Verksamhet i coronatider

Vi ställer om. Här är några exempel på SeniorNet klubbar som erbjuder alternativa lösningar och ger fortsatt stöd till sina medlemmar under coronapandemin . 🤗👍


Förmedla gärna goda exempel till seniornet22@gmail.com
Följ oss också på vår Facebooksida
Tala gärna med varandra klubbar emellan!
Sidan uppdateras vartefter.


SeniorNet Södermalm bjuder in medlemmar till iPhonepromenader.

”Vi promenerar med våra iPhones och övar oss att använda lite mer av det man kan göra utomhus med sin mobil. Kursen består av två promenader med en veckas mellanrum”.

2020-09-23


 SeniorNet Kungsholmen går mobilpromenader 

Den 1 september startade SeniorNet Kungsholmen med coronaanpassade mobilpromenader.  

Vid första tillfället var programmet mobilkameran och dess olika inställningsmöjligheter. Den andra gången kommer man utforska omgivningen med Google Lens.

Mobilpromenaden blev snabbt fulltecknad.

En liten rapport finns utlagd på föreningens FaceBook-sida.
SeniorNet Kungsholmen
2020-09-15


SeniorNet Tyresö – Höststart – digitalt för hela slanten

Nu satsar SeniorNet Tyresö på digitalt! På grund av Coronan är våra vanliga ”fysiska” träffar inställda även under hösten 2020. I ställer kommer vi att erbjuda datorhjälp, kurser och föreläsningar digitalt via Zoom och andra digitala verktyg.

Som en inledning till detta inbjuder vi nu alla medlemmar att ansluta till en ”Zoom-Ventilen”- träff torsdagen den 3 september kl 14-16. Du får under kommande vecka ett medlemsmejl med information om hur du ansluter dig till denna träff med din dator, din surfplatta eller din smarta telefon. I mejlet finns också en länk till mötet.

Temat för Zoom-Ventilen den 3/9 är ”Att vara med digitalt på SeniorNets träffar”. Träffen är tänkt att vara en startpunkt för höstens digitala verksamhet. Vi berättar om våra digitala aktiviteter i höst. Vi informerar om hur man använder Zoom och andra videomötesverktyg. Vi informerar också om hur du kan få datorhjälp över nätet med hjälp av verktyget Team Viewer.

augusti 2020


SeniorNet Örebro har digitala IT-träffar varje tisdag

Molnbaserad IT-träff för medlemmar i SeniorNet Örebro. Under sommaren öppnades ett mötesrum i programmet Zoom varje tisdag kl.14-16. Delar av Supportgruppen finns på plats för att ge tips om programmet och kanske kan vi hjälpa till med något teknikstrul. Sprid gärna till andra medlemmar och anslut själv om du har möjlighet. Klicka på länken här nedanför så ansluts du till mötet. Observera att det här bara fungerar tisdagar på angiven tid! Vill du ha hjälp att komma igång så skicka ett mejl till: teknik@telia.com.

https://us02web.zoom.us/j/97450858130

augusti 2020


SeniorNet Bro Kristinehamn startar kurser i videomöten i höst, tisdagen den 15 september.

Dessa kurser är kostnadsfria (vi samarbetar med Vuxenskolan, Region Värmland och biblioteket) för alla, men kräver föranmälan.

Kurserna omfattar 3 kurstillfällen och 3 lektionstimmar (alltid på tisdag fm). Anmälan gör du till biblioteket@kristinehamn.se och du lämnar namn, adress, telefonnummer och vad du vill använda för utrustning. (smartphone, platta eller dator). Du behöver ha fungerande utrustning och grundkunskaper om denna, men inga förkunskaper om videomöten.

augusti 2020


 SeniorNet Göteborg erbjuder medlemmar att lära sig ZOOM varje måndag klockan 10

Med Zoom kan man ha videosamtal med vänner, släktingar etcetera och på det sättet träffas och ta en kopp kaffe tillsammans och ha en liten pratstund.
Information om fler tillfällen kommer. Nedan ligger en länk till en instruktionsfilm om ZOOM.
Den ligger på fliken Kungälv, länken nedan går till filmen.
Youtube film om ZOOM

augusti 2020


SeniorNet Botkyrka planerar för att köra igång i höst men med ett annorlunda upplägg

