Verksamhet i coronatider

Vi ställer om. Här är några exempel på SeniorNet klubbar som erbjuder alternativa lösningar och ger fortsatt stöd till sina medlemmar under coronapandemin . 🤗👍


Förmedla gärna goda exempel till seniornet22@gmail.com
Följ oss också på vår Facebooksida
Tala gärna med varandra klubbar emellan!
Sidan uppdateras vartefter.


Videomöte om medlemsförmåner och samarbeten

Vi  fortsätter att testa videoverktyg för att kunna ”träffas” och ha en trevlig dialog inom hela nätverket. Denna gång handlar det om nya, möjliga och befintliga medlemsförmåner och samarbeten; exempelvis Picapen, TeamViewer, Handledarguiden, Office 365 med flera.

Inbjudan har gått ut via mejl till varje lokal klubb och mötet är den 1 juni.

Angela, Birgitta, Carl-Olof och Mona
SeniorNet Sweden
2020-05-20


Hej alla Andriod Mobiljuntare!

Gunilla Sätterberg, SeniorNet Botkyrka, ville prova något nytt för att bryta isoleringen och bjöd in alla som deltagit i mobiljunta Android till ett videomöte (Zoom) den 14 maj.

Det var ett test eftersom det var första gången men alla kunde koppla upp sig och delta i mötet via mobil, platta eller dator.

Det var trivsamt och god stämning och nu blir det en fortsättning med olika teman. Nästa gång blir det en fördjupning i videoverktyget. Göra en fin bakgrund och få tips om hur man ser bra ut på skärmen. Hur man hanterar ljudet och lägger upp en presentation.

SeniorNet Botkyrka
202-05-14


SeniorNet Märsta-Sigtuna skulle ha avslutning med tårta den 14 maj, men det gick tyvärr inte i år. Ordförande Britt Rahm har i stället spelat in en hälsning som nu finns på YouTube på länken nedan. Det planerade programmet för höstterminen är redan klart finns upplagt på hemsidan.

– Vi saknar er jättemycket, säger hon. Det går bra att kontakta föreningen och ställa frågor och så finns Facebookgruppen; Vi som gillar SeniorNet  och en hel del information på hemsidan.

Hälsning från Seniornet Märsta-Sigtuna till medlemammmar på YouTube.

http://www.seniornet-sigtuna.se/hemsidan/
2020-05-14


SeniorNet Tyresö har idag den 14 maj, genomfört sitt årsmöte 2020 som ett videomöte med verktyget Zoom. Antalet deltagande medlemmar var ungefär det vanliga vid tidigare årsmöten, drygt 20 stycken.

Mötet fungerade bra och nödvändiga beslut om ansvarsfrihet mm togs i god ordning. Dagen innan årsmötet hade flertalet årsmötesdeltagare varit med på ett ”övningsmöte”, där man lärde sig använda Zoom-verktygets olika funktioner.

Med så pass få deltagare och utan ”kritiska” frågor fungerade det utmärkt att köra årsmötet via Zoom, tyckte deltagarna.
Carl-Olof Strand SeniorNet Tyresö

2020-05-14


Handledarguiden presenterades  den 7 maj

Nyfiken på att bli handledare? Eller har du utbildat i många år?Den 7 maj presenterades Handledarguiden och ett 50-tal inbjudna personer från klubbarna deltog i ett videoseminarium.

Handledarguiden finns information och stöd till dig om hur man drar igång en träff men såklart, även för dig som är erfaren utbildare och som vill bli ännu bättre.

Handledarguiden är resultatet av vårt  PTS-finansierade utbildningsprojekt.

Efter presentationen har även en inbjudan till utbildning gått ut till alla som deltog vid presentationen.

Utbildning Handledarguiden SeniorNet klubbar, våren 2020
Vill du tillsammans med en kollega från din klubb gå på en utbildning kring Handledarguiden? Då är detta ett bra tillfälle!  Kurstillfälle 1:  1 juni + 4 juni. Kurstillfälle 2: 8 juni + 11 juni. Gör din anmälan

Efterlysning: Vi behöver fler handledare för att ”bemanna” den digitala mötesplatsen (Forum).  Kontakta projektledaren Mikael Balte, mikael.balte@seniornetsollentuna.se.
2020-05-10


Test av Zoom möte 6 maj

Den  6 maj hade SeniorNet Sweden ett förmöte inför seminariet om Handledarguiden. Stort tack till alla som medverkade och lämnade värdefulla tips. Det var så trevligt att ”träffa” alla.

SeniorNet Kungsholmen ger tips för isolerade under Corona-tiden.
Dokumenten har även skickats via medlemsbrev.

