad tillgång till kontanter, SOU 2018:42 (pdf 2 MB)
Regeringens pressmeddelande 11 juni 2018. 
Källa: Regeringen.se

”Stora banker skyldiga att se till att det finns kontanter” (prenumerantsida). DN Debatt 11 juni 2018.
Rel. information: Kontantupproret
2018-06-12.


Digital delaktighet – årets tema på e-Medborgarveckan 8-14 oktober

Nu är det spikat att eMedborgarveckan 2018  äger rum den 8-14 oktober.

Året tema är ”Digital delaktighet”. Alla arrangörer tolkar temat efter sin verksamhet med fokus på användarnas/besökarnas behov.

I takt med att allt fler samhällstjänster blir digitala måste också hela befolkningen öka sin digitala kompetens. Digital kompetens är avgörande idag för att delta i samhället.

Den som inte kan ta del av digitala nyheter, samtal och e-tjänster hamnar i ett socialt utanförskap.

SeniorNet Sweden är representerad i Digidelnätverkets samverkansledning.

e-medborgarveckan 2018.
Källa: Digidelnätverket 
2018-06-12


Lyckat koncept för digital delaktighet ska spridas till fler

Regeringen har gett Internetstiftelsen (IIS) medel som ska användas för att etablera DigidelCenter i ett antal kommuner.

Etableringen syftar till att stärka kommuninvånares möjligheter att öka sin digitala kompetens och få hjälp med digitala tjänster och teknik.

Den snabba digitaliseringen av samhället innebär en utveckling där allt mer sker på nätet. Alla människor ska kunna ta del av dessa tjänster. De som idag inte använder digitala lösningar behöver få stöd som krävs för att kunna vara med.

Lyckat koncept för digital delaktighet ska spridas till fler. Källa: Regeringen

Internetstiftelsen får medel från regeringen för att sprida digital delaktighet till fler. Källa iiS.
2018-06-08


Styrelsemötet 4 juni 2018

Fokus på styrelsemötet den 4 juni var även denna gång den nya dataskyddsförordningen, GDPR, som trädde i kraft den 25 maj 2018. Formellt beslut togs om policyn Trygg hantering av personuppgifter, 15 maj 2018.

Ett nytt/uppdaterat biträdesavtal ska upprättas med Westarc som är leverantör av och driftar vårt medlemssystem arcMember.

Klubbarna uppmuntras att delta i mässor runt om i landet för att synliggöra vår verksamhet.
Läs mer om styrelsemötet den 4 juni 2018. 

Styrelsens protokoll (medlemssida).
2017-06-04


 GDPR bygger helt på rim och reson, skriver Håkan Karlsson i sin dikt

Behandling av personuppgift ska ske på laglig grund. Och öppet redovisat ska det ske från första stund.
Ett klart och tydligt syfte måste all behandling ha. Och syftet måste vara specifikt, då är det bra.
Behandla blott ett minimum, det är ju vett och sans. Och varje uppgift ska för syftet ha en relevans.
Efter att personuppgiften blivit integrerad. Ska den hållas helt korrekt och vara uppdaterad.
När den inte längre relevans för syftet har. Ska personuppgiften faktiskt inte ligga kvar.
Rätt nivå av säkerhet är viktigt hela tiden. Så det inte uppstår någon risk för individen.
Det här är saker som jag tror vi allihop begriper. Och det var det, där har vi gdpr:s grundprinciper! Källa:  NyTeknik. Han skrev GDPR-principer på rim. 
2018-05-25


Seniorträffen den 23 maj om framtidens hälsoteknik

Ett 50-tal SeniorNetare var aktiva deltagare på seniorträffen i Tellus Fritidscentrum på Lignagatan i Stockholm den 23 maj. Dagens tema var hälsoteknik.

Fem företag presenterade nya produkter: Klocka med fallsensor och larm, tjänstepaket i hemmet, uppföljning av måltidssituationen, anhörig-app och hjälpmedel för hantering av läkemedel.

Besökarna diskuterade, lämnade synpunkter och svarade på frågor i ett testprotokoll.

Mer information kommer. Kontakt: malin.edlund.fransson@ri.se

Seniorträff om framtidens hälsoteknik. 
Stockholm Digital Care
Ref. från 2017 års träff.
2018-05-23.


 Seniornet mail nr 4  –  Trygg hantering av personuppgifter

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Innehållet denna gång handlar om den nya dataskyddsförordningen, GDPR som gäller från den 25 maj 2018 inom hela EU.