Inledningen blir ett introduktionstillfälle i slutet av augusti för att ge möjlighet att testa och pröva på verktyget Zoom. Några tester gjordes redan under våren, med bland annat mobiljunta och ett informationstillfälle för medlemmar åtföljt av årsmötet, styrelsemöten, idégruppens möten med flera. Lite strul får man alltid räkna med så att ta till lite extra tid är en god idé.
 
Teman på kommande fredagsträffar; Preliminärt program:
E-hälsa och alla funktioner på 1177 samt Alltid Öppet, Handla säkert på nätet, Windows 10 och nyheter samt appen Din telefon och hur den fungerar kopplad till datorn, Låna och läsa e-böcker med flera bibliotekstjänster och Släktforskning.
 
SeniorNet Botkyrka hoppas också kunna genomföra vissa kurser och cirklar via Zoom exempelvis: Mobiljunta, Foto, Google, Windows 10, Smarta hemmet lab och Molnlagring.
 
Förberedelser för att erbjuda Datorstugan/verkstaden digitalt pågår också.
 
Men det krävs en hel del tänk kring lämpligt program, scheman, betalningssätt, administration, handledarutbildning med mera. Det är en ny dimension att jobba helt digitalt. Annorlunda, men har också fördelar.

SeniorNet Botkyrka har köpt in en årslicens för Zoom.

augusti 2020


SeniorNet Nacka presenterar höstens program

Seniornet Nacka har gjort ett program  för hösten men med reservation för hur folkhälsomyndighetens rekommendationer ser ut vid terminsstart.

”Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilket kan innebära att den planerade verksamheten kan komma att ställas in och vi kommer då att försöka ställa om och hålla videomöten istället”.

Höstens program hos SeniorNet Nacka. pdf

SeniorNet Nacka

 


SeniorNet Värmdö bjuder in till  första videomötet i höst

Den 3 september kl 15.00 är första videomötet för höstterminen. Inbjudan med länk till mötet och instruktion hur man kommer in sänds ut med epost av Per Zetterquist, SeniorNet Värmdö.

Dagens tips
Gå med i SeniorNets Facebook grupp och ställ frågor, kommentera, dela tips och annat roligt!
Gör så här:
Ladda ner FacebBook appen och gå med i FaceBook om du inte redan är med!
Sök upp ”SeniorNet Värmdö”.
Klicka på ”Gå med i gruppen” så går ett meddelande till vår administratör som ser till att du kommer med.

GLAD SOMMAR!
mer under STUDIECIRKLAR/KURSER
SeniorNet Värmdö
2020-07-06


 SeniorNet Lidingö har förhoppningar om att kunna starta i september

Vi har goda förhoppningar att vi kommer att kunna starta verksamheten under september månad. I första hand blir det i så fall föreläsningar i sessionssalen där åhörarna kan hålla distans. Men kanske vi också kan starta med tematräffarna i möteslokalen på efter-middagen där det också går att hålla distansen.
Vi återkommer med uppdaterad information. Senast uppdaterad den 13 juni.
SeniorNet Lidingö
2020-07-06


SeniorNet Bromma prövar sig fram för att hitta andra sätt!

Nu har utskicket av Informationsbrev nr 4 skickats till alla medlemmar. Medlemmar utan e-post får det med posten veckan som börjar den 6 juli. Alla kan läsa brevet, klicka här!

Precis som andra verksamheter påverkas Brommaklubben av pandemin. Nu kan vi inte träffas på vanligt sätt. Det gör att vi prövar oss fram för att hitta andra sätt att umgås digitalt. Styrelsen har haft möten både via Skype och via Zoom.

Tre Informationsbrev har sänts till alla medlemmar i vår, där har klubben bland annat tipsat om kulturupplevelser på nätet, visat på sätt att höja sin egen kompetens och redovisat vart man kan vända sig om man har problem med datorn eller mobilen.

