Digital fotografering

En digitalkamera är en kamera där bilden exponeras på en digital bildsensor i stället för på en fotografisk film. Bilderna lagras sedan temporärt på ett elektroniskt minneskort i kameran. Vanligen har digitalkameran en inbyggd skärm som visar bilden omedelbart efter exponering.

Idag har de flesta tillgång till en digital kamera antingen som bara en kamera eller som en kamera inbyggd i en telefon eller surfplatta. Man kan ta tusentals bilder under en semester, och kanske hundratals under en söndagsutflykt. Detta skall jämföras med den analoga tiden då man vanligen hade maximalt 36 bilder på en film i kameran och måste framkalla filmen innan man fick se resultatet.  Med den nya tekniken kan man se sin bild direkt efter fotograferingen och därmed avgöra om den behöver  göras om eller ej. Fotografering tenderar att bli en hobby för alla.

Utbildningar för nybörjare hos Moderskeppet

”Foto är så mycket mer än en sysselsättning. Det är en hel livsstil” säger Patrik Larsson, fotograf på Moderskeppet

Kom igång med din systemkamera
Vad gör alla knappar och inställningar på din systemkamera och hur kan du använda dig av dem? I den här kursen avmystifierar David alla saker som du kan tycka är svåra med din nya systemkamera.
Att fotografera är enormt roligt och David delar med sig av alla sina tips och tricks som både underlättar och ger dig ännu bättre bilder på människor, djur och miljöer.
7 gratis avsnitt utan medlemskap. Hela kursen är på 53 avsnitt, 3 timmar, för medlemmar i Guld.

Fotografera i befintligt ljus
Det befintliga ljuset är fantastiskt. Naturens eget ljus erbjuder enorma möjligheter för dig som fotograf. Att kunna se och utnyttja det ljus som finns i miljön är en viktig nyckel till att utvecklas. Kursen ger dig de verktyg du behöver för att göra just det.
13 gratis avsnitt utan medlemskap. Hela kursen är på 55 avsnitt, 3 timmar, för medlemmar i Guld

Fotografera landskap
I den här kursen får du följa med ut bland klippor och till susande lövskogar, med målet att fånga vackra landskap på bild. Hur gör du för att förmedla det du upplever på plats i en bild? Hur lyckas du ta tillvara på den rätta känslan?
Patrik har många års erfarenhet av att fotografera landskap – både de intima landskapen och de stora mäktiga vyerna – och det är något han verkligen brinner för. Han lär dig de små, viktiga knepen som gör stor skillnad för dina bilder. Allt från hur du ska lära dig arbeta med ljuset till att se möjligheter med dåligt väder och skapa spännande kompositioner.
7 gratis avsnitt på 40 min utan medlemskap. Hela kursen är på 39 avsnitt, 3 timmar, för medlemmar i Guld

Fotografi Högskolekurs
Visuell kommunikation – finns med medlemskapet Guld för alla medlemmar.  Här får du möta erfarna fotografer som lära dig hemligheter du inte har hört tidigare.
Moderskeppet har i samarbete med Högskolan i Jönköping skapat Sveriges populäraste högskolekurser. Fotografi – Visuell kommunikation lär dig mer om foto, inte bara din kamera. Att ta och förstå bra bilder. Att samtala om svårtolkade bilder med stor förståelse.
Kursens lektioner finns på Guld. Perfekt för dig som inte hann gå kursen under dess livstid på Högskolan. Den lär dig att bli en mer medveten fotograf samt bildberättare. Du får teoretiska kunskaper i visuell kommunikation samt de viktigaste fotografiska färdigheterna för att komma igång med eget bildskapande. Du ska få chansen att utveckla dig själv och bli en bra fotograf.

Föreläsningar om foto och bildbehandling – gratis för alla
”Då och då flyr vi ljudbås och inspelningsstudion för att föreläsa på scen framför en publik. Det tycker vi är enormt kul och ibland fångar vi det till och med på video”.
Alla föreläsningar du hittar här är gratis. Det krävs inget medlemskap för att se och lära. Så tipsa gärna vänner och bekanta som också älskar foto! ”

Uppdaterat i november 2017 av Kansliet