SeniorNet Sweden har tagit fram en policy för att på bästa sätt hantera personuppgifter i enlighet med förordningen inom hela vårt nätverk.

SeniorNet mail nr 4 om GDPR – maj 2018
Ta del av policyn; Säker hantering av personuppgifter –  SeniorNet Sweden 15 maj 2018
2018-05-16


 GDPR – se upp när du klickar på länkar för att godkänna

Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen, GDPR, gälla inom EU.

Du har säkertredan fått både brev och e-post från företag om den nya lagen. Men se upp för bedragare. Beroende på hur man tidigare har samlat in information, till exempel från onlineshopping, måste vissa organisationer före den 25 maj få nya tillstånd från sina kunder för att få lagra informationen och exempelvis skicka e-post och sms.

Detta ger dessvärre bedragare nya möjligheter att luras. De kan lätt smyga in liknande brev i din e-korg med länkar som man inte bör klicka på. Så var extra uppmärksam med vad du klickar på och öppna helst verksamheternas webbplatser själv via webbläsaren i stället för att klicka på länkar i e-post.
Läs mer i PC-tidningen
2018-05-11


Seniordagen i Kungsträdgården 8 maj 

Mycket folk, extrem värme och kul att träffa så många Seniornetare.

Vår monter var bemannad med  representanter från SeniorNet Nacka, Botkyrka, Huddinge och Södermalm. Besökarna kom från hela Stockholmsområdet och även från andra delar av landet.

Roligt att så många känner till vår verksamhet och är nyfikna och intresserade av att veta mer och lära sig ännu mer. 2018-05-08


Dagny, vår hedersmedlem besökte årsstämman 2018

Vår hedersmedlem Dagny Carlsson, besökte oss vid årsstämman den 17 april. Hon har ett fullt program men hade en liten stund över för oss, vilket vi är särskilt glada över. Dagny fyller 106 år den 8 maj 2018.

Dagny, skriver sin blogg ”Jag är en tuff tant, som gillar det mesta. Det kan vara en opera men det duger också med vanliga samtal om både roliga och svåra saker.

Dagny är medlem i SeniorNet Solna-Sundbyberg och blev upplärd av Elena Ström, handledare i klubben. Dagny kallar henne ”min fotograf.”

Se Dagny Carlsson testa matmaskinen. SVT.
Dagny, 105, vill ha en robotkatt. ”Underbar”. GT.
2018-04-30


SeniorNet Sweden på Seniormässan i Malmö 24 – 26 april

Seniormässan i Malmö  2018 samlade över 150 utställare och ca 7000 besökare. SeniorNet Sweden fanns naturligtvis på plats i monter F25, bemannat av SeniorNet Malmös ideella funktionärer.

– Under utställningsdagarna fick vi kontaktuppgifter av presumtiva nya medlemmar och nya handledare, säger Dan Östergaard.

– Nätverka hann vi också med, flera av utställarna säljer tjänster och produkter med digital anknytning. De kommer bjudas in till SeniorNet Malmös föreningsträffar för att informera och utbilda våra funktionärer i den senaste IT-tekniken, fortsätter han.

SeniorNet Swedens utställningsturné under Seniormässan i Stockholm, Göteborg och Malmö har varit  en marknadsföringsmässig succé; väl värd att upprepa igen nästa år. SeniorNet Malmö
2018-04-28


  Digitalisering  – Temabilaga i DN 24 april 2018

Foto: SeniorNet Kungsholmen

”Det är som att samhället har bytt språk utan att se till att alla förstår”, skriver DN i en temabilaga idag den 24 april. Detär rubriken på ett stort  reportage från SeniorNet Kungsholmen, om hur utbildning minskar utanförskapet. Gunilla Brattberg, kursledare intervjuas och flera av kursdeltagarna.

– Jag har svårt att skriva på mobilen och blir frustrerad när jag inte kan det som alla andra gör. Hade jag inte kunnat gå hit hade jag inte använt någonting alls, säger Blenda Runmark, medlem i SeniorNet Kungsholmen.

Reportaget från Kungsholmen finns på sid 4-6 i temabilagan. Vidare finns en intressant guide om ”Så surfar du nätsäkert” iiS-Stiftelsen och mycket annat.
E-tema för prenumeranter
2018-04-24.


SeniorNet Swedens årsstämma 2018

Vid SeniorNet Swedens årsstämma den 18 april 2018 beviljades styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2017. Verksamhetsberättelsen för 2017, verksamhetsplanen  och budgeten 2018 klubbades.

