Aktuellt


Aktuellt från klubbarna 2019

SeniorNet mail – nyhetsbrev från SeniorNet Sweden


Nyheter 2019


Delaktighet i en digital tid – berättelser från verkligheten

Vad är egentligen digital delaktighet och hur kan man jobba med det? Digidelnätverket har tagit fram en textsamling med berättelser från verkligheten om vad digital inkludering innebär.

I texterna finns även olika perspektiv på varför delaktighet är så viktigt för samhällsutvecklingen.

Publikationen ges ut av Digidelnätverket i samarbete med Digitaliseringsrådet. SeniorNet ingår i Digidelnätverkets samverkansledning och vår representant är intervjuad i artikeln ”Seniorerna som väljer skärmtid”.

Texterna är skrivna av olika författare som står för innehåll och slutsatser.

Delaktighet i en digital tid.
2019-09-28


SeniorNet mail nr 4 – 25 september 2019

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet:
Utbildningsprojektet etapp tre igång, Motivera ideella, SeniorNet i det nya digitala landskapet, vår närvaro på olika evenemang och mässor, Öppet hus på Internetstiftelsen, Almedalsveckan, Det demokratiska samtalet, e-hälsa, klimatstrejk, källtillit och vår höstkonferens med mera.

SeniorNet mail nr 4 – 25 september
2019-09-25


SOS Alarms nya 112-app ska rädda fler 

SOS Alarm har lanserat en gratis app som ska hjälpa oss om vi hamnar i nöd. Niclas Cholodov från SOS Alarm menar att mycket tid går åt till att säkerställa var personen som ringer befinner sig – men med appen kan man positionera den som ringer direkt. Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play.

Istället för att ringa 112 när du är i nöd  så startar du appen 112 och trycker på telefonluren (en blå ring).

Källa: SOS Alarm 112 -appen.
112-app ska rädda fler, TV4 Morgon
2019-09-02


Digitalisering – en rapport framtagen av SPF

SPF Seniorerna har tagit fram en rapport för att uppmärksamma
de hundratusentals seniorer som varken kan, vill eller har ekonomiska möjligheter att vara delaktiga i den digitala världen.

Som grund för rapporten ligger en egen undersökning bland medlemmarna. SPF menara att samhället, driver på den digitala utvecklingen utan att alltid ta  hänsyn till de som hamnar utanför. Traditionella lösningar försvinner samtidigt som digital kompetens i regel krävs inom alla delar av samhället idag.
Läs mer på SPF:s webbplats och ta del av rapporten Digitalisering. 
2019-08-23


Klartecken för PTS-projektet etapp tre 

Glädjande är att vårt Utbildningsprojekt med stöd från PTS nu går in i etapp tre som omfattar pilottest av ett framtaget utbildningsmaterial och val  av plattform/verktyg för ett handledarforum.

– Vilken fin handledarguide ni tagit fram. Det ska blir väldigt spännande att höra hur den tas emot. Jag godkänner er etapprapport 2 och medel för kommande etapp kommer betalas ut,  säger Mimmi Albertsson, Post- och telestyrelsen (PTS).

Det innebär att projektet som sker i samarbete med Funka rullar vidare enligt planen.
Läs mer om utbildningsprojektet
2019-08-02


Det demokratiska samtalet – utbildningsdag 29 maj

Regeringen har tillsatt en kommitté för ”En nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet”. Uppdraget som leds av Carl Heath,  går ut på att arbeta med insatser som ökar människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat.

SeniorNet Sweden  medverkar genom att informera om arbetet och också bidra till att motverka desinformation, propaganda och näthat.

Vid utbildningsdagen 29 maj, deltog SeniorNet Sweden tillsammans med ett 30-tal organisationer.
Webbplats: Det demokratiska samtalet


Office utbildning via Aktiv.se – populär medlemsförmån

Du som medlem har fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10.En mycket uppskattad utbildning av medlemmar som provat på.

SeniorNet Sweden har ett avtal med Aktiv.se, vilket gör detta möjligt. Licensen gäller under fyra år och bekostas av SeniorNet Sweden och är därmed en ny gratisförmån för medlemmar. 

Du kan logga in på upp till fyra enheter exempelvis: dator, laptop, surfplatta och mobil.

Läs mer om utbildningen och hur du registrerar dig.