Manual för videosamtal
Fjärrhjälp via Teamviewer
Låna och läsa en e-bok från biblioteket
Låna och lyssna på ljudböcker/talböcker
Storstädning av mobilen
Internetdelning via mobilen
Lyssna på poddar

Medlemstips på vad Internet erbjuder under coronaisoleringen hittar du här: https://kungsholmen.seniornet.se/medlemstips/

Seniornet Kungsholmen https://kungsholmen.seniornet.se/
2020-04-29


SeniorNet Täby har vi startat telefonjour mellan 10:00 och 12:00 måndagar, onsdagar och fredagar. Det finns tre handledare tillgängliga för att svara på frågor och att lösa problem. SeniorNet Täby  har  sammanställt ett 60-tal länkar till roliga och nyttiga hemsidor. Länkar till roliga och nyttiga hemsidor.

Täby kommun lagt in info på sin hemsida: https://www.taby.se/nyheter/2020/april/seniorer-far-it-hjalp-via-telefon/ . Pressmeddelande har skickats till lokaltidningarna, SPF Seniorerna-föreningarna och PRO-föreningarna i Täby. Pressmeddelande Täby

Film om SeniorNet Täby


SeniorNet Örebro har börjat med webbträffar. Den 21 april har föreningen en internetbaserad informationsträff som inleds med en kort information om verksamheten och sedan pratar man om olika möjligheter att hålla kontakt med hjälp av internet.
Föreningen använder även Zoom för digitala medlemsmöten.
https://orebro.seniornet.se/


SeniorNet Malmö ger gratis IT-support för medlemmar. Behöver du hjälp med din dator, smarttelefon eller surfplatta? Strular apparna? Då kanske våra ideella handledare kan hjälpa dig!

Som medlem har du möjlighet få support på flera olika sätt:
Få hjälp per telefon eller mejl, Ställa frågor i föreningens Facebook-grupp, Fjärrhjälp med TeamViewer,Videosamtal med Google Hangouts Meet. Kontakta SeniorNet Malmös kansli.

SeniorNet Växjös
handledare har startat en blogg
”Vi startar en ny sida nu i Corona-tider för att på något sätt försöka tipsa eller roa våra medlemmar som den här vårterminen 2020 inte har några kurser eller kaféer att gå på”.
SeniorNet Växjö
.


SeniorNet Värmdö
sänder  mejl till sina medlemmar med senaste nytt, tips och råd. De uppdaterar också med DAGENS TIPS! ”Håll kontakt med de dina med videosamtal.” ”FaceTime(app) är enklast om man själv och den man ringer till har iPhone/iPhone”.
Lyssna på Monica Nordell i P1 Studio ETT ”Kan internet bryta äldres ensamhet i pandemin?” 
.

.
Seniornet Tyresö
erbjuder medlemmarna telefonsupport vid problem med dator, smart telefon eller surfplatta på aktuella veckoträffstider. De ger också support med hjälp av verktyget TeamViewer.

Årsmötet som videomöte. Årsmötet skulle ha ägt rum den 24 mars, men blev uppskjutet p g a Coronapandemin. Nu har  klubbens styrelse beslutat att genomföra årsmötet som ett videomöte med hjälp av verktyget Zoom. Medlemmar  kallas nu till ett ”digitalt” årsmöte torsdag den 14 maj kl 11.00-12.00.


SeniorNet Botkyrka ger IT-support till medlemmarna via telefon på onsdagar mellan 14-16.
Tips på blandade aktiviteter lämnas också på webbplatsen.
Samtidigt görs mejlutskick till alla medlemmar för att hålla kontakten och ge information.
En handledare prövar med självstudiekurser, med lyckat resultat.
Verktyget Zoom testas och det finns en rad idéer om hur verktyget kan användas för att ha digitala träffar, mobiljuntor, kurser och möten. En större introduktion för medlemmarna planeras inom kort.
2020-05-05
.

.Seniornet Märsta-Sigtuna kommer lägga upp mer material på sitt DigiTek med föreläsningar, information och videohandledningar. Länkar finns till klubbens Facebookgrupper.

 SeniorNet Södertälje har telefonjour månd – fredag 10.00 – 13.00 och ett flertal värdar ställer upp.
.

.
SeniorNet Uppsala ger Datorhjälpen per telefon på tisdagar mellan 10 – 12 till sina medlemmar.
.

.
SeniorNet Växjö har sedan 16 mars förändrat sin supportverksamhet till telefonsupport på samma tider som vanligt.
.

.
SeniorNet Göteborg har supporten  öppen där medlemmar kan via mail eller telefon få hjälp och i enstaka fall kan en medlem och en supportperson träffas i klubblokalen. Klubben skickar även ut informationsbrev med jämna mellanrum.
.

.
SeniorNet Internet startar upp ett slutet ”Forum” för sina medlemmar. https://internet.seniornet.se/
.

.
Seniornet Örebro ger IT-support vi mejl och telefon och kontaktuppgifter finns utlagda på webbplatsen.  De välkomnar också alla som vill hjälpa till med  tips och idéer; kontakta i så fall orebro@seniornet.se.    https://orebro.seniornet.se/
.

.
Flera klubbar undersöker även möjligheten att använda Zoom eller Teams för digitala möten och träffar.
.
Start:2020-05-05
Senast uppdaterad 2020-04-24
Webbredaktör: BS