Rose-Marie Frebran valdes till ny ordförande och Carl-Olof Strand till ny ledamot i styrelsen.

Styrelsen hade sitt konstituerande möte i direkt anslutning till årsstämman.
Ledamöter i styrelsen 2018.
Handlingar till SNS årsstämma 2018
Pressmeddelande: Rose-Marie Frebran ny ordförande i SeniorNet Sweden.
Verksamhetsmötet på eftermiddagen. Uppdaterad 2018-04-18


Seniordagen i Kungstädgården 8 maj

SeniorNet Sweden kommer vara utställare vid Seniordagen i Kungsträdgården, Stockholm den 8 maj 2018. Öppet mellan klockan 10 – 17.

Seniordagen har utställningar av allt från researrangörer, hjälpmedel, produkter till föreningar med mera. Under dagen pågår föreläsningar. Ett husband finns på plats om du vill dansa och finns även lättare träningspass att prova på.

Vår kontaktperson är: Angela Berglund.

Inbjudan till Seniordagen.
Läs mer om Seniordagen 8 maj.
2018-04-18


Seniorträff 23 maj 2018 om framtidens hälsoteknik – var med och påverka

Välkommen till Tellus Fritidscentrum på Lignagatan 8, Stockholm, kl 13 – 16.30 där ny hälsoteknik visas upp och diskuteras. Kom och upplev vad den nya tekniken kan göra för dig – prova och säg vad du tycker! Ett antal företag presenterar nya produkter och lösningar i mindre grupper där du får ställa frågor och berätta vad som är viktigt för dig.

Föranmälan behövs eftersom man bjuder på fika. Sprid gärna inbjudan till andra senior som du tror är intresserade.
Seniorträff om framtidens hälsoteknik inbjudan till seniorer 2018. Anmälan
Kontakt: malin.edlund.fransson@ri.se
Välkommen den 23 maj!
Stockholm Digital Care
Ref. från 2017 års träff.   2018-04-09


SeniorNet mail nr 3 – 8 april 2018

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet:
Årsstämman 2018, SeniorNet är utställare på olika mässor runt om i landet, Digidelnätverkets evenemang under 2018,  Erfa-träff med södra Stockholms klubbar, iiS och Digital kompetens, Den nya dataskyddsförordningen (GDPR), Riktlinjer för närvaro på Facebook, Kontantupproret med
SeniorNet mail nr 3 – 8 april 2018
2018-04-08


SeniorNet Salems medlemmar tävlar om månadens bild

SeniorNet Salem har en tävling om månadens bild. Man efterlyser bilder tagna i kommunen gärna med anknytning till respektive månad. Den som vinner tävlingen får sin bild publicerad på hemsidan och ett presentkort av föreningen.

Det är en tävlingsjury som utser vinnaren. De fem bästa bilderna presenteras på hemsidans bildgalleri.

Vinnarbilden för februari, som publicerades i mars, är tagen av Cecilia Svarén Quiding och visar allén ner mot Högantorps golfklubb en vintrig morgon.
SeniorNet Salem
2018-04-08


 SeniorNet Göteborg på Seniormässan 27 -29 mars 2018

– Det har varit fyra dagar fullspäckade med erfarenheter och nyttigheter, säger Mona Eklöf, SeniorNet Göteborg.
Seniormässan  i Göteborg med 145 utställare hade ett utbud inom; Resor & Turism, Boende & Tjänster, Vård & Omsorg, Hälsa & Skönhet samt Fritid & Kultur. Mässan lockade totalt cirka 8000 besökare.
– Många frågade om vår verksamhet och när vi förklarade att vi lär ut data i alla former från nybörjare till mer avancerade ökade intresset, säger Mona Eklöf.

Besökarna fick en exklusiv inbjudan till SeniorNet Göteborg, Lotsgatan 9, den 5 april för mer information och hjälp. Klubben bjuder också på kaffe och bulle.
Flera besökare visade stort intresse för att starta nya SeniorNet klubbar.
2018-03-30


Facebook skandalen  – avslöjanden om felaktig användning av data

Facebook är hårt pressat av avslöjandena runt brittiska analysföretaget Cambridge Analytica och hur det använt information från 50 miljoner Facebook-konton, skriver DN Ekonomi i en artikel den 23 mars 2018.