I en rundringning till klubbens medlemmar har vi hämtat in synpunkter på verksamheten och önskemål om framtida möten och kurser. Vi planerar för flera kurser under hösten. Vi förbereder oss också för att ordna klubbmöten digitalt om vi även i höst inte kan träffas på vanligt sätt.

Vi planerar nu ett första digitalt möte för medlemmar i juni för att testa Zoom för ett större antal personer. Vi har ambitionen att fler i klubben ska lära sig mer om nya sätt att träffas på nätet. Det är viktigt tycker klubbstyrelsen att vi använder den nuvarande situationen till att erbjuda möjligheter för medlemmarna att höja sin egen kompetensen om digital teknik.

SeniorNet Bromma
2020-07-06


SeniorNet Linköping håller sitt årsmöte den 6 augusti

Årsmöte för verksamhetsåret 2019 kommer att hållas torsdag den 6 augusti kl. 10 -12.
I Vagnhallen kommer det att tillämpas ”coronasittning” utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för visst avstånd mellan deltagare. För att på bästa sätt beakta ”coronasittning” behöver du anmäla ditt deltagande till årsmötet.

SeniorNet Linköping
2020-07-06


SeniorNet Kristinehamn planerar att starta kurser i videomöten i höst

Dessa kurser som startar 15 augusti är kostnadsfria för alla, men kräver föranmälan. Kurserna omfattar 3 kurstillfällen och 3 lektionstimmar (alltid på tisdag fm). Anmälan gör du till biblioteket@kristinehamn.se och du lämnar namn, adress, telefonnummer och vad du vill använda för utrustning. (smartphone, platta eller dator). Du behöver ha fungerande utrustning och grundkunskaper om denna, men inga förkunskaper om videomöten.Välkommen med din anmälan!

SeniorNet Krisinehamn
2020-07-06


SeniorNet Kungsholmen förbereder inför höstterminen 2020

Det har nu gått två månader sedan vi ställde in all verksamhet för resten av vårterminen. Vi håller nu på att förbereda oss för en hösttermin där vi kanske måste erbjuda vår verksamhet digitalt via internet. En internetvariant av androidkursen testas för närvarande. Den första androidkursen i höst med start 25 augusti kommer med största sannolikhet att vara en internetkurs. Det går att anmäla sig till den redan nu via https://kungsholmen.seniornet.se/bokning/ Kostnaden för den kursen är 200 kronor.

Nyhetsbrev under coronatiden: https://kungsholmen.seniornet.se/program/

SeniorNet Kungsholmen


Flera klubbar har redan genomfört eller planerar genomföra sina årsmöten digitalt

SeniorNet Danderyd genomför sitt digitala årsmöte den 10 juni. https://danderyd.seniornet.se/klubbhandlingar/arsmote/handlingar-fran-2020/
Seniornet Botkyrka har kallat till digitalt årsmöte den 30 juni.
SeniorNet Roslagen håller sitt årsmöte den 16 juli via video på nätet. https://roslagen.seniornet.se/arsmote-2020
SeniorNet Tyresö genomförde sitt årsmöte den 14 maj via Zoom. Antalet deltagande medlemmar var ungefär det vanliga vid tidigare årsmöten, drygt 20 stycken. – Mötet fungerade bra och nödvändiga beslut om ansvarsfrihet mm togs i god ordning, säger Carl-Olof Strand.
Dagen innan årsmötet hade flertalet årsmötesdeltagare varit med på ett ”övningsmöte”, där man lärde sig använda Zoom-verktygets olika funktioner.
Med så pass få deltagare och utan ”kritiska” frågor fungerade det utmärkt att köra årsmötet via Zoom, tyckte deltagarna.
 
Avsikten är att alla årsmöten i klubbarna behöver vara genomförda senast 31 juli 2020.

