Foto och bildbehandling

Fotopublicering på webben

Äldre herre

Foto: FlicrCC

Ofta uppstår behovet av att publicera bilder på webben i olika sammanhang, inte minst i Forum som vårt eget. Det finns olika möjligheter att anpassa bilderna för det ändamålet. Annars är de ofta för stora och tunga, om du tagit dem med en digital systemkamera till exempel. Ett sätt är att öppna bilden i din dator med Microsoft Office Picture Manager (om du har Windows) (markera din bild/högerklicka/öppna med)där du väljer redigera/komprimera bilder och sedan webbsidor (alternativt e-post om du ska maila bilden). Bilden blir då både mindre och betydligt ”lättare”. Här kan du också på ett enkelt sätt ytterligare ändra storlek, beskära eller använda andra verktyg för att redigera din bild.

På SeniorNets Forum under ”ABC för Forumanvändare” finns bra instruktioner för hur du går tillväga för att anpassa ett foto för publicering på webben, till exempel på Forum. Läs dem! Framförallt rekommenderas Forumbilder.se. Alternativ är Picasa, PicResize eller Photobucket.

Bildbehandla enkelt utan program

Med Pixlr kan du bildbehandla direkt i webbläsaren utan kostnad, nedladdning eller registrering.

Du laddar upp en bild från din hårddisk eller en webbsajt. Sedan kan du förbättra bilden med grundläggande bildbehandling, som att beskära bilden, ändra ljus och justera färger. Dessutom kan du lägga in text, geometriska figurer eller måla med sprayburk och pensel.
Likt proffsprogrammet Photoshop kan du jobba i lager, för att på så sätt underlätta ditt arbete. Resultatet sparar du på hårddisken eller på Pixlrs molntjänst.

En konkurrent till Pixlr är engelskspråkiga Picozu. Det fungerar på samma sätt, har samma funktioner, men här finns fler roliga filter. Du kan exempelvis göra så att bilden ser ut att vara jättegammal, målad med oljefärg eller färglagd som en Andy Warhol-bild.

GIMP

GIMP, förkortning för ”The GNU Image Manipulation Program”, är ett fritt bildbehandlingsprogram tillgängligt under GNU General Public License. GIMP100Programutvecklingen påbörjades av Spencer Kimball och Peter Mattis som studerade vid Berkeley. Första offentliga versionen släpptes 1995 och version 1.0 släpptes 1998. GIMP konkurrerar i första hand med Adobe Photoshop, men har inte för avsikt att imitera konkurrerande programvara.

Du kan ladda ner GIMP 2.8 gratis här>>>

Instruktioner för att komma igång med GIMP finns att ladda ner och läsa från olika webbsidor. GIMP har en egen användarhandbok som är utförlig och bra. Du kan välja språk men i den svenska versionen är delar av texten på engelska. Informationen uppdateras dock ständigt – det är ju ett öppet källkodsprogram så vi får nog resten av texten på svenska efter hand. Wikibooks har kortare avsnitt där man kan lära sig GIMP från grunden. Kameratrollet har lagt upp en kortare kurs i tre delar för GIMP på sin webbsida.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop är ett populärt bildbehandlingsprogram som är en del av Adobe Creative Suite. Den första versionen Photoshop 1.0 introducerades i februari 1990. Adobe_PhotoshopPhotoshop är i grund och botten ett rent bildredigeringsprogram och det klarar av väldigt många olika bildformat. Med hjälp av lager kan man ha olika delar av en bild separata så man på så vis kan redigera delar av bilden utan att övriga delar av bilden berörs. Det finns även en enklare version av Photoshop till ett avsevärt lägre pris; Photoshop Elements. Nu finns även Adobe Creative Cloud; Photoshop CC, för att använda programmet i molnet.

Adobe Photoshop>>>

Gratis utbildning och instruktioner på svenska för att arbeta med Photoshop CS6 hittar du hos Moderskeppet (video). En del tips kan du också hitta hos Photoshopguider där användare kan ladda upp de tips man vill dela med sig av (äldre inlägg).

Fotografering

Gratis kurser och tips för hur du blir en bättre fotograf finns att hämta på nätet. Kameraväskan har kurser för nybörjare och avancerade, text och video. Fotosidan har en kurs i 5 delar från grunden plus massor av annan information och tips. Fotoinspiration har en kurs i 24 delar från grundnivå. Carlbom Foto har också en gratis fotoskola, även för nybörjare.

Bildbehandla för bättre foton

MacWorld har ställt samman en liten skola för hur du kan förbättra dina digitala bilder via iPhoto (till iPhone) eller via Adobe Photoshop Express (gratis).