Ett exempel är från 2014 då Cambridge Analytica betalade amerikanska Facebook-användare en eller två dollar för att de skulle ladda ned en app, som var en personlig frågesport. Omkring 270.000 nappade. Appen dammsög personernas Facebook-konton på information, liksom deras vänners konton.”Tio punkter om Facebook skandalen”. (DN-prenumerantsida)

Har du koll koll på vad du  delar – eller?
Därför ska du bry dig om Facebook-skandalen, skriver SvD den 24 mars.  Enkel guide – ta kontroll på Facebook.
Så skyddar du ditt Facebook-konto …, skriver M3 den 24 mars.
2018-03-24


Digitaldagar i Huddinge för seniorer, 17 – 18 april 2018

Digitaldagar för seniorer går av stapeln den  17-18 april 2018 klockan 10.00-16.00. Lokalen är Folkes på  Sjödalstorget 1, Huddinge centrum.

Eventet är till för alla seniorer i Huddinge som är intresserade av och vill veta mer om teknik och olika digitala lösningar.

Målgruppen är i första hand alla personer över 65 år i Huddinge kommun, dock är alla seniorer välkomna oavsett vilken kommun de tillhör. Ingen inträdesavgift.

SeniorNet Huddinge kommer medverka i programmet och är en av utställarna. Besök oss gärna!
Läs mer: Program för digitaldagar i Huddinge för seniorer.
2018-03-21


ALL DIGITAL Week 19-25 mars 2018

ALL Digital Week är en europeisk kampanjvecka där alla som arbetar för ökad digital delaktighet kan delta.

Digidelnätverket både samordnar och följer upp veckan på nationell nivå. SeniorNet Sweden ingår  i nätverkets samverkansledning.

Runt om i landet pågår nu aktiviteter och flera SeniorNet klubbar har program under veckan i samverkan med främst bibliotek men även andra verksamheter.  SeniorNet Östersund informerar om säkerhet på internet och egen datorsäkerhet. SeniorNet Täby ger en introduktion i datahjälp och informerar om sitt arbete. SeniorNet Katrineholm informerar  om digital delaktighet. SeniorNet Nacka har drop-in och svarar på frågor.
Se anmälda event på kampanjkartan.
Läs mer om All Digital Week.
Uppdaterad 2018-03-21


2018-03-18
Kontantupproret – sårbart med enbart digitala betalningslösningar

Kontantfrågan blir allt viktigare i den politiska debatten. Den 14 mars hölls ett seminarium i Riksdagen om kontanternas roll i krislägen.

Initiativet till seminariet togs av Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson och flera riksdagsledamöter.

Kontantupproret består av ett nätverk av intresseorganisationer,  politiker, intressenter och privatpersoner. De tycker att det är viktigt att kontanter finns kvar som betalmedel och finns tillgängliga i hela landet.

Kontantupproret anser att frågan om kontantförsörjningen ska behandlas i en demokratisk process och inte överlåtas åt det privata banksystemet.
Läs mer om Kontantupproret. 


Uppdaterad 2017-03-14
Styrelsemötet 26 februari  2018

Program för årsstämman respektive  verksamhetsmötet den 18 april 2018 är nu klart.  Årsberättelsen 2017 och verksamhetsplanen 2018 är  färdigställda. Inlämnade motioner är behandlade. Budgetförslag för 2018 är framtaget. Viktiga åtgärder inför den nya dataskyddsförordningen  är en stående punkt på dagordningen.  Ett extra styrelsemöte är inbokat den 12 mars. 

Läs mer om styrelsemötet 26 februari 2018.


2018-03-13
Inbjudan till SeniorNet Swedens årsstämma 

Välkommen till SeniorNet Swedens årsstämma den 18 april 2018 klockan 9.00 – cirka 12.30. Registrering av röstberättigade medlemmar börjar klockan 8.30 – 9.00.

Plats: Landstingssalen,  Landstingshuset, Hantverkargatan 45, Stockholm.
Gör din anmälan senast 10 april 2018. Länk till anmälan.

Efter årsstämman fortsätter programmet med ett verksamhetsmöte som inleds med en inspirationsföreläsning av Carina Ahlre.

En inbjudan har sänts till respektive ordförande för vidarespridning till alla medlemmar i klubbarna.
Läs mer: Årsstämma SNS 2018


Uppdaterad 2018-03-13
Källkritikens dag 13 mars 2018

Källkritikens dag den 13 mars 2018 arrangerades av Viralgranskaren, en avdelning på Metro.