Många klubbar har stor glädje av SeniorNet Örebros Zoom instruktion. 1000 tack för att vi alla får ta del av den.
2020-06-09


Videomöte 1 juni  om medlemsförmåner och samarbeten

SeniorNet Sweden fortsätter att testa videoverktyg (Zoom). Glädjande är att närmare 60 personer från ett 30-tal klubbar deltog vid dagens möte den 1 juni.

Denna gång handlade det om nya, möjliga och befintliga medlemsförmåner och samarbeten; empelvis Picapen, TeamViewer, Handledarguiden, Office 365, TechSoup med flera.
Presenterade gjorde Carl-Olof Strand, Angela Berglund och Mikael Balte.
 
Picapen har ett ett extra erbjudande om gratiskurs för att komma igång med att skriva en bok/dagbok. Kursen är den 3 juni. Först till kvarn gäller.
 
Office 365 via Aktiv.se. Bra om klubbarna kan hjälpa medlemmar att logga in på Aktiv.se för att utnyttja medlemsförmånen. Koden finns på vår medlemssida (som också kräver inloggning).
 
För att få en uppfattning av hur stort intresset är av att använda TeamViewer ombads klubbarna skicka ett mejl till kansliet och anmäla sitt intresse. För alla som använder TeamViewer är det viktigt att upprätta ett säkerhetsavtal eftersom man får full tillgång (efter godkännande) till en persons uppgifter.
Chrome Remote Desktop nämndes som ett alternativ till TemaViewer. Andra videoverktyg som berördes: Google Meet som är ett gratisverktyg och Blizz som finns i TeamViewer.
 
Flera klubbar är medlemmar i TechSoup och får därigenom bra rabatter på programvaror.
 
Facebook både gillas och ogillas men är trots allt ett utmärkt verktyg både som kanal för information som har anknytning till vår verksamhet och för slutna grupper med intresseområden. Mycket av det som delas på Facebook från SeniorNet Sweden finns även på webbplatsen. Och vi lägger inte in inlägg om vad vi ätit till middag! På Facebook finns en rad tips specifikt under coronaepidemin. https://www.facebook.com/coronavirus_business_info/?page_id=167722623306116
 
Även när det gäller Handledarguiden finns ett erbjudande om kurser för handledare.
Att använda en föreningsmejl kan eventuellt ge möjlighet att få förmåner som exempelvis skolor har. Ger också ibland färre mejl i skräpposten. Frågan skickas till kansliet.
 
Videomöten öppnar för att ha en mer frekvent dialog inom hela nätverket än tidigare. Att kunna ”träffas” på distans är en möjlighet som uppskattas av många. Vi arbetar vidare med framförda värdefulla förslag och undersöker fler möjligheter till förmåner.
Angela, Birgitta, Carl-Olof och Mona, SeniorNet Sweden
2020-06-01

SeniorNet Linköping jobbar för att få ut den nya tekniken till så många seniorer som möjligt

Den 2 juni är det Webcafé. Vi möts på internet, videokamera, mikrofon och ett web-program. Vi lär oss hur vi kopplar upp, pratar med varandra och har en trevlig stund. Du kokar kaffet hemma och tar med till mötet, all information finns i medlemsbrevet.

SeniorNet Linköping
2020-06-01


Hej alla Andriod Mobiljuntare!

Gunilla Sätterberg, SeniorNet Botkyrka, ville prova något nytt för att bryta isoleringen och bjöd in alla som deltagit i mobiljunta Android till ett videomöte (Zoom) den 14 maj.

Det var ett test eftersom det var första gången men alla kunde koppla upp sig och delta i mötet via mobil, platta eller dator.

Det var trivsamt och god stämning och nu blir det en fortsättning med olika teman. Nästa gång blir det en fördjupning i videoverktyget. Göra en fin bakgrund och få tips om hur man ser bra ut på skärmen. Hur man hanterar ljudet och lägger upp en presentation.

SeniorNet Botkyrka
202-05-14


SeniorNet Märsta-Sigtuna skulle ha avslutning med tårta den 14 maj, men det gick tyvärr inte i år. Ordförande Britt Rahm har i stället spelat in en hälsning som nu finns på YouTube på länken nedan. Det planerade programmet för höstterminen är redan klart finns upplagt på hemsidan.

