Dataspel för nöje, gemenskap och hjärngympa!

Det är dags att våga tillstå att man gillar gaming!

Inger Grottebladprofessionell gamer, berättade om sitt stora engagemang i dataspel på ett mycket uppskattat SeniorNet-seminarium den 23 april.

När hon gick i pension testade hon barnbarnens favorit Counter Strike. Det gav mersmak och snart var hon med i laget Silver Snipers som blev världsmästare i seniorklassen 2019.

– Vi vill vara förebilder för alla att våga ta klivet in i e-sportens och gamingens värld och visa att alla kan ha rolig i den oavsett ålder, kön eller om man har en funktionsnedsättning, säger Inger Grotteblad.

Att intresset för spel är stort och har ökat inte minst under pandemin visar aktuell statistik från exempelvis Steam med upp till 24,8 miljoner samtidiga användare.

Inger beskriver skillnaden mellan E-sport – tävling och träning, Gaming – spela dataspel på nätet och Gambling – spela om pengar på internetcasinon.

Hon berättar om sin karriär i gamingvärlden med seniorlaget Silver Snipers och vilken otrolig uppmärksamhet de har fått världen över i olika medier. Ungdomar tycker att de är coola. Att hålla sig på världstoppen kräver många timmars träning men är framför allt roligt.

Det är självutvecklande att utöva e-sport och några egenskaper är: träningsplanering, taktik, kommunikation, beslutsfattning, feedback, strategi, rollfördelning. organisation, sociala medier, datorvana och språk.

Att spela håller igång hjärnan, ger bättre koordination och är bra för minnet. Dessutom träffar man nya vänner, har roligt och lever längre (finns evidens på det).

– Jag har blivit mycket bättre på att köra bil eftersom jag har fullständig koll på trafiken. Det är en förmåga som jag tränat upp genom mitt spelande, säger Inger.

Gaming senior Facebookgrupp

Inger har även startat Facebookgruppen Gaming senior för att hjälpa andra seniorer som vill börja spela dataspel, mobilspel och videospel. Hennes filosofi är att när man kan något, ska man också lära ut det och den som aldrig har spelat förut ska känna sig trygg i att lära sig grunderna. Det är gratis att delta som medlem i gruppen.

Rekommenderad läsning för alla

”Föräldrar och e-sport” finns att ladda ner gratis på

Välkommen!

Önskemål om att starta en spelgrupp inom vårt nätverk

Efter den mycket uppskattade presentationen diskuterade deltagarna möjligheten att starta en spelgrupp inom SeniorNet nätverket. Det var flera medlemmar som tillstod sitt intresse för att spela dataspel, något som tidigare inte var helt accepterat av omgivningen, men som faktiskt är bra för oss seniorer.

Vi återkommer om möjligheterna att etablera en ”spelgrupp”.

Exempel på spel som nämndes i chatten:  
0AD (noll-A-D)
Clash of Clans är ett onlinespel anpassat för mobiler/surfplattor
Forge of Empires Grepolis Strategispel på pc och mobil
Valheim

SeniorNet Sweden
Digitala utskottet

    

           

Bilder från Inger Grotteblads presentation på Zoom-mötet 23 april.

2021-04-22

BS