Källkritikens dag pågick hela dagen på nätet.  På eftermiddagen och kvällen var det öppet för allmänheten på Kulturhuset i Stockholm. Programmet  innehöll samtal om Jakten på fakta, Konspirationsteorier, Källkritik och ansvar inom marknadskommunikation, Bilden av Sverige och Vanliga myter och missförstånd om mat och hälsa.

Se hela sändningen från Källkritikens dag här. Källa Metro.
Källkritikens dag uppmärksammades runt om i Sverige. Metro.
Facebook: Källkritikens dag 2018


2018-03-12
iiS satsar på digital kompetens 

Det krävs mer av internetanvändare i dag än någonsin tidigare. Inför valet satsar därför Internetstiftelsen i Sverige, IIS, på att stärka vuxnas digitala kompetens och lanserar därför webbplatsen internetkunkap.se

”Att kunna söka och värdera information och förstå olika digitala informationsflöden blir allt viktigare. Sverige är på väg in i en valrörelse och då är det extra viktigt att kunna avgöra vem som säger vad och varför. Kan man det minimerar man risken att bli lurad eller sprida vidare information man inte själv kan stå för.”

Utgångspunkten är EU:s ramverk för digital kompetens som identifierar kunskap om den digitala vardagen som alla invånare behöver.
Läs mer på iiS webbplats; Internetkunskap


IT-mässa – Dustin Expo 22 – 24 mars 2018

Årets upplaga av Dustin Expo går av stapeln den 22 – 24 mars klockan 10 – 16. Konsumentdagen är den 24 mars. Plats: Ericsson Globe, Stockholm.

Du kan se och testa de senaste teknikprodukterna och lära dig om tjänster och nya lösningar. Du kan fråga experter.

Det är många utställare och antalet besökare de senaste åren har varit runt 10 000.

Mässan är kostnadsfri, men du behöver registrera dig för att komma in. Genom att anmäla dig i förväg får du din entrébiljett via e-post eller SMS och slipper köa på plats. Anmälan
Läs mer om Dustin Expo 2018.
2018-03-11


2018-03-03
ALL DIGITAL Week 19-25 mars 2018 

ALL Digital Week är en europeisk kampanjvecka där alla som arbetar för ökad digital delaktighet kan delta. Det kostar ingenting att anmäla sig, men varje aktör bekostar själv sin egen aktivitet.

Digidelnätverket har anmält att Sverige deltar under All Digital Week och samlar alla aktiviteter i Sverige.
Anmäl ditt event till All Digital Week. 

Anmäl gärna ditt event till Digidelnätverket som också följer upp veckan på nationell nivå.
Se anmälda event på kampanjkartan.
Olika typer av kampanjmaterial till ALL DIGITAL Week 2018


2018-03-03
Populärt med DNA kartläggning för att hitta släktingar

Många vill lära sig mer om de möjligheter DNA-tester ger att analysera vår släkthistoria.

Staffan Nilsson, (på bilden) släktforskare från Piteå, föreläste på SeniorNet Tyresös välbesökta Café Ventilen-träff i mars. Lisbeth Zachs, släktforskare från Göteborg, höll ett motsvarande föredrag på SeniorNet Göteborgs träff på Lotsgatan i februari.

Testet görs genom ett skrapprov från kindens insida. Provet skickas till exempelvis FamilytreeDNA, ett amerikanskt företag som analyserar och klarlägger DNA. Resultatet blir en lista med DNA-kusiner mer eller mindre närstående.
Läs mer om släktforskning med hjälp av DNA-tester,  SeniorNet Tyresö
Läs mer om  DNA träff på Lotsgatan, SeniorNet Göteborg.


2018-02-22
Nationella e-hälsodagen 21 februari 2018

Den 21 februari 2018 gick  Nationella e-hälsodagen av stapeln med fokus på Vision e-hälsa 2025. ”Målet är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd”.

Dagen inleddes av socialminister  Annika Strandhäll. Bland talarna märks Ain Aaviksoo, Estlands generalsekreterare för e-tjänster och innovation, Ashkan Fardost, forskaren som bjuder på en spaning över hur teknologi och digitalisering påverkar samhällen, verksamheter och mänskligt beteende. Se filmerna från Nationella e-hälsodagen 2018
Läs mer om nationella  e-hälsodagen 2018. Källa: e-Hälsomyndigheten. Foto: Bsmart.


Uppdaterad 2018-02-21
SeniorNet på MVTe mässan 24 januari i Kista

Välfärdsteknologi och e-hälsa inom vård och omsorg var temat på mässan i Kista den 24 januari. SeniorNet gjorde i samverkan med Stockholm Digital Care en enkät-undersökning bland utställarna om seniorers/användarnas  medverkan i utvecklingen av nya produkter och tjänster.