– Vi saknar er jättemycket, säger hon. Det går bra att kontakta föreningen och ställa frågor och så finns Facebookgruppen; Vi som gillar SeniorNet  och en hel del information på hemsidan.

Hälsning från Seniornet Märsta-Sigtuna till medlemammmar på YouTube.

http://www.seniornet-sigtuna.se/hemsidan/
2020-05-14


SeniorNet Tyresö har idag den 14 maj, genomfört sitt årsmöte 2020 som ett videomöte med verktyget Zoom. Antalet deltagande medlemmar var ungefär det vanliga vid tidigare årsmöten, drygt 20 stycken.

Mötet fungerade bra och nödvändiga beslut om ansvarsfrihet mm togs i god ordning. Dagen innan årsmötet hade flertalet årsmötesdeltagare varit med på ett ”övningsmöte”, där man lärde sig använda Zoom-verktygets olika funktioner.

Med så pass få deltagare och utan ”kritiska” frågor fungerade det utmärkt att köra årsmötet via Zoom, tyckte deltagarna.
Carl-Olof Strand SeniorNet Tyresö

2020-05-14


Handledarguiden presenterades  den 7 maj

Nyfiken på att bli handledare? Eller har du utbildat i många år?Den 7 maj presenterades Handledarguiden och ett 50-tal inbjudna personer från klubbarna deltog i ett videoseminarium.

Handledarguiden finns information och stöd till dig om hur man drar igång en träff men såklart, även för dig som är erfaren utbildare och som vill bli ännu bättre.

Handledarguiden är resultatet av vårt  PTS-finansierade utbildningsprojekt.

Efter presentationen har även en inbjudan till utbildning gått ut till alla som deltog vid presentationen.

Utbildning Handledarguiden SeniorNet klubbar, våren 2020
Vill du tillsammans med en kollega från din klubb gå på en utbildning kring Handledarguiden? Då är detta ett bra tillfälle!  Kurstillfälle 1:  1 juni + 4 juni. Kurstillfälle 2: 8 juni + 11 juni. Gör din anmälan

Efterlysning: Vi behöver fler handledare för att ”bemanna” den digitala mötesplatsen (Forum).  Kontakta projektledaren Mikael Balte, mikael.balte@seniornetsollentuna.se.
2020-05-10


Test av Zoom möte 6 maj

Den  6 maj hade SeniorNet Sweden ett förmöte inför seminariet om Handledarguiden. Stort tack till alla som medverkade och lämnade värdefulla tips. Det var så trevligt att ”träffa” alla.

SeniorNet Kungsholmen ger tips för isolerade under Corona-tiden.
Dokumenten har även skickats via medlemsbrev.

Manual för videosamtal
Fjärrhjälp via Teamviewer
Låna och läsa en e-bok från biblioteket
Låna och lyssna på ljudböcker/talböcker
Storstädning av mobilen
Internetdelning via mobilen
Lyssna på poddar

Medlemstips på vad Internet erbjuder under coronaisoleringen hittar du här: https://kungsholmen.seniornet.se/medlemstips/

Seniornet Kungsholmen https://kungsholmen.seniornet.se/
2020-04-29


SeniorNet Täby har vi startat telefonjour mellan 10:00 och 12:00 måndagar, onsdagar och fredagar. Det finns tre handledare tillgängliga för att svara på frågor och att lösa problem. SeniorNet Täby  har  sammanställt ett 60-tal länkar till roliga och nyttiga hemsidor. Länkar till roliga och nyttiga hemsidor.

Täby kommun lagt in info på sin hemsida: https://www.taby.se/nyheter/2020/april/seniorer-far-it-hjalp-via-telefon/ . Pressmeddelande har skickats till lokaltidningarna, SPF Seniorerna-föreningarna och PRO-föreningarna i Täby. Pressmeddelande Täby

Film om SeniorNet Täby


SeniorNet Örebro har börjat med webbträffar. Den 21 april har föreningen en internetbaserad informationsträff som inleds med en kort information om verksamheten och sedan pratar man om olika möjligheter att hålla kontakt med hjälp av internet.
Föreningen använder även Zoom för digitala medlemsmöten.
https://orebro.seniornet.se/


SeniorNet Malmö ger gratis IT-support för medlemmar. Behöver du hjälp med din dator, smarttelefon eller surfplatta? Strular apparna? Då kanske våra ideella handledare kan hjälpa dig!