Kontakta din lokala klubb om du behöver hjälp med inloggningen eller har frågor om själva utbildningen.
Uppdaterad 2019-06-02


Verka för det digitala innanförskapet 

Vi söker handledare och assistenter till kurser/cirklar samt funktionärer till våra klubbar runt om i landet. Gör gärna din intresseanmälan. Du kan också vända dig direkt till din lokala klubb. Karta och länkar till lokala klubbar.

Handledarutbildning – projekt med PTS-anslag. Vi söker personer som vill medverka i vårt utbildningsprojekt. Anmäl ditt intresse.

Kontakt med kansliet: SeniorNet Swedens kanslist är nu åter i tjänst efter semestern. E-post: kansli@seniornet.se
Flera klubbar är också på gång inför hösten. Kontakta gärna din lokala klubb.
2019-08-19


Plugga AI i sommar/höst – gratis onlinekurs

Rolf Severin, SeniorNet Göteborg, har nu fått sitt diplom! Stort Grattis!

– Kursen är inte helt lätt men det ligger i sakens natur då det är en universitetskurs. Du måste kunna procent och vanlig räkning. Men det är värt allt besvär och jag rekommenderar den till alla som vill förstå AI, säger Rolf Severin.

Elements of AI är en nätutbildning och beskriver grunderna i artificiell intelligens.

Bakom utbildningen Elements of AI står Helsingfors Universitet och Reaktor, samt Linköpings universitet, AI Innovation of Sweden, Peltarion och AI Competence for Sweden.
Läs mer om kursen och Rolfs kommentarer.
Länk till webbplatsen för kursen: https://www.elementsofai.se


SeniorNet Sweden på Almedalsveckan 2019

SeniorNet Sweden medverkade vid ett par seminarier på Almedalsveckan. Det första var den 3 juli: Delaktighet i en digital tid. Arrangör: Digidelnätverket, information finns på webblatsen.
Webbsändning av semiariet från DIGG.

Det andra seminariet var den 4 juli: Kan digitala verktyg minska den ofrivilliga ensamheten hos seniorer? Arrangörer: Digidelnätverket, Studieförbundet Bilda, SeniorNet Sweden, Riksförbundet Pensionärsgemenskap och Hela människan.
Bilda sänder live från seminariet som är 45 minuter.
Almedalsveckan 2019 – några intryck.
Almedalsveckan 2019 – några intryck pdf.
2019-07-06


Volontärbarometern 2019 – en rapport om ideellt engagemang

Volontärbyrån har nu släppt Volontärbarometern som  handlar om vad ideella tycker och tänker om sitt engagemang.

Volontärbarometern visar att volontärerna får väldigt mycket tillbaka genom sitt engagemang, och exempelvis säger 94 procent av volontärerna att de fått ett mer meningsfullt liv.

12 procent av volontärerna är 65 år eller äldre.

Årets volontär 2018, Gunilla Sätterberg, SeniorNet Botkyrka finns med i rapporten (sid 8).
Volontärbarometern 2019
Källa: Volontärbyrån.
2019-06-17


 SeniorNet mail nr 3 – 19 juni 2019

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet:
Tre seniornetare är nominerade till ”Min lokala hjälte”, Engagemang på Almedalsveckan, Status i handledarutbildnings projektet, Närvaro på seniormässor, Insatser för att motverka desinformation, propaganda och näthat, eMedborgarveckan 7 – 13 oktober, Volontärbyrån presenterar Volontärbarometern med mera.

Glad midsommar och sommar!
SeniorNet mail nr 3 – 19 juni 2019.2019-06-19


SeniorNet Sweden på Almedalsveckan 2019

Region Gotland, Malin Ericsson.

SeniorNet Sweden medverkar vid seminarier på Almedalsveckan. Delaktighet i en digital tid. Arrangör: Digidelnätverket. Tid: 3 juli 2019 16 – 16:45. Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14,  Sävesalen, 2 tr.

Kan digitala verktyg minska den ofrivilliga ensamheten hos seniorer? Arrangörer är Digidelnätverket, Studieförbundet Bilda; Riksförbundet Pensionärsgemenskap och Hela människan. Tid: 4 juli klockan 10 -10.45. Plats: Katolska kyrkan, S:t Drottensgatan 12, ”Newman Bildascenen”.

Besök oss gärna!
2019-06-07


Verka för det digitala innanförskapet – intresseanmälan

Vi söker handledare och assistenter till kurser/cirklar samt funktionärer med olika uppgifter till våra klubbar runt om i landet. Du ingår i vårt betydande  kunskapsnätverk och lär dig själv samtidigt som du hjälper andra. Gör gärna din intresseanmälan här.
Du kan också vända dig direkt till din lokala klubb. Karta och länkar till lokala klubbar.

Semestertider. SeniorNet Swedens kanslist går nu på semester och är åter i tjänst den 12 augusti. Kontakta din lokala klubb eller skicka ett mejl till kansli@seniornet.se så svarar vi så snart vi kan.

Handledarutbildning – projekt med PTS-anslag. Vi söker personer som vill medverka i vårt utbildningsprojekt . Anmäl ditt intresse.
2019-06-07


Det demokratiska samtalet – utbildningsdag 29 maj

Regeringen har tillsatt en kommitté för ”En nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet”. Uppdraget som leds av Carl Heath,  går ut på att arbeta med insatser som ökar människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat.

Kommittén träffar flera aktörer som arbetar med frågor kopplade till digitala miljöer, medie- och informationskunnighet. SeniorNet Sweden är en av dessa aktörer och vår avsikt är att medverka genom att informera om arbetet och också bidra till att motverka desinformation, propaganda och näthat.

Vid utbildningsdagen 29 maj, deltog SeniorNet Sweden tillsammans med ett 30-tal organisationer.

Webbplats: Det demokratiska samtalet.
2016-05-29


Framtidens hälsoteknik  – många deltog i testpanelen den 28 maj

Fyra utvalda företag presenterade nya produkter och lösningar vid en seniorträff arrangerad av Stockholm Digital Care den 28 maj 2019 på Serafen i Stockholm.

Still Active presenterade en tjänst för att boka och hitta dagliga aktiviteter, Camino Care informerade om EVA påminnelsestöd, Myindicator med appen Myli – berättade om digitalt stöd för att inte röka och dricka innan och efter en operation, Doktor 24 informerade om hur man kan söka hjälp vid psykisk ohälsa.

Bland deltagarna syntes många SeniorNet medlemmar. Ett viktigt medskick är att seniorer är en mycket heterogen grupp och att företagen bör undvika att generalisera.

Framtidens hälsoteknik arrangerades av Stockholm Digital Care.
Kontakt: malin.edlund.fransson@ri.se
2019-05-28


Datainspektionens nationella integritetsrapport

Den 25 maj förra året började dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla i Sverige och övriga Europa.

Nu, ett år senare, publicerar Datainspektionen sin första nationella integritetsrapport som redovisar hur långt arbetet kommit med att införa det nya regelverket och hur väl medborgarna känner till sina rättigheter på integritetsskyddsområdet.

Tre av fyra svenskar är oroliga för hur deras personuppgifter används.
Åtta av tio svenskar känner till GDPR och att den innebär förstärkta rättigheter.
Läs mer om integritetsrapporten på Datainspektionens webbplats.

Vår personuppgiftspolicy: Trygg hantering av personuppgifter, SeniorNet Sweden 15 maj 2018
2019-05-20


Färre äldre blir lurade – men bedragarna tar till nya metoder

Polisen har de senaste månaderna arbetat intensivt med att få ner antalet telefonbedrägerier, vishing. Bedragarna tar nu till nya metoder för att lura till sig pengar.

Vishing går ut på att personer blir uppringda och lurade att ge ut sina pin- och svarskoder från bankdosan eller logga in på sitt bank-id och därmed släppa in bedragaren på sin internetbank. Bedragarna tömmer sedan alla konton snabbt och effektivt.

SeniorNet Sweden fortsätter samarbeta med polisen för att genom klubbarnas viktiga insatser nå ut till medlemmarna  med information och råd om hur vi alla ska skydda oss på bästa sätt.

Källa: Färre äldre blir lurade men bedragarna tar till nya metoder, Polisen
2019-04-08


SeniorNet Swedens årsstämma 2019 i Örebro

Årets evenemang började med en middag på Örebro slott den 7 april. Ett sjuttiotal medlemmar runt om i landet deltog.

Årsstämman genomfördes den 8 april och alla årsmöteshandlingar klubbades. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018. Två nya ledamöter valdes in i styrelsen Ann-Sofi Colliander, SeniorNet Växjö och Lars Bogren, SeniorNet Södermalm. Årsstämman 2019, handlingarna finns på en medlemssida.

Efter årsstämman höll Jan O Olsson, Polisens Nationella IT-brottscentrum en mycket uppskattad genomgång av: Bedrägerier och hemskheter på nätet.

Ett stort TACK till SeniorNet Örebro som stod som värd för dessa två  mycket lyckade dagar.
2019-03-08


EU PÅVERKAR DITT LIV!

Tycker du att miljön, klimatet, demokrati, mänskliga rättigheter eller ekonomi är viktiga frågor? Vill du påverka vilka som ska bestämma i EU:s riksdag?

GDPR är bara en av EU:s många lagar som vi som förening är direkt berörd av och följer. Vi har exempelvis upprättat en GDPR-policy för att skydda våra medlemmars identitet.

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Du får ett röstkort i brevlådan senast den 8 maj och där står vilken vallokal du ska gå till.  Du kan också förtidsrösta redan från 8 maj på olika platser i kommunerna.

https://eu.riksdagen.se/vad-ar-eu/eus-institutioner/europaparlamentet/#
2019-03-31


Ny lag om tillgänglighet till digital offentlig service

Från den 1 januari 2019 gäller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Den ställer krav på webbplatser och mobila applikationer i offentlig sektor så att de blir mer tillgängliga, framför allt för personer med funktionsnedsättning.

De som berörs av lagen är till exempel myndigheter, landsting, och kommuner. När kraven i lagen ska vara uppfyllda varierar beroende på om det till exempel är en ny eller befintlig webbplats.

DIGG har fått i uppdrag att se till att lagen får genomslag.
https://webbriktlinjer.se/

Vi som ideell förening omfattas inte direkt av lagen men vi bör ändå verka för att succe­ssivt öka vår tillgänglighet på olika sätt.
2019-03-28


SeniorNet mail nr 2 – 24 mars  2019

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet:
Årsstämma och verksamhetsmöte 7-8 april i Örebro,  Utbildningsprojektet igång,  Desinformation, propaganda och näthat – gör motstånd, ALL DIGITAL Week, Ny lag om tillgänglighet,  Earth Hour 30 mars,  Emojier 20 år, Skydda dig mot falska samtal med mera.
SeniorNet mail nr 2 – 24 mars


Styrelsemötet 18 mars 2019 

Det senaste styrelsemöte var den 18 mars 2019. Huvudfrågorna på dagordningen var även denna gång kopplade till årsstämman och verksamhetsmötet.

En verksamhetskonferens om framtidsfrågor planeras i november 2019. Status i utbildningsprojektet som nu är igång rapporterades.
Protokollet från mötet är justerat och finns utlagt på webben (medlemssida).

Styrelsens protokoll 2019.
2019-03-28


Källkritikens dag 13 mars 2019

Viralgranskaren firade Källkritikens dag bland annat på ABF-huset i Stockholm den 13 mars. På scenen fanns viralgranskare, Facebook och Sveriges kulturminister.

Under den första föreläsningen berättade Åsa Larsson, redaktör och en av grundarna, om vad Viralgranskaren sett på nätet under sina fem år på den svenska fejk-arenan.

Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren, visade hur man kan undersöka en bilds ursprung. Jack Werner pratade om vandringssägner och hur vi människor förhåller oss till påhittade historier.

Alla föreläsningar från Källkritiken dag 2019 är inspelade.
Källa: Metro: Viralgranskaren


 Inbjudan till SeniorNet Swedens årsstämma 2019 i Örebro

Årets evenemang börjar med en middag på Örebro Slott den 7 april klockan 19. Årsstämman äger rum den 8 april klockan 9-12 på City konferens, Klostergatan 23, Örebro.

Efter årsstämman följer ett verksamhetsmöte för diskussion om aktuella frågor. Inbjuden gästföreläsare är Jan O Olsson, Polisens Nationella IT-brottscentrum. Presentationen som är oerhört uppskattad handlar om hemskheter på nätet.

Gör din anmälanhär senast 19 mars 2019.
Alla handlingar till årsstämman publiceras inom kort i enlighet med stadgarna.

Har du frågor kontakta SeniorNet Swedens kansli. Välkommen
Uppdaterad 2019-03-04


Styrelsemötet 13 februari 2019 

Vårens andra styrelsemöte var den 13 februari 2019.

Huvudfrågorna på dagordningen var kopplade till förberedelser och färdigställande av underlag inför årsstämman. Protokollet från mötet 13 februari är justerat och utlagt på medlemssidan.

Styrelsens protokoll 2019.
2019-03-03


 Solvig Grönstedt nominerad i Kungsholmen till ”Min lokala hjälte”

Tidningen Mitt i Stockholm har dragit i gång satsningen Min lokala hjälte 2019.

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Är det kanske grannen som sandar isiga gångvägar, din kollega som räddat liv, eller vännen som outtröttligt arbetar ideellt?

Glädjande är att Solvig Grönstedt, SeniorNet Kungsholmen, är en av de som redan nominerats i Stockholm. Läs mer om nomineringen av Solvig.

– Så stolt jag blir! Men de kunde nämnt SeniorNet Kungsholmen, säger Solvig Grönstedt.

Efter sommaren är det dags för juryn att utse en vinnare.
Källa: Mitt i – min lokala hjälte 2019 
2010-02-23


SeniorNet mail nr 1 – 5 februari  2019

SeniorNet mail är vårt nyhetsbrev från SeniorNet Sweden – med korta notiser om vad som pågår och ett axplock av allmän relaterad information – riktat främst till klubbarna.

Ur innehållet: Seminarium om kontanter, beviljat anslag av PTS för utbildningsprojekt, Underlag till årsstämman  och program till verksamhetsmötet 7 – 8 april 2019 i Örebro, Städa på webbplatsen, Källkritik angeläget tema, Årsrapport från Digidel, Office-utbildning fritt tillgänglig med mera.

Safer Internet Day 5 februari – för ett säkrare surfande 

EU-initiativet Safer Internet Day startade 2004 och har sedan dess lyfts av organisationer och företag i olika länder med syfte att främja ett säkrare internet, med särskilt fokus på barn och unga.

I år inföll Safer Internet Day den 5 februari. Statens medieråd uppmärksammar dagen genom att tipsa vårdnadshavare, pedagoger och andra nära-barn professionella om metodmaterial som tagits fram inom kampanjen No Hate Speech Movement.

Här finns pedagogiska verktyg och kunskapsunderlag som rör mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, jämställdhet och kritiskt tänkande vid användning av medier.

Ta del av Medierådets verktyg för ett säkrare nät.
Se även MIK för mig, ett utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet från Statens Medieråd.
2019-02-03


Riksdagsseminarium om kontanter i framtiden

Konsekvenser av ett kontantlöst Sverige, diskuterades vid ett riksdagsseminarium den 31 januari. Sverige kan bli världens första kontantlösa land. Vad händer i så fall vid en större kris eller katastrof och hur blir det för de över en miljon invånare som inte är uppkopplade? Forskare på KTH räknar med att kontanterna kan vara helt borta år 2023.

Medverkade gjorde Björn Eriksson, Kontantupproret, Peter Persson (S), riksdagsledamot, Lotta Finstorp (M), Christina Tallberg, PRO, m fl. Arrangör: nätverket Kontantupproret.

SeniorNet Sweden stödjer Kontantupproret. Kontakt: Krister Carlsson.

Ta del av seminariet som är inspelat i SVT Forum 1 februari 2019. Inslaget finns ca 4:28 in i programmet.
Uppror närmar sig genombrott, skriver Senioren.se direkt efter seminariet.
2019-02-03


Samverkan för ökad Medie- och informationskunnighet, MIK

Statens medieråd ska på regeringens uppdrag utveckla former för att förstärka samverkan av insatser för medie- och informationskunnighet, MIK.

Syftet är att Sveriges medborgare ska kunna navigera i en alltmer komplex och digitaliserad värld. Statens medieråd ska även utveckla former för att samla in och sprida kunskap på området.

En lägesrapport ska lämnas till Regeringskansliet senast den 30 maj 2019.

Rapport: Medie- och informationskunnighet i den digitala tidsåldern. 
2019-02-01


Office utbildning via Aktiv.se – ny populär medlemsförmån

Du som medlem har fri tillgång till webbaserad utbildning i hela MS Office 365-paketet och Windows 10. Se exempel på avsnitt från Aktiv.se

Mycket uppskattad utbildning av medlemmar som provat på.