Undersökningen tyder på att seniorer kommer in  sent i processen vanligtvis när ett pilotprojekt ska genomföras. Företagen börjar oftast utifrån tekniska möjligheter och verksamheternas behov av effektivisering snarare än användarnas behov och förutsättningar.
Se Digital Cares film från mässan.
Digital teknik som stimulans för äldre.
Fler talarpresentationer.


2018-02-21
Avtal mellan TaxiKurir och SeniorNet Sweden om rabatt på taxiresor

SeniorNet Sweden har tecknat ett avtal med TaxiKurir som ger medlemmar rabatt på taxiresor i hela landet.

Med TaxiKurirs app åker du taxi till fast pris och erhåller upp till 10 procent rabatt. TaxiKurir

När du laddat ner din App; Klicka på meny-symbolen Skapa konto och gå in i din personliga meny med ditt namn Tryck på ”Avtalskort” och ange Kod (länk till medlemssida). Du bokar nu dina resor mot rabatt.

Läs mer om TaxiKurir i samarbete med SeniorNet Sweden (medlemssida) där finns också din kod 


Uppdaterad 2018-02-20
Tekniksupport hemma – med RUT-avdrag och medlemsrabatt

SeniorNet Sweden har som ett komplement till vår verksamhet tecknat ett samarbetsavtal med Hemfixare om tekniksupport i hemmet.

Fixarna är unga, studenter, med teknisk kompetens. Med sig har de en legitimation och via SMS får du innan besöket namn och telefon till Fixaren.

Som medlem i Senior Net Sweden får du rabatt på första timmen och Hemfixares supporttjänster berättigar till RUT-avdrag. Läs mer om samarbetet med Hemfixare.
Har du frågor kontakta gärna din lokala klubb som i dagarna har fått en hel del informationsmaterial från Hemfixare.
Länk till Hemfixares hemsida


2018-02-16
SeniorNet mail nr 2 – februari 2018

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet: Årsstämman 2018, Digidelnätverket får fortsatt statligt stöd, SeniorNet är utställare på olika mässor. Forums modell för Idéburet och offentligt partnerskap IOP
Den nya dataskyddsförordningen, E-hälsodagen 21 februari, Källkritikens dag 13 mars, Mobilt BankID slutar fungera på äldre telefoner med mera

SeniorNet mail nr 2 – 16 februari 2018


2017-02-12
Styrelsemötet 5 februari  2018

Förberedelser inför  årsstämman och verksamhetsmötet den 18 april 2018 stod på styrelsens agenda den 5 februari.  Programmet är i det närmaste klart. En preliminär årsberättelse  finns framtagen. Inkomna motioner behandlades.  Viktiga åtgärder inför den nya dataskyddsförordningen diskuterades. Medverkan på flera mässor blir aktuella och ytterligare förmåner för medlemmar är på gång. 

Läs mer om styrelsemötet 5 februari 2018.
Styrelsemötet 8 januari 2018.


2018-02-12
SeniorNet Swedens årsstämma 18 april 2018 

SeniorNet Swedens årsstämma är den 18 april 2018 kl 9.00 – ca 12.30. Lokal: Landstingssalen i Landstingshuset, Hantverkargatan 45, Stockholm.  Registreringen börjar kl. 08.30.

Styrelsen planerar även för ett verksamhetsmöte på eftermiddagen samma dag som årsstämman.
Årsstämma 2018
Välkommen!

Årsstämman 7 april 2017
Verksamahetskonferensen 7-8 april 2017. Klubbenkäten 2016.


2018-02-06
Safer Internet Day 6 februari

Den 6 februari, var det Safer Internet Day 2018. Dagen syftar till att öka kunskapen om barn och ungas närvaro på nätet. Att bidra till att göra internet till en säker och trygg är allas vårt ansvar.

Ett bättre internet handlar om att användarna ska känna trygghet och tillit till nätet och till de digitala tjänster som man använder.  Läs mer på Metro debatt. Oron för att storebror ser dig måste tas på allvar. 

Handfasta tips finns i exempelvis  iiS guider. Läs mer på iiS webb. 


2018-01-27
Källkritikens dag 13 mars 2018

Vill du lära dig mer om hur man undersöker om saker på nätet stämmer eller inte? Källkritikens dag den 13 mars 2018 arrangeras av Viralgranskaren, en avdelning på Metro.