Som medlem har du möjlighet få support på flera olika sätt:
Få hjälp per telefon eller mejl, Ställa frågor i föreningens Facebook-grupp, Fjärrhjälp med TeamViewer,Videosamtal med Google Hangouts Meet. Kontakta SeniorNet Malmös kansli.

SeniorNet Växjös
handledare har startat en blogg
”Vi startar en ny sida nu i Corona-tider för att på något sätt försöka tipsa eller roa våra medlemmar som den här vårterminen 2020 inte har några kurser eller kaféer att gå på”.
SeniorNet Växjö
.


SeniorNet Värmdö
sänder  mejl till sina medlemmar med senaste nytt, tips och råd. De uppdaterar också med DAGENS TIPS! ”Håll kontakt med de dina med videosamtal.” ”FaceTime(app) är enklast om man själv och den man ringer till har iPhone/iPhone”.
Lyssna på Monica Nordell i P1 Studio ETT ”Kan internet bryta äldres ensamhet i pandemin?” 
.

.
Seniornet Tyresö
erbjuder medlemmarna telefonsupport vid problem med dator, smart telefon eller surfplatta på aktuella veckoträffstider. De ger också support med hjälp av verktyget TeamViewer.

Årsmötet som videomöte. Årsmötet skulle ha ägt rum den 24 mars, men blev uppskjutet p g a Coronapandemin. Nu har  klubbens styrelse beslutat att genomföra årsmötet som ett videomöte med hjälp av verktyget Zoom. Medlemmar  kallas nu till ett ”digitalt” årsmöte torsdag den 14 maj kl 11.00-12.00.


SeniorNet Botkyrka ger IT-support till medlemmarna via telefon på onsdagar mellan 14-16.
Tips på blandade aktiviteter lämnas också på webbplatsen.
Samtidigt görs mejlutskick till alla medlemmar för att hålla kontakten och ge information.
En handledare prövar med självstudiekurser, med lyckat resultat.
Verktyget Zoom testas och det finns en rad idéer om hur verktyget kan användas för att ha digitala träffar, mobiljuntor, kurser och möten. En större introduktion för medlemmarna planeras inom kort.
2020-05-05
.

.Seniornet Märsta-Sigtuna kommer lägga upp mer material på sitt DigiTek med föreläsningar, information och videohandledningar. Länkar finns till klubbens Facebookgrupper.

 SeniorNet Södertälje har telefonjour månd – fredag 10.00 – 13.00 och ett flertal värdar ställer upp.
.

.
SeniorNet Uppsala ger Datorhjälpen per telefon på tisdagar mellan 10 – 12 till sina medlemmar.
.

.
SeniorNet Växjö har sedan 16 mars förändrat sin supportverksamhet till telefonsupport på samma tider som vanligt.
.

.
SeniorNet Göteborg har supporten  öppen där medlemmar kan via mail eller telefon få hjälp och i enstaka fall kan en medlem och en supportperson träffas i klubblokalen. Klubben skickar även ut informationsbrev med jämna mellanrum.
.

.
SeniorNet Internet startar upp ett slutet ”Forum” för sina medlemmar. https://internet.seniornet.se/
.

.
Seniornet Örebro ger IT-support vi mejl och telefon och kontaktuppgifter finns utlagda på webbplatsen.  De välkomnar också alla som vill hjälpa till med  tips och idéer; kontakta i så fall orebro@seniornet.se.    https://orebro.seniornet.se/
.

.
Flera klubbar undersöker även möjligheten att använda Zoom eller Teams för digitala möten och träffar.
.
Start:2020-05-05
Senast uppdaterad 2020-04-24
Webbredaktör: BS