SeniorNet Sweden har  ett avtal med Aktiv.se, vilket gör detta möjligt. Licensen gäller under fyra år och bekostas av SeniorNet Sweden och är därmed en ny gratisförmån för medlemmar. Du kan logga in på upp till fyra enheter exempelvis: dator, laptop, surfplatta och mobil.

Kontakta din lokala klubb om du behöver hjälp med inloggningen eller har frågor om själva utbildningen.
Läs mer om utbildningen och hur du registrerar dig.
Uppdaterad 2019-01-28


Viralgranskaren firar Källkritikens dag 13 mars 2019

Bluffar och påståenden som inte visade sig stämma. Historier som var för bra för att vara sanna, politisk propaganda, konstiga tävlingar eller viralsajter som inte går att lita på.

Det finns små och väldigt stora konsekvenser av brist på källkritik. Den bristen vill Viralgranskaren försöka göra något åt och firar Källkritikens dag den 13 mars.

Det är dels en nationell dag och dels ett gratisevenemang i Stockholm öppet för allmänheten med föreläsare och panelsamtal från klockan 17.30.

Lyssna på vad viralgranskarna har sett under sitt arbete med den svenska fejkarenan? Gillar du att lyssna på Jack Werner? Har du frågor du skulle vilja ställa till Facebook? Och vilka bluffar sprids om Sverige i andra länder? Anmäl dig här!

Källa: Metro Viralgranskaren
Metro Källkritikens dag
2019-01-23


SeniorNet Sweden tilldelas anslag av PTS för utbildningsprojekt

Nu har Post- och telestyrelsen, PTS, beslutat om vilka projekt som får finansiering för att öka den digitala kompetensen för personer med särskilda behov och utsatta grupper. Av 45 inkomna ansökningar har sju beviljats finansiering.

Glädjande är att SeniorNet Sweden har beviljats ett större anslag för ett projekt med syftet att ta fram en IT- handledarutbildning.

Målet är att nya och befintliga handledare inom hela nätverket runt om i landet ska få pedagogiskt stöd och verktyg för att kunna möta behoven hos medlemmar med varierande förkunskaper och förutsättningar.

Projektet genomförs i samarbete med Funka. Projektledare är Mikael Balte, SeniorNet Sollentuna. Arbetsgrupper kommer bemannas av personer från flera klubbar.
13,7 miljoner för ökad digital kompetens. PTS pressmeddelande
2019-01-22


Viralgranskaren – vad är sant, falskt och bedrägerier?

Dina personuppgifter och klick och likes är intressanta för bedragare, men det är även företag som vill åt dem. Lär dig att vara uppmärksam på vad du klickar ja till på nätet.

Facebook exempelvis kryllar av tester och tävlingar. Du lockas med att vinna prylar, resor eller shopping. Du tänker kanske att det är oskyldigt, men det kan vara en av många blufftävlingar.

Det bedragare vill är att du inte ska förstå vad du går med på när du klickar, gillar eller anger dina personuppgifter.

Jakten på dina personuppgifter via tester och tävlingar, Metro. 
Så går du lättare på en lögn om du tror att det är så, Metro.

Källa: https://www.metro.se/viralgranskaren
2019-01-02


Nyord 2018 – Språk och folkminnen

I nyordslistan 2018 finns  ord med digital anknytning exempelvis:
cyberhygien – rutiner för sund it-säkerhet
digifysik – kombinerar digital närvaro och fysisk närvaro.
dm:a – skicka direktmeddelande på Instagram, Facebook och Twitter etc.
e-krona – Föreslagen digital centralbanksvaluta som man ska kunna handla med/ett komplement till kontanter
explainer – Kort film eller bildsekvens som förklarar ett visst skeende och som visas på nätet
spårpixel – skicka direktmeddelande på exempelvis Instagram, Facebook och Twitter
techlash – reaktion mot företags dominans på internet och mot teknologins stora betydelse i vardagslivet
https://www.svt.se/nyorden-2018
Källa: Språk och folkminnen nyord
Språk och folkminnen/Nyordslistan.pdf
2019-01-01Webbredaktör: B Strinnlund