Källkritikens dag pågår på nätet hela dagen. På eftermiddagen och kvällen är det öppet för allmänheten på Kulturhuset i Stockholm med program i hörsalen vilket inleds med tre panelsamtal: Konspirationsteorier och propaganda, Varför går vi på bluffar och fejkade nyheter? samt Myter och missuppfattningar om mat och hälsa.
Skolor och bibliotek har arrangemang under hela dagen.

Läs mer på Metro ”Så blir du en bättre viralgranskare
Facebook: Källkritikens dag 2018
Artiklar från källkritikens dag 2017


2018-01-24
SeniorNet på MVTe mässan 24 januari i Kista

Välfärdsteknologi och e-hälsa inom vård och omsorg var temat på mässan i Kista den 24 januari.

SeniorNet gjorde i samverkan med Stockholm Digital Care en enkät-undersökning bland utställarna om i vilken grad seniorer involverats i utvecklingen av nya produkter och tjänster.

Undersökningen tyder på att seniorer kommer in relativt sent i processen vanligtvis när ett pilotprojekt ska genomföras. Företagen börjar vidare oftast utifrån verksamheternas behov snarare  än användarnas behov och förutsättningar.

Läs mer om MVTe
Presentation: Digital teknik som stimulans för äldre.
Fler talarpresentationer.

Mer information och filmavsnitt från mässan kommer inom kort. Läs mer om MVTe.


2018-01-22
News55 – nyheter och erfarna tankar

Du känner säkert redan till News55  som startades 2015 av Artur Ringart och Fredrik Lundberg.  Under 2016 tillkom även Seniorevent.

News55 innehåller nyheter, erfarna tankar, reportage, debatt, mässor och ekonomi (E55) med mera. Då och då dyker det upp notiser som har koppling till vår verksamhet, även om det mesta har allmänkaraktär riktat till målgruppen 55 och äldre.

Exempel på artiklar:
Minister vill stoppa gratis nätdoktor.
Konflikt kring näthandeln från Kina
Bli vän med en robotrådgivare .

News55 anordnar drygt trettio seniormässor per år runt om i landet.

Du kan prenumerera på News55 nyhetsbrev gratis.
Källa: News55


2018-01-18
Mässa om ny teknik i vård och omsorg den 23 – 24 januari i Kista

Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa är en konferens och mässa om införandet av ny teknik inom kommunal vård och omsorg.

Välfärdsteknologin förväntas leda till ökad självständighet, trygghet och delaktighet. En del kommuner ligger väl framme i att använda teknologi inom vård och omsorg, medan andra bara är i färd med att börja.

KONFERENSPROGRAM
Tisdag 23 januari 10.00-17.15  och Onsdag 24 januari 08.30-15.00.
Pris 5 600 kronor/två dagar.
MÄSSA

Tisdag 23 januari 09.00-17.00
Onsdag 24 januari 09.00-16.00. Gratis.

SeniorNet medverkar på mässan.
Läs mer om MvTe


2018-01-12
SeniorNet mail nr 1 – januari 2018

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet: Våra medlemmar, Verksamhetsplanen, Ändrat datum för årsstämman 2018, SeniorNet Swedens webbkoncept nu ”gratis” för alla klubbar; Tidsfristen för betalning av medlemsavgiften ändras,  Tekniksupport hemma – med RUT-avdrag och rabatt, Förberedelser inför nya dataskyddsförordningen, med mera.SeniorNet mail nr 1 – januari 2018

Ett enkelt sätt att spara är att välja faktura via e-post

Du sparar på både miljön och föreningens pengar när du väljer faktura via e-post istället för via papper!


2018-01-08
Styrelsemötet 8 januari  2018

Huvudfrågor på årets första styrelsemöte var förberedelser inför årsstämman och verksamhetsmötet den 18 april 2018.  Ett förslag till verksamhetsplan för 2018 finns framtaget. Inkomna motioner behandlades. Styrelsen diskuterade flera förslag om samarbeten med företag som genererar förmåner för medlemmarna. Rutinen för fakturering av medlemsavgiften ska förenklas och e-post faktura framför pappersfaktura ska förordas. 


2018-01-02
”Tillgång till internet  borde vara en rättighet för alla”

Ett hundratal kommuner erbjuder inte internet till äldreboenden, enligt Socialstyrelsens kartläggning.

I Maja Lagercrantz reportage i P1 den 2 januari 2018 hör vi Birgit Bergkvist, 95 år, som använder paddan till allt.  OchGunilla Brattberg som har skrivit flera böcker i ämnet och är mycket aktiv i SeniorNet.

Det finns forskning som visar att internet ökar äldres livskvalitet, säger professor Gunilla Brattberg. Hon tycker att de kommuner som ännu inte erbjuder internet på sina äldreboenden, borde börja med det nu. Det kommer att bli en nödvändighet menar hon.

Lyssna på programmet:
Tufft för äldre när allt sköts via näteti P1 Morgon,  2018-01-02.


2018-01-02
SKL stödjer digitalisering för välfärden

Digitaliseringens framfart de senaste decennierna har varit snabb och haft stor betydelse för samhällets utveckling skriver SKL på sin webbplats. ”SKL stödjer medlemmarna i att utveckla välfärden med hjälp av digitaliseringens möjligheter”
Mål och strategier för digitaliseringen
Smartare välfärd
Nya dataskyddsförordningen.
Ny digitaliseringsmyndighet
E-hälsa
Omsorg  – tyggare äldre, säkrare omsorg, digitala hjälpmedel, robotar i äldreomsorgen m m.

Det finns oändligt med sidor och omfattande dokument. Inte helt lätt att hitta relevant material för oss seniorer.

Källa: Sveriges kommuner och landsting, SKL – Digitalisering


2018-01-02
Nationella e-hälsodagen 21 februari 2018

Den 21 februari 2018 går Nationella e-hälsodagen av stapeln med fokus på Vision e-hälsa 2025. Dagen samlar  de som arbetar med e-hälsofrågor; kommuner och landsting, myndigheter, organisationer, företag samt universitet och högskolor.

Avgiften för Nationella e-hälsodagen uppgår till  2 100 kr inklusive förtäring.
Hela dagen filmas och direktsänds på eHälsomyndighetens webbplats så att alla intresserade kan ta del av programmet.

Plats: Waterfront Congress Centre, Stockholm. Läs mer om nat. e-hälsodagen 2018.
Källa: eHälsomyndigheten 


2018-01-01
SeniorNet Swedens årsstämma 2018 – ändrat datum 

SeniorNet Swedens årsstämma kommer hållas den 18 april 2018 klockan 9.00 – ca 12.30. Lokal: Landstingssalen i Landstingshuset, Hantverkargatan 45, Stockholm.Vi har flyttat fram stämman en dag eftersom vi därigenom får tillgång till Landstingssalen. Boka gärna in årsstämman i almanackan.

Styrelsen planerar även för ett verksamhetsmöte istället för en sedvanlig verksamhetskonferens. Mötet hålls på eftermiddagen samma dag som årsstämman, 18 april 2018. Lämna gärna synpunkter på och ge förslag till punkter i eftermiddagen program. Adress: kansli@seniornet.se.


2018-01-01
Sociala medietrender 2018 – några exempel 

Landskapet i de sociala medierna förändras ständigt. Här är exempel på tänkbara sociala medietrender 2018:
Video och rörligt innehåll, Live-streaming, Kortlivat innehåll, Stories, Augmented Reality (AR),  Artificiell intelligens (AI) och chatbots, Nischade grupper och Dark social, Influence marketing, Mobile first content, Meddelandeverktyg som WhatsApp, Messenger och SnapChat.
Källa: Resumé-2017-12-11,
Teknifik 2017-12-11

Nya medieord i Språkrådets nyordslista 2017: alternativa fakta, blockkedja, fejkade nyheter, klickfarm, #meetoo, postfaktisk och viralgranska. Källa: Språktidningen 2017-12-27.


2018-01-01
Tekniksupport hemma – med RUT-avdrag och medlemsrabatt

SeniorNet Sweden har som ett komplement till vår verksamhet tecknat ett samarbetsavtal med Hemfixare om tekniksupport i hemmet.

Fixarna är unga, studenter, med teknisk kompetens. Fixarna bokar alltid en exakt tid för besöket. Med sig har de en legitimation och via SMS får du innan besöket namn och telefon till Fixaren.

Som medlem i Senior Net Sweden får du rabatt på första timmen och Hemfixares supporttjänster berättigar till RUT-avdrag. Läs mer om samarbetet med Hemfixare.

Har du frågor kontakta gärna din lokala klubb.
Länk till Hemfixares hemsida
2018-01-01


Aktuellt från klubbarna 2017

Artiklar 2017

Nyheter 2017 – samtliga nyheter 2017 


Webbredaktör: Birgitta